ΕΥ ΖΗΝ

Μελεκούνια Ρόδου

fe260f0ad7a0cdbc2c5853d2bf9a65f0_XL.jpg
Spread the love

 

fe260f0ad7a0cdbc2c5853d2bf9a65f0_XL.jpg

 

 

 

 

 

 

Aegean Cuisine

 

 

 

ff209cf3391904ccb46ff1e894024fd1_1.jpg

 

 

 

 Πρόκειται για ένα νοστιμότατο, παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου, το οποίο προσφέρεται σε γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες και σε κάθε γιορτή ως σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας. 

 

Υλικά

 

• 1 ½ κιλό μέλι
• 2 ½ κιλά σουσάμι
• 400 γρ. ζάχαρη
• 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
• 2 κ.σ. μοσχοκάρυδο
• 2 κ.σ. κόλιανδρο
• Ξύσμα πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αμύγδαλα ασπρισμένα για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

 

• Καβουρδίζουμε το σουσάμι.
• Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ.
• Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
• Καθαρίζουμε και βρέχουμε μια μαρμάρινη επιφάνεια και απλώνουμε το μείγμα του μελιού όσο είναι ακόμα ζεστό και μαλακό.
• Πιέζουμε πάνω στην επιφάνειά του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει.
• Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους με πλευρές 7 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο χάρακα).
• Τυλίγουμε κάθε ρόμβο σε σελοφάν και το διατηρούμε έτσι για μεγάλο διάστημα.

 

Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μισά υλικά για να φτιάξουμε 2 κιλά μελεκούνια.

 

Μια συνταγή από το βιβλίο “Γεύσεις Δωδεκανήσου” του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού, Εκδ. Τοπο.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το κρύο θέλει προσοχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προβλέψεις Εβδομάδας 15 έως 21 Φεβρουαρίου, της Σμάρως Σωτηράκη
Αμερικανοί συλλέκτες των έργων του Μιχάλη Παπακαλοδούκα, της Μαίρης Χαρίση- Σουλούνια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.