Το αυγό αποτελεί συμπύκνωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Και έχει υψηλή διατροφική αξία, χάρη σε πρωτεΐνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12, που περιέχει.
Ένα αυγό έχει διατροφική αξία μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας ενώ οι πρωτεΐνες του είναι πληρέστερες του γάλακτος και θρεπτικότερες του κρέατος ή του ψαριού, οι οποίες αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 80 θερμίδες και παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε πρωτεΐνη, σίδηρο και μέταλλα. Έχει τεκμηριωθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για ασθένειες όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος, ενώ ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
Παράλληλα όμως το αυγό είναι προϊόν υψηλής χοληστερόλης, περισσότερο από το κρέας ή τα τυριά. Άρα, αν υπάρχει τάση για υπερχοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση, χωρίς ωστόσο να το αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή μας: το αυγό περιέχει και λεκιθίνη, ουσία με ισχυρή αντιχοληστερολική δράση. Επιπρόσθετα, η διατροφική χοληστερόλη των τροφών άρα και των αυγών είναι λιγότερο από το 1/4 της συνολικής χοληστερόλης που επιβαρύνει τον οργανισμό. Την υπόλοιπη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και τα επίπεδα της επηρεάζονται και από παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
Χαμηλή χοληστερόλη μπορεί να μας εξασφαλίσει μία ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λίπη από κατηγορίες τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τα κέικ, τα γλυκίσματα και κάθε είδους παχυντικά εδέσματα. Μπορείτε να καταναλώνετε μόνο το ασπράδι, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χωρίς λίπος γι’ αυτό τα αυγά περιλαμβάνονται σε πολλές δίαιτες αδυνατίσματος. Ωστόσο το αυγό δεν είναι πλήρης τροφή γιατί δεν περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
Προσοχή στο μαγείρεμα!
Φροντίζουμε να είναι φρέσκο και να το μαγειρεύουμε χωρίς επιπλέον λίπη. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ λάδι ή βούτυρο και αποφεύγουμε τα τηγανητά αυγά, προτιμώντας τα αυγά ομελέτα, τα βραστά ή τα ποσέ. Για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό αλλά στην συνολική ποσότητα πρόσληψης πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αναρίθμητα έτοιμα παρασκευάσματα που περιέχουν το συστατικό του αυγού. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τρώμε πάνω από δύο αυγά την εβδομάδα.
Το ωμό ασπράδι δεν είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Το μαγείρεμα του διευκολύνει τη δράση των ενζύμων της πέψης, πήζοντας τις πρωτεΐνες του. Για τον κρόκο ισχύει το ακριβώς αντίθετο: εάν καταναλωθεί ωμός είναι εύπεπτος, ενώ το πολύ μαγείρεμα δυσκολεύει την χώνεψή του.
Το αυγό αποτελεί εξαιρετική διατροφή για παιδιά και βρέφη γι’ αυτό και προσφέρεται μετά τον απογαλακτισμό, σαν διατροφικό συμπλήρωμα στο γάλα. Αποτελεί δε, μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, απαραίτητο συστατικό των λιπών το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Το σώμα συνθέτει και από μόνο του χολίνη, αλλά η ποσότητα δεν επαρκεί οπότε τη συμπληρώνουμε από τροφές. Τέλος, η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα της πολύτιμης για τα μάτια λουτεΐνης.
Οπότε ναι στο αυγό, αλλά προσοχή στο μαγείρεμα και στις προϋποθέσεις κατανάλωσής του!