iporta.gr

Ν. Κοτζιάς: Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων συνεχίζεται σήμερα το βράδυ η κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Κρανς-Μοντανά, με βάση τις γραπτές προτάσεις όλων των πλευρών που κατατέθηκαν το πρωί.

 

Οι συνομιλίες γίνονται στον απόηχο της αιφνίδιας «πρωτοβουλίας» του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, να πετάξει στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα το πρωί, την ιδέα για την έλευση στο Κραν-Μοντάνα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Μία κίνηση την οποία επέκρινε με δηλώσεις του, στους Έλληνες δημοσιογράφους αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές για «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, Εγγυήσεων και στρατευμάτων, και “βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».

 

«Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμήνυσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό».

 

Με αυστηρούς και δηκτικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε όσους «δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες Εγγυήσεων και Στρατευμάτων» και ρίχνουν στο τραπέζι σκέψεις για προσέλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη Διάσκεψη.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέχεια της πρωινής συνεδρίασης στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξάγεται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, τόνισε χαρακτιστικά ότι «αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμηνύοντας σε όσους «θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο, ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ό,τι κάρα θέλουμε».

 

Και επισήμανε: «Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κοτζιάς.

 

Αποσαφήνισε δε για άλλη μία φορά ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό». «Με αυτό το κριτήριο», ανέφερε, «ο Έλληνας πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση- θα αποφασίσει να έρθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικής μας αντιπροσωπείας, ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο όπου χρειάζεται η παρουσία του κι όχι επειδή κάποιοι βιάζονται και δεν επιθυμούν να καθίσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει».

 

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ειδικό σύμβουλο του γγ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε και αμέσως μετά η συνάντηση της ελληνικής με τη βρετανική αντιπροσωπεία.

 

Των εργασιών της Διάσκεψης προηγήθηκε επίσης και η συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντάνα έστειλε και η Άγκυρα διά του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη θέση της, ούτε θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να λυθούν άλλα ζητήματα. Τόνισε δε ότι το θέμα του εδαφικού και ο χάρτης σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συζητηθεί. «Θέλω να πω ότι και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης που η ε/κ πλευρά πότε – πότε θέλει να διαδίδει, η στάση της Τουρκίας είναι θετική» υποστήριξε, αναφέροντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει τη θετική της προσέγγιση στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».