iporta.gr

Ο πρωθυπουργικός εξάδελφος και ο δύστυχος Εμίρης, του Πάνου Μπιτσαξή

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 Πάνος Μπιτσαξής

 

• Όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνει από το πολιτικό υπερπέραν νέους «οραματικούς στοχασμούς», που κατατείνουν στο να κρατηθεί με τα νύχια και με τα δόντια στην εξουσία, επιστρατεύει ως προπομπό τον πρωθυπουργικό εξάδελφο, τον κ. Γεώργιο Τσίπρα. Σε αυτόν έχει εναποθέσει το δύσκολο ρόλο να δοκιμάζει με τις τοποθετήσεις του τα ελάχιστα εναπομένοντα αποθέματα ανοχής και αξιοπρέπειας του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μιλάει ο κ. Γεώργιος Τσίπρας, μιλάει εξ ονόματος και για λογαριασμό του Πρωθυπουργού. Όλοι το ξέρουν αυτό. Έτσι, η σημασία που αποδίδεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γεωργίου Τσίπρα είναι δυσανάλογη εν σχέσει προς το αξίωμα του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατέχει, αφενός για να μισθοδοτείται για τις υπηρεσίες του και αφετέρου, ως διαβατήριο για διεθνείς οικονομικές επαφές πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος. Μέχρι στιγμής οι επαφές αυτές στα βάθη της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν αποφέρει τίποτα, αλλά ο κ. Γεώργιος Τσίπρας καταβάλλει αξιέπαινη προσπάθεια.

Το γεγονός ότι ο κ. Γεώργιος Τσίπρας μιλάει εξ ονόματος του Πρωθυπουργού φαίνεται αν παρατηρήσεις και το βλέμμα του. Μυστηριώδες, σαρκαστικό, με λανθάνουσα πονηρία, εκπέμπον την ισχύ που του προσδίδει η συγγένεια, οικογενειακή και πολιτική. Ο κ. Γεώργιος Τσίπρας είχε μυήσει κάποτε τον Πρωθυπουργό στις αρχές και τις αξίες του κομμουνισμού.

• Η πολιτική πρακτική της δοκιμασίας της κοινής γνώμης, μέσω παρενθέτων προσώπων εμπιστοσύνης, είναι παλιά τέχνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι το τέχνασμα με το οποίο οι Πρωθυπουργοί μετρούν τις αντιδράσεις. Όταν είναι μεγάλες, ανακοινώνεται αμέσως και υπευθύνως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις εκφράζουν «προσωπικές απόψεις», τις οποίες δεν συμμερίζεται η Κυβέρνηση. Όταν οι αντιδράσεις είναι θετικές, αίφνης η Κυβέρνηση ανακοινώνει το «μεγάλο ενδιαφέρον» που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ποτέ η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν χαρακτήρισε ως «προσωπικές» τις απόψεις του πρωθυπουργικού εξαδέλφου. Γιατί όταν μιλά, ο κ. Αλέξιος Τσίπρας «οραματίζεται». Εμείς δε οι υπόλοιποι μαθαίνουμε έγκαιρα το τι θα επακολουθήσει.

• Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», που κατέλαβε ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας, σαλόνι το λένε οι δημοσιογράφοι, ο κ. Γεώργιος Τσίπρας μας εξομολογήθηκε τις ακόλουθες σκέψεις του:

α) Ότι το κράτος νοσεί και ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς βαθειά μεταρρύθμιση την οποία βεβαίως δεν προσδιόρισε.

β) Ότι η Κυβέρνηση είναι ασυντόνιστη, κατά την δική του έκφραση. Για να συντονιστεί απαιτείται άμεσα ανασχηματισμός για να εισέλθουν στην Κυβέρνηση «άξια και ικανά» πρόσωπα, προερχόμενα αλλά και μη προερχόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε ότι ο «ισορροπισμός» μεταξύ των κομματικών φατριών δεν αποδίδει.

γ) Ότι δεν αναμένει τίποτα σημαντικό από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

δ) Ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που απωθούν τους επενδυτές.

Με λίγα λόγια, σηματοδότησε την προοπτική ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικού από τον σημερινό που θα καθοδηγήσει την «εθνική προσπάθεια» υπό την άξια ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Το έχουμε καταλάβει από καιρό. Είναι το συγκεκριμένο «παίγνιο» της πάση θυσίας διατήρησης της εξουσίας. Όλα αυτά ειπώθηκαν ενώ ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Αμερική συνομιλώντας με funds και επενδυτές, αναλύοντας τα επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, που μέχρι τώρα μόνο ο ίδιος μπορεί να διακρίνει. Το πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά καθώς και το πόσα δράμια αξιοπιστίας περιέχουν είναι μια άλλη συζήτηση που την ιχνηλατεί η ακόλουθη ιστορία.

• Για τα μέτρα του ισλαμικού κόσμου ο Εμίρης του Κατάρ θεωρείται φιλοπρόοδος. Του καταλογίζεται, βέβαια, κάποια ανεκτικότητα στο Χαλιφάτο. Η τρίτη σύζυγός του είναι εκπάγλου καλλονής. Η ομορφιά της δεν μπορεί να κρυφτεί από την μυθώδους αξίας ολόσωμη ενδυμασία που είναι σύμφωνη με τα κρατούντα στο Κατάρ. Τέταρτη σύζυγο ο Εμίρης δεν έχει. Όλες, επομένως, οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούν ακόμα να ελπίζουν. Από το fund των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ του Κατάρ, ο Εμίρης έχει ήδη αγοράσει προς χάρη της τρίτης συζύγου του οίκους μόδας, καθόσον η κυρία ενδιαφέρεται για τα θέματα της μόδας.

Ο ίδιος έχει αγοράσει και ποδοσφαιρική ομάδα. Την Paris St Germain. Έχοντας την πολυτελέστερη θαλαμηγό του πλανήτη, ο Εμίρης αγαπά το Ιόνιο. Αποφάσισε να επενδύσει δύο δις ευρώ, αγοράζοντας τη νήσο Οξυά, τρεις νησίδες στο σύμπλεγμα Εχινάδες και το υπέροχο ξενοδοχείο Mira Mare στην Κέρκυρα. Επειδή η τρίτη σύζυγος, εκτός από τη μόδα αγαπά και την τέχνη, αποφάσισε να μετατρέψει την Οξυά σε art island. Ποιός θα περίμενε για τη χώρα μας τέτοια τύχη; Σε μια άνυδρη εποχή επένδυση δύο δις ευρώ. Αντί να κάνουμε το σταυρό μας, το αποτέλεσμα ήταν το εξής.

Ο έφορος Ζακύνθου κατεμήνυσε τον Εμίρη για κάποιο θέμα αντικειμενικής αξίας της αγορασθείσας γης.

Ο δασάρχης Ζακύνθου μήνυσε τον Εμίρη για δασικές παραβάσεις.

Ο πολεοδόμος μήνυσε τον Εμίρη για πολεοδομικές παραβάσεις.

Η Μητρόπολη Ζακύνθου διεκδικεί τμήμα από την ιδιοκτησία της Οξυάς.

Τα κλητήρια θεσπίσματα με κατηγορούμενο τον Εμίρη πάνε σύννεφο.

Ο Εμίρης, όμως, εκτός από επενδυτής, είναι και Αρχηγός Κράτους. Ευγενώς φερόμενος απέστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό επιστολή. Ο κ. Αλέξιος Τσίπρας απαξίωσε να απαντήσει.

Ήδη διαβάζουμε άναυδοι ότι απειλείται το μέλλον 150 ελληνικών επιχειρήσεων και 2.000 Ελλήνων εργαζομένων στο Εμιράτο του Κατάρ.

Κατά τ’ άλλα ο κ. Γεώργιος Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές.

• Οι περιπέτειες του άτυχου Εμίρη δεν έχουν τέλος. Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε ότι θρηνεί την απώλεια του αγαπημένου του γερακιού. Ο θανών ιέραξ άξιζε 1.000.000 ευρώ. Το θλιβερό γεγονός συνέβη σε αεροδρόμιο του Καζακστάν. Οι αρχές των Καζάκων δεν άφησαν το πτηνό να εισέλθει στην επικράτειά τους στο πλαίσιο ελέγχων της παράνομης ανταλλαγής γηραλέων ιεράκων με νεοσσούς. Έτσι, το αγαπημένο γεράκι του Εμίρη βρήκε αδόκητο θάνατο σε ένα κλουβί στο υπόγειο του αεροδρομίου της Αστάνας. Το Κατάρ προέβη σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

• Διερωτώμαι μερικές φορές για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πόσος αυτοεξευτελισμός μπορεί να χωρέσει στην ανθρώπινη προσωπικότητα για την διατήρηση μιας εξουσίας απολύτως κενής ουσιαστικού περιεχομένου.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr