Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα κομματόσκυλα, της Δέσποινας Κοντάκη

Δέσποινα Κοντάκη - Τσιριγώτη
Spread the love

Δέσποινα Κοντάκη - Τσιριγώτη

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 Δέσποινα Κοντάκη

 

 

 

 

STH.jpg

 

 

“Ο Άγιος Βασίλης είπε ότι δεν μπορεί να έρθει σήμερα, αλλά είπε ότι θα έρθει οπωσδήποτε αύριο”

(Παραφρασμένος Σάμουελ Μπέκετ)

 

Αγιοβασίληδες υποσχόταν ο Αλέξης. Εκατομμύρια αγιοβασίληδες. Όσοι και ο πληθυσμός της χώρας μας. Επίσης κάτι ελαττωματικοί δορυφόροι του που πετούσαν πάνω από την Ευρώπη, έβλεπαν μέχρι φαντάσματα που θα τρόμαζαν τους δανειστές μας. Γράφω δανειστές μας γιατί έτσι ακριβώς είναι.

 

Το γιατί είναι δανειστές μας είναι μια άλλη ιστορία που οι κύριοι της αριστεράς και λοιπών αντιρρησιών και εθνικιστών και υπερήφανων ελλήνων δεν θέλουν να την συζητούν καθόλου παρόλο που στη Βουλή των ελλήνων καρπώνονται μέχρι και σήμερα τα δανεικά των δανειστών για να το παίζουν μάγκες βουλευτές και υπουργοί. Και με τα δανεικά ζούσαν πολλές βδέλλες κολλημένες στο σώμα της Ελλάδας.

 

Δεν πίστεψα ποτέ αυτή την απάτη. Μάλλιασε η γλώσσα μου τότε να λέω να λέω να λέω….ότι όλα αυτά ήταν ένα τσίρκο και μια παράσταση μέχρι να πάρουν την εξουσία.

Δεν τους πείραζαν αγάπη μου ούτε τα μέτρα ούτε το σφίξιμο στο ζωνάρι. Ούτε αν εσύ κι εγώ είχαμε να φάμε ή να ζήσουμε. Χρησιμοποίησαν με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο αυτοκτονίες και παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία και δεν ξέρω γω που αλλού.

 

Επινοούσαν καημούς και δακρύβρεχτα σενάρια για να πείσουν τάζοντας ψέματα. Παντού βλέπαμε κλώνους της Μάρθας Βούρτση και του Νίκου Ξανθόπουλου. Το παιδί του λαού. Και έπεισαν.

Και ω τι θαύμα μεγαλόπρεπο συνέβη ξαφνικά! Όλα έφτιαξαν και όλα τα κακά σταμάτησαν αμέσως με την καλή αριστερά! Αργεί μόνο λίγο η ανάπτυξη αλλά αν δεν έρθει σήμερα, θα έρθει αύριο.

 

Περιμένετε τον κύριο Γκοντό ; Δεν θα έρθει ποτέ όπως και δεν ήρθε και στο εξαιρετικό έργο του Μπέκετ ποτέ. Γιατί η ουσία του θεατρικού αυτού έργου, είναι να πάψεις να περιμένεις τον όποιο κύριο Γκοντό που κάθε μέρα λέει ψέματα ότι θα έρθει και δεν έρχεται, γιατί εσύ ο ίδιος σαν πολίτης και σαν άνθρωπος, πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να πάρεις αποφάσεις για την ζωή σου.

 

Ο καημός τους ήταν μόνο η εξουσία. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Και το απέδειξαν μεγαλοπρεπώς και αμετανόητα.

 

Θα μου πεις τώρα: Μα στον τίτλο γράφεις για τον Σταύρο και μας αραδιάζεις τα της δεύτερης φορά αριστεράς. Θα έρθω και στον Σταύρο και στο ποτάμι.

 

Ναι. Της δεύτερης φοράς. Γιατί αν ήταν να φέρει την ανάπτυξη που δεν έφερε, δεν θα τον είχαν ξαναψηφίσει. Επανέρχομαι λοιπόν… Τον ψήφισαν γιατί το είχαν καημό όλοι όσοι δεν είχαν κάνει την επανάστασή στους στα 20 και στα 30 και πέρναγε κι από τη μόδα πια αυτό το ιδεολόγημα, να προλάβουν να το φορέσουν για να μην πάει χαμένο. Γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξανά ήταν της μόδας το μοντέλο αυτό; Ποτέ, εκ του αποτελέσματος της διακυβέρνησής τους.

 

Όταν το Ποτάμι ανακοίνωσε την εμφάνισή του ως κόμμα, άρχισα να παρακολουθώ την πορεία του καθώς και τα στελέχη που το πλαισίωναν. Ειλικρινά χάρηκα που ένα κόμμα με τέτοια στελέχη έκανε την εμφάνισή του. Άρχισα να διαβάζω τα βιογραφικά όσων δεν γνώριζα και έπαιρνα ανάσες. Άνθρωποι σοβαροί, έντιμοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, αυτοδημιούργητοι καθημερινοί άνθρωποι αλλά και τόσο ξεχωριστοί. Και προπάντων ήρεμοι. ΗΡΕΜΟΙ. Αυτό που έλειπε από την πολιτική σκηνή. Πολιτισμένοι και ΗΡΕΜΟΙ. Έχει σημασία η λέξη αυτή που τονίζω.

 

Μετά από ένα Μιχαλολιάκο και κάτι Λαφαζάνηδες, κάτι Κωνσταντοπούλου, κάτι ανύπαρκτους Κουβέληδες, κάτι ανακαινισμένους Λεβέντηδες από εδώ και κάτι από εκεί της αντιπολίτευσης, και τη Σάρα και τη Μάρα που τρώγαμε στα μούτρα τόσα χρόνια, εμφανίστηκε ένας άνθρωπος πολιτισμένος ανακοινώνοντας ότι δημιουργήθηκε Το Ποτάμι.

 

Στην αρχή παρακολουθούσα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ύπαρξη του Ποταμιού άρχισα να βλέπω τόνους λάσπη να ρίχνουν πάνω στον Σταύρο Θεοδωράκη με απίστευτο μένος. Ξεκίνησαν οι μπετονιέρες δουλειά αμέσως. Λάσπη, χυδαία σάτιρα κυρίως από τα μικρά κόμματα. Και για να το ξεκαθαρίσω, από την αριστερά στο μεγαλύτερο βαθμό.

 

Έβλεπα αριστερές κυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ωρύονται σαν ύαινες. Στην αρχή παρακολουθείς κάτι σαν θεατής και κάποια στιγμή αρχίζεις να ψάχνεις υποψιασμένος ποιός είναι αυτός που καταφέρεται έτσι σε έναν άνθρωπο; Ποια είναι η σκύλα που θέλει να φάει τον Σταύρο Θεοδωράκη ξαφνικά; Και διαπιστώνεις εύκολα αν παρακολουθείς τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, ότι αυτοί που με τόσο μένος χτυπιούνται πρόσκεινται σε συγκεκριμένα αριστερίζοντα κόμματα είτε ως ψηφοφόροι είτε ως στελέχη.

 

Δεν μιλούσαν καν για το πρόγραμμα του Ποταμιού. Λάσπη στον ίδιο. Μίλησαν για συνομωσίες ποιοι; Οι συνωμότες και οι λασπολόγοι.
Τον Σταύρο τον παρακολουθούσα πάντα και όσο κι αν έπεσαν να τον φάνε έκανε μια από τις καλύτερες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Μέχρι χθες που έκανε την εκπομπή του ήταν ένας καλός επαγγελματίας αυτοδημιούργητος. Και ξαφνικά δεν ήταν καλός επαγγελματίας αυτοδημιούργητος γιατί ξεβόλευε κάποιους.

 

Οι ψηφοφόροι θέλουν ψέματα. Αρέσκονται σε ωραίες αστραφτερές πατριωτικές κορώνες και δακρύβρεχτα σενάρια για τον δυστυχή λαό που δεν φταίει ποτέ για τίποτα. Δίνουν δηλαδή οι ίδιοι άφεση στον εαυτό τους. Και βρίσκονται πάντα από μηχανής θεοί τύπου Τσίπρα να τους χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι ένα αλισβερίσι που εξυπηρετεί αμφότερους.

 

Ο Σταύρος δεν έχει αυτή την ρητορική και βεβαίως ποτέ δεν θα την είχε. Για μένα είναι ένας άνθρωπος έντιμος και αληθινός. Και πιστεύω πάντα αυτό που μου λέει το ένστικτό μου το οποίο διαμορφώνει και την λογική και τον τρόπο που σκέφτομαι.
Όπως πίστευα πάλι το ένστικτό μου και δικαιώθηκα, όταν μου έλεγε μαζί με την λογική ότι ο Τσίπρας δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν απατεώνα δημαγωγό και ότι ο Κουβέλης ήταν ένας φιλόδοξος αχυράνθρωπος. Τόσο απλά.

 

Αν το μυαλό των ψηφοφόρων φτάνει μέχρι του σημείου να βάζει στην ελληνική Βουλή νεοναζί Μιχαλολιάκους, απαρχαιωμένους Λεβέντηδες, απατεώνες σαν τον Τσίπρα και ό,τι χειρότερο υπάρχει στην πολιτική σκηνή, λυπάμαι ειλικρινά αλλά και επιμένω με πείσμα να εμπιστεύομαι πάντα το ένστικτό μου.

 

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει καμιά σχέση με όλον αυτόν τον βούρκο. Οι ονειροπόλοι και οι καθαροί άνθρωποι δεν γίνονται ούτε σκυλιά ποτέ ούτε αλήτες.

 

Το μόνο που θα έπρεπε να αλλάξει είναι να δουλέψει πάνω στην τέχνη της πειθούς περισσότερο. Θα πρέπει να βρει τον τρόπο. Για να πεισθούν κι άλλοι απογοητευμένοι. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ελπίζουν ακόμα στον καθαρό και στον έντιμο αγώνα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι κομματόσκυλα κανενός κόμματος και ψάχνουν πολιτική στέγη.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βγήκαν ποτέ να σπάσουν και να κάψουν κανενός την περιουσία. Που δεν θα επιτίθεντο κανενός ανθρώπου ούτε με γιαούρτια ούτε με γροθιές. Άνθρωποι που σκεπτόμενοι και απογοητευμένοι αναζητούν ένα φως και δεν φώναξαν ποτέ να καεί το μπουρδέλο η Βουλή. Κι αυτό είναι πολιτισμός.

 

Την αριστερά σου εσένα που χτυπιέσαι σαν χταπόδι…την είδαμε. Την αριστερά που ψήφισες εσύ και δεν έχεις το θάρρος να βγεις να παραδεχτείς ότι ακόμα γουστάρεις τον Τσίπρα ή τον κάθε Τσίπρα που υπόσχεται αερολογίες. Κι εσύ καλώς κάνεις και πιστεύεις ό,τι σου ταιριάζει. Εμείς οι άλλοι τι φταίμε να ανεχόμαστε όλο αυτό το τσίρκο και την κατρακύλα ως άνθρωποι και ως χώρα;

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί λέω και γράφω όλα αυτά απαντώ: Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου απαγορέψει να τα λέω και να τα πιστεύω.

 

Τώρα αν χάσω αναγνώστες ή φίλους με αυτό το άρθρο καθόλου δεν με αφορά. Δεν ψάχνουμε καμιά επιβεβαίωση κάποιοι. Ελπίδα ψάχνουμε. Και υπάρχουν πολλοί σαν εμένα. Και κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται ακριβώς με το όνομά τους. Και δεν είναι δυνατόν όταν λέω αυτό το όνομα του Σταύρου, να πέφτουν τα σκυλιά να με φάνε κάθε φορά. Κι αν δεν μπορείς να βρεις την τρύπα στη βελόνα, βάλε γυαλιά εσύ που ακόμα την ψάχνεις.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article EXPRESSES  the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ένας δυνατός μπαμπάς, της Τζίνας Δαβιλά
Άκου σύμβουλε…, του Σπύρου Ντασιώτη
Χατζιδάκις-Για τη 13η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας-ηχητικό αρχείο 8’56”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.