Πόρτα στην Ιστορία

Ο πύργος της Βασίλισσας Αμαλίας, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

 

 

 

Τα Λιόσια είναι ο σημερινός Δήμος Ιλίου. Το τοπωνύμιο καθιερώθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα. Εκεί, τότε, κατοικούσε η αρβανίτικη οικογένεια Λιόσια, στην οποία παραχωρήθηκαν εκτάσεις για να προστατεύει αυτή της πλευρά της Αττικής γης.

 

Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχαν εκεί μεγάλα τσιφλίκια, που αργότερα, μετά την απελευθέρωση πέρασαν σε διάφορες εύπορες οικογένειες. Πρώτος αγοραστής ενός κτήματος 300 στρεμμάτων ήταν ο Ανδριώτης Ιωαννης Παπαθεοδώρου Λεφάκης. Αυτό το κτήμα το αγοράζουν οι Άγγλοι George Miles & John Williams το 1838 για να το καλλιεργήσουν. Δύο μόλις χρόνια αργότερα μένει μοναδικός ιδιοκτήτης ο Williams για να το πουλήσει το 1840 στον Δημήτριο Κοντάκη, αλλά την ίδια χρονιά το αγοράζει η βασιλική οικογένεια.

Σ’ αυτή την περιοχή η βασίλισσα Αμαλία δημιούργησε ένα μεγάλο κτήμα και έκτισε έναν πύργο, γνωστός σαν ο πύργος της βασίλισσας.
Κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μπουλανζέ την δεκαετία του 1850, κατά παραγγελία και έξοδα της βασίλισσας Αμαλίας. Αναφέρεται ότι η Αμαλία υπέδειξε σαν πρότυπο έναν πύργο της πατρίδας της που βρίσκονταν στην εξοχή του Όλντενμπουργκ, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν απομίμηση του πύργου Hohen Schwangau στον οποίο γεννήθηκε ο Όθων. Πρόκειται για ένα κτήριο με νεογοτθικά στοιχεία. Στον Μπουλανζέ ανατέθηκε και η εσωτερική διακόσμηση.

Ανάμεσα στα 1848-1861, με σύναψη άλλων 47 συμφωνητικών, το κτήμα μεγαλώνει (2.500 στρέμματα περίπου) η Αμαλία με βοηθό τους ανακτορικούς κηπουρούς Σμίτ και Μπαρώ, δημιούργησε ένα πρότυπο κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας. Στόχος ήταν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα νέες μέθοδοι καλλιέργειας και κτηνοτροφίας. Φυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα(3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φυστικιές, 180 στρέμματα αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδενδρα, καθώς και σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από το εξωτερικό), μεταφέρθηκαν γαλακτοφόρες αγελάδες από την Αγγλία και την Ελβετία. Καλλιεργήθηκε ακόμη βαμβάκι, δημητριακά, πατάτες, ψυχανθή και άλλα. Το κτήμα γέμισε με ζώα που έφτασαν από διάφορα σημεία του κόσμου (Ευρώπη, Αφρική, Ινδίες)

Η Αμαλία ονόμασε το κτήμα Επτάλοφο (προσωνύμιο της Κωνσταντινούπολης), λόγω των λοφίσκων που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό. Οι λοφίσκοι ήταν έξι και η Αμαλία πρόσθεσε και έναν τεχνητό, στους οποίους έδωσε μυθολογικά ονόματα (Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφέας, Πηλέας). Έφιππη η Αμαλία και ο Όθων πήγαιναν εκεί σχεδόν καθημερινά.

Μετά την Έξωση, αρκετοί χωρικοί της γύρω περιοχής πήγαν και ξερίζωσαν όλα τα δέντρα. Η βασίλισσα πούλησε το κτήμα και τον πύργο το 1870 στον βαρόνο Σίμωνα Σίνα. Μετά τον θάνατό του Σίνα, η χήρα του τ πούλησε στον Γ. Παχύ(1878) για να καταλήξει στην οικογένεια Σερπιέρη, ενώ μεταπολεμικά το μεγαλύτερο μέρος του απαλλοτριώθηκε.

Ο Πύργος της Βασίλισσας έγινε πόλος έλξης πολλών πλουσίων Αθηναίων, που αποφάσισαν να φτιάξουν εξοχικές κατοικίες εκεί κοντά- ένα ενδιαφέρον που κόπηκε με το μαχαίρι μετά την Έξωση των βασιλέων.

Σήμερα, ένα μέρος του κτήματος αποτελεί το Οικολογικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση.

 

 

Δήμητρα Παπαναστασοπούλου


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η Παναγία των Παρισίων και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, του Κωστή Α.Μακρή
Σαν σήμερα: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δικάζεται…
Παπαναστασοπούλου: Τούρκοι και Βενετοί στην Αθήνα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.