iporta.gr

Παρελάσεις της κατάρρευσης, του Γιάννη Σιδέρη

Το ‘χει η μοίρα μας να κλωθογυρίζουμε στα ίδια και τα ίδια.

 

Για άλλη μια φορά φούντωσε στο διαδίκτυο , με αφορμή την 25η Μαρτίου, η συζήτηση για τον αν θα πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις, ως πηγές που τροφοδοτούν με μιλιταριστικό πνεύμα και σοβινιστικές ιδεοληψίες τον λαό!

 

Το έχω ξαναγράψει: Οι στρατιωτικές παρελάσεις έρχονται από τα πρώτα σκιρτήματα του ανθρώπου να συγκροτήσει τις πρώτες, υποτυπωδώς οργανωμένες, κοινωνίες, να δημιουργήσει όπλα και να τα αναθέσει στους πλέον ρωμαλέους εκ των πολιτών, να τις υπερασπίσουν. Η παρέλαση στην αρχή της ιστορίας, δεν ήταν παρά η επιθεώρηση των οπλοφόρων εκ μέρους των αρχηγών τους, οι οποίοι ήλεγχαν το φρόνημα, τα όπλα, το ευσταλές, το αξιόμαχο των πολεμιστών. Παράλληλα ήταν και η συμβολική επίδειξη αποφασιστικότητας των νέων να θυσιαστούν για την ακεραιότητα του τόπου τους.

 

Σε κάθε εποχή οι παρελάσεις αντανακλούν τον τρόπο και τα μέσα διεξαγωγής του πολέμου, αλλά αυτό το αρχέγονο μήνυμα, της υπεράσπισης της πατρίδας, παραμένει αναλλοίωτο.

 

Ωστόσο στο διάβα του χρόνου, μεταλλάχθηκαν, εξυπηρέτησαν τις σκοπιμότητες των κυριάρχων δυνάμεων στο εσωτερικό των οργανωμένων κοινωνιών, συχνά ως υπερθεάματα μαζικής κατανάλωσης. Εξύμνησαν ας πούμε τη δόξα της αυτοκρατορικής Ρώμης, την «ανωτερότητα» του ναζιστικού Ανθρώπου επί Χίτλερ αλλά και του «νέου σοβιετικού ανθρώπου» επί Στάλιν, την ανωτερότητα του έθνους σε στρατοκρατικά καθεστώτα ( και στις δικές μας χούντες), την επιτυχία της αστικής επανάστασης στη Γαλλία κ.ο.κ . Σήμερα διεξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη.

 

Προσωπικά θεωρώ ότι στη χώρα μας οι παρελάσεις είχαν αποβάλει κάθε μιλιταριστικό πνεύμα (ακόμη και οι εκφωνητές της ΕΡΤ είχαν απαρνηθεί ως ένα βαθμό τις κούφιες μεγαλοστομίες κατά την περιγραφή τους). Είχαν γίνει κυρίως μια γιορτή για τα παιδιά, μια εθιμική τελετουργία, και ένα ελάχιστο, και υποτονικό, μήνυμα ενός κάποιου εθνικού προσδιορισμού.

 

Πλέον στον καιρό της κρίσης άλλαξαν υφή. Είναι ποτισμένες στη μιζέρια, ενσωματώνουν και απεικονίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τη μια δεν κατεβαίνουν τα μηχανοκίνητα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο, την άλλη προτίθενται το πετρέλαιο να το παράσχουν εντόπιοι Κροίσοι για να μας γλυτώσουν από την ξεφτίλα! Ο ανώτατος πολίτης της χώρας στην Θεσσαλονίκη, φεύγει πριν καν αρχίσει η παρέλαση, φοβούμενος επεισόδια. Την ίδια μέρα σε επαρχιακές πρωτεύουσες πολίτες, όποιου επιπέδου, κυνηγούν πολιτικούς. Η χθεσινή παρέλαση των μαθητών και η σημερινή στρατιωτική υπήρξαν «κεκλεισμένων των θυρών», με τον λαό, υπέρ του οποίου γίνονται, διωχθέντα!

 

Οι παρελάσεις έγιναν για να απεικονίσουν τις λαμπρές στιγμές των λαών. Το μόνο πλέον που κατορθώνουν οι δικές μας, είναι να απεικονίσουν την γενική κατάρρευσή μας…