Απόψεις

Μετά τη Χιονάτη….. Τι;, της Έφης Γεωργάκη

 

 

Μεγάλωσα με το παραμύθι της Χιονάτης, αυτό που πεθαίνει και έρχεται ο Πρίγκιπας και με ένα φιλί την φέρνει πίσω στη ζωή. Από όταν ήμουν μικρή μου καρφώθηκε στο μυαλό, ότι ο έρωτας σώζει. Σώζει ακόμα και από το θάνατο. Έπρεπε να μεγαλώσω αρκετά μέχρι να διαβάσω π.χ. Λόρκα και δω τον έρωτα και το θάνατο αλλιώς ή Σαίξπηρ και να δω τις θυσίες του Έρωτα. Και αυτά μου τα αναγνώσματα ήρθαν τόσο μετά που ήδη ο μύθος της Χιονάτης είχε χτίσει μια πολιτεία στο μυαλό μου και είχε θρονιαστεί στην καρδιά μου.

 

Οπότε για μένα ο Έρωτας είναι η λύτρωση από το θάνατο. Και δεν μιλάω για υστεροφημία. Τι να την κάνεις την υστεροφημία όταν είναι πέντε χρόνων….. Τότε έτσι κι αλλιώς δεν σε νοιάζει το μετά. Το θάνατο τον βιώνεις μόνο μέσα απ΄τις μικρές καθημερινές στιγμές. Είναι ο θάνατος, όταν σε μαλώνουν ή σε πιέζουν ή σε υποτιμούν ή σε κάνουν (ακόμα και άθελα τους) να νιώθεις άσχημα. Σε αυτούς τους θανάτους λοιπόν έβλεπα τον Πρίγκιπα, να έρχεται, να λέει γλυκόλογα, να παρηγορεί, να επαινεί, να δίνει ένα φιλί και να τους νικά να δίνει την αιωνιότητα.

 

Αυτός έκανε και ο Χριστός της γιαγιάς μου. Ήταν ένας Πρίγκιπας, ένας γιος Βασιλιάς, που ήρθε και μίλησε για έναν έρωτα αιώνιο, μου χάιδεψε την πλάτη και μου είπε: «Είμαι εδώ για σένα, και πάντα θα σε επαινώ, πάντα θα σε αγαπώ, θα σου αφήνω το χώρο για τιε επιλογές σου και δεν θα σε κρίνω και θα έρθει η ώρα που θα σου δώσω το φιλί που θα νικήσει το θάνατό σου». Αυτά μου είπε τότε και ήθελα να είμαι καλή για Εκείνον, να είμαι καλή και για τον πρίγκιπα.

Κάπως έτσι μεγάλωσα…. Αλλά μεγάλωσα. Και άρχισαν όλοι γύρω μου να μου τα αλλάζουν. Άρχισαν τα μην περιμένεις τον πρίγκιπα, γιατί αυτός ζει μόνο στα παραμύθια και άλλα τέτοια. Ακόμα και το Χριστό άρχισαν να αμφισβητούν. Με λίγα λόγια ήρθαν να μου πουν ότι όλα αυτά με τα οποία μεγάλωσα ήταν παραμύθια, ψέματα και πως η ζωή δεν είναι καθόλου έτσι, δηλαδή πως με κορόιδευαν στα μούτρα μου για πολλά πολλά και σημαντικά για μένα χρόνια.
Όχι λέει, τώρα έχεις την ωριμότητα να διαχωρίσεις στο μυαλό σου το μύθο από την πραγματικότητα. Οκ. Τον διαχωρίζω. Δεν πιστεύω σε κανένα πρίγκιπα. Και πρέπει να επιβιώσω. Χωρίς αυτόν και χωρίς Αυτόν. Ωραία…. Οπότε πρέπει να σκληρύνω, πρέπει να κοιτάω πιο πολύ τον εαυτό μου, τα προσωπικά μου συμφέροντα για να επιβιώσω και δεν πειράζει αν θίγω και λίγο τους άλλους. Επίσης πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσω την ομορφιά μου και τη νεανική μου λάμψη.

Ακίνδυνα ακούγονται όλα αυτά;

Τότε εμένα γιατί μου θυμίζουν την κακιά Βασίλισσα;

Με μεγάλωσαν σαν τη Χιονάτη με στόχο να γίνω η κακιά Βασίλισσα τελικά;

Και αντιδρώ. Αρνούμαι. Προτιμώ να παίζω στο φάσμα της αναρχίας και εξακολουθώ να είμαι η Χιονάτη.

Κάθε βράδυ κλείνω τη μέρα με μια προσευχή και μια ερωτική ιστορία ή μια ιστορία αγάπης. Καθόλου υψηλού επιπέδου. Προσεύχομαι και μετά διαβάζω άρλεκιν αγαπητέ κύριε κουλτουριάρη που κατηγορείς τα άρλεκιν και τα νεοάρλεκιν. Γιατί αυτά μου τάζουν έναν παράδεισο και μια ουτοπία στην οποία εντάσσομαι ωραιότατα, εγώ και το χαμηλότατο επίπεδο μου.

Γιατί αρνούμαι μετά τη Χιονάτη να γίνω Βασίλισσα και δεν φοβάμαι ότι όταν θα με φιλήσει κάποιος θα γίνει βάτραχος. Γιατί έχω πιάσει τις ιστορίες. Κυλάνε στο αίμα μου από τότε. Και δεν ζητάω να καλύψω τη ζωή μου νοητά, ακόμα και αν με ευχαριστεί να μαθαίνω νέα πράγματα. Για αυτά διαθέτω αρκετό χρόνο κάθε μέρα. Όμως διαθέτω και χρόνο στις αγκαλιές, τα φιλιά τα τραγούδια και τα ρομαντικά μου αναγνώσματα. Τα οποία, αν δεν ξέρεις έχουν όλα καλό τέλος και σε όλα οι άνθρωποι στο τέλος φιλιούνται, αγκαλιάζονται και είναι ευτυχισμένοι. Και μετά από αυτά και εγώ είμαι χαρούμενη και αγκαλιάζω όλον τον κόσμο και έχω καλά πράγματα να πω.

Τώρα αν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο ή εγώ ή κανένας από εμάς δεν ξέρω.

Ξέρω ότι ονειρεύομαι μια ουτοπία, στην οποία η Χιονάτη είναι ζωντανή και μετά τη Χιονάτη δεν υπάρχει «τι». Υπάρχει η Χιονάτη Καθαυτή.

 

 

Έφη Γεωργάκη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Από το (ίδιο) ΟΧΙ-ΝΑΙ, στη μάχη της καρέκλας, του Μανωλη Δημελλά
Γιατί η ομογένεια δεν βοηθάει την Ελλάδα στην κρίση, του Χρήστου Μαγγούτα
Ταξίδι στο βάθος της μνήμης…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.