iporta.gr

Ν. Κοτζιάς: Tα σύνορα της Ευρώπης είναι οριστικά. Όποιος παίζει με τη φωτιά στο τέλος καίγεται

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυστηρό μήνυμα προς όλους στέλνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News. «Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος -ας το θυμούνται πολλοί- είναι εκείνος που καίγεται. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να τεθεί, από τον οποιονδήποτε, θέμα συνόρων. Καταδικάζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όποιον τυχόν έχει τέτοιες επιδιώξεις».

 

Σε όσους «ονειρεύονται ψευδομεγαλεία», διαμηνύει ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες», καθώς και ότι «η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε». Σημειώνει δε, ότι η ελληνική διπλωματία δεν πιέζεται και δεν κάνει πίσω από αυτό που θεωρεί ορθό για τα συμφέροντα του λαού της και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

 

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην Τουρκία υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια καταστραμμένη χώρα», ούτε «ένα εύκολο πεδίο βολής», καλώντας τους γείτονές μας «να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», «να αποδεχτούν τις πραγματικότητες και να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο». Προσέθεσε ότι από την πλευρά μας «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά».

 

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας». Ένα αντιφατικό μείγμα που χρειάζεται πάντα προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την «εύκολη φορά» των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας που θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς, αλλά και τη δέουσα αυστηρότητα όπου και όποτε χρειαστεί.

 

Ο κ. Κοτζιάς προτάσσει ως καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία με την οποία «θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία», καθώς, όπως λέει, «είναι η πολιτική αρχών μας, αλλά και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών», ωστόσο «εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».

 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λέει ότι περισσότερο τον ανησυχεί «κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς», ενώ σχετικά με την ελληνική ανοχή υπογραμμίζει ότι έχει ξεκαθαρίσει τόσο τις θετικές ελληνικές πρωτοβουλίες ως προς τη γειτονική χώρα, όσο και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως αναφέρει «δεν μπορεί να πάρει ?κανένα αεράκι».

 

Όσο για τις απειλές της ‘Αγκυρας ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων στη Κύπρο τονίζει ότι «μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», εξηγώντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».

 

Απαντώντας για το Κυπριακό τονίζει ότι η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας.

 

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον κ. ‘Αιντε αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».

 

«Και, μάλιστα», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς ότι ο κ. ‘Αιντε «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του»» εκφράζοντας την απορία του, «που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε φτάσει κοντά στη λύση».

 

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του λέει ότι είναι λογικό να ενοχλεί όποιον είναι «νενέκος και βολεψάκιας», όποιον θέλει να παραδοθεί αμαχητί και του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν, όποιον θεωρεί τον τουρκικό σωβινισμό δίκαιη υπόθεση και αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του. Και προσθέτει «εκείνο που εντυπωσιάζει για τον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα Β’ κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος Β’ Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού».

 

Αναφορικά με τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη κουλτούρας, συνεννόησης και συμβιβασμών στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την οποία εκφράζει η χώρα μας ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

 

Ως προς την Αλβανία ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία» που δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα, υπενθυμίζει ότι «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος» και επισημαίνει ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ «περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας». Προσθέτει δε, ότι «ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας και η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών».

 

Απαντώντας σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει η ελληνική διπλωματία στην παρούσα δύσκολη κατάσταση ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι πρέπει να μιλά λίγο, να σκέφτεται, να μελετά, να σχεδιάζει με νηφαλιότητα και να προωθεί με υπομονή τις απαιτούμενες επιλογές. «Δική μου δουλειά είναι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις να βρίσκω κανάλια επικοινωνίας με τις άλλες πλευρές, να χρησιμοποιώ και αξιοποιώ σταθερά και επίμονα τα μέσα της διπλωματίας», αναφέρει.

 

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την άποψη ότι ο κ. Καμμένος δέχεται επιθέσεις διότι κόβει μεγάλο μέρος της «καραμανλικής πλευράς» της ΝΔ, άρα και την όποια πιθανότητα νίκης της. Αυτό τρελαίνει κάποιους…» σχολιάζει.

 

ΑΠΕΜΠΕ