ΕΥ ΖΗΝ

Μελιτζανοσαλάτα απλή και με σουσάμι

Η Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα στην Πόρτα
Spread the love

Η Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα στην Πόρτα

 

 

 

 

 

 

 

 

Aegean Cuisine

 

 

 

kalliergo_melitzanes_sto_balcony_mou_b2.jpg

 

 

Απλή μελιτζανοσαλάτα

 

Υλικά

 

• 2 μελιτζάνες μεγάλες

• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη

• 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

• 1 κουτ. σούπας ξίδι

• 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

• 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα

• Λίγη κάππαρη για γαρνιτούρα

• Αλάτι

• Πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

• Απλώνουμε ένα αλουμινόχαρτο στο μάτι της κουζίνας και ψήνουμε τις μελιτζάνες.

• Τις γυρνάμε συχνά από όλες τις πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα.

• Καψαλίζουμε λίγο τη φλούδα τους βάζοντάς τες κατευθείαν πάνω στο μάτι, χαμηλώνοντας στο ελάχιστο τη θερμοκρασία του.

• Αφαιρούμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

• Αφήνουμε και μερικά κομματάκια καμένης φλούδας για να πάρει η σαλάτα μας καπνιστή γεύση.

• Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και, στη συνέχεια, ανακατεύουμε καλά με πιρούνι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.

• Τip: Αυτή η μελιτζανοσαλάτα ταιριάζει πολύ ωραία με λευκό και ελαφρώς φρυγανισμένο ψωμί.

 

Συνταγή: Δημήτρης Ανδρέου

 

 

Μελιτζανοσαλάτα με σουσάμι

 

Υλικά

 

• 6 μελιτζάνες φλάσκες

• 2 κουτ. σούπας σουσάμι

• 6 κλωναράκια δεντρολίβανο

• 1 κουτ. σούπας ξίδι

• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 1 κουτ. γλυκού ταχίνι

• 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

• Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

• Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ψησταριά, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα κάρβουνα ώστε να έχουν την κατάλληλη στιγμή την υψηλότερη θερμοκρασία τους.

• Διαφορετικά, προθερμαίνουμε τον σπιτικό φούρνο στους 220οC και χρησιμοποιούμε τη σχάρα στο κέντρο του.

• Πρώτα, τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες σε δύο ή τρία σημεία τους.

• Κατόπιν, τοποθετούμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου πάνω στη σχάρα και πάνω στο καθένα βάζουμε από μία μελιτζάνα.

• Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να καεί η φλούδα τους από όλες τις πλευρές.

• Εν τω μεταξύ, λιώνουμε το σκόρδο με τη λάμα ενός μαχαιριού, το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτουμε από πάνω του το λάδι, το ταχίνι, τον μαϊντανό και το ξίδι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το ταχίνι.

• Στη συνέχεια, ροδίζουμε το σουσάμι σε ένα στεγνό τηγάνι σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.

• Τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν.

• Αφαιρούμε την καμένη φλούδα τους και προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο μπολ με το μείγμα λαδόξιδου – ταχινιού.

• Κόβουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.

 

Συνταγή: Κώστας Τσίγκας

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τα πρώτα Χριστούγεννα του Στέφανου, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Ο Ήλιος-Θεός της Ρόδου δώρο στο νησί μας από τον γλύπτη Lello Esposito, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
Στον χιονισμένο Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στην καρδιά της Αθήνας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.