Κινηματογράφος - Θέατρο

“Μένγκελε” του Θανάση Τριαρίδη – Μια συγκλονιστική παράσταση!

Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη

 

Υπόθεση του έργου: Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας) στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων (όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα): ο άντρας θα παραστήσει τον “Γιόζεφ Μένγκελε”, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την “Εσθήρ”, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν “παίζοντας” ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία; Μια ακραία ηθική παραβολή και ταυτόχρονα ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που έχει ως αφορμή ένα από τα πιο μαύρα πρόσωπα της Ιστορίας και πηγαίνει σε σκοτεινούς δρόμους της ψυχής.

 

Ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης σημειώνει: «Η προβολή αυτή γίνεται πρωθύστερα – καθώς η παράσταση δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της (που περιλαμβάνει και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη). Ωστόσο επιλέχτηκε από όλους τους συντελεστές της να γίνει στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, για να δοθεί ένα σαφές στίγμα μιας συγκεκριμένης οπτικής για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Και για να μιλήσουμε κάπως για τους 70.000 αφανισμένους συμπολίτες μας.»

 

Σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου

 

Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη

 

Σκηνικά – κοστούμια – videos Όλγα Μπρούμα
Μουσική Δημήτρης Γιακουμάκης
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη Ροζαλί Σινοπούλου

 

Για το έργο

 

Ο Μένγκελε είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

 

Πληροφορίες:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ FAUST
Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12,
πλατεία Αγίας Ειρήνης – Μοναστηράκι
www.faust.gr 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 3234095

 

Δευτέρα και Τρίτη 21.00

 

Χορηγός επικοινωνίας: η Πόρτα- www.iporta.gr 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/mGI60aJ_4Wo” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
«Η παράσταση συνεχίζεται»  Μια παράσταση με πολύ  γέλιο και εκπλήξεις από τον Θεατρικό Όμιλο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Οι προβλέψεις για τα φετινά Όσκαρ
Ο “Πλούτος” με τον Διονύση Σαββόπουλο στην Επίδαυρο – στιγμιότυπα, πρόγραμμα, προσκλήσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.