iporta.gr

Mark Twain… αχ, το αμερικάνικο φαγητό, του Βαγγέλη Παυλίδη

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του   

 

 

 

“Με την χάρη του θεού έχουμε στην πατρίδα μας εκείνα τα τρία υπερπολύτιμα αγαθά: ελευθερία του λόγου, ελευθερία της συνείδησης και την σύνεση να μην τα ασκούμε ποτέ.”

Mark Twain

Το 1879 ο Mark Twain -ο Αμερικανικότερος των Αμερικανών συγγραφέων, κατά των Hemingway- έκανε ένα ταξείδι στην Γερμανία και την Βόρεια Ιταλία, με τα πόδια λίγο πολύ. Το φαγητό των εστιατορίων και ξενοδοχείων που ήταν υποχρεωμένος να τρώει τον έκαναν να αηδιάσει. Έτσι, στο σατιρικό βιβλίο του “Ένας αλήτης στο εξωτερικό”, που εκδόθηκε τον επόμενο χρόνο, παραθέτει έναν διάσημο πια κατάλογο με Αμερικάνικα φαγητά που πεθύμησε στην διάρκεια της Ευρωπαϊκής του περιπέτειας. “Μήνες τώρα”, γράφει, “δεν έφαγα ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, σύντομα όμως θα φάω ένα… τίποτα σπουδαίο, μια προσωπική υπόθεση, ολομόναχος. Έχω επιλέξει μερικά πιάτα και έφτιαξα ένα μικρό μενού που θα φύγει με το πλοίο που θα προηγηθεί του δικού μου. Έτσι, το μενού μου θα είναι ζεστό όταν θα φτάσω εγώ εκεί”. Και συμπληρώνει:

“Οι Αμερικάνοι που σκοπεύουν να περάσουν κάποιον χρόνο στα ξενοδοχεία της Ευρώπης καλά θα κάνουν να αντιγράψουν το μενού και να τον πάρουν μαζί τους. Θα δουν πως είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να τους ανοίγει η όρεξη, μπροστά στην αποκαρδιωτική παρουσία του άθλιου (Ευρωπαϊκού) μενού.”

Εγώ τώρα, θα προσπαθήσω να μεταφράσω τον κατάλογο των φαγητών. Δεν είναι εύκολο μια και πολλές συνταγές και υλικά δεν έχουν το αντίστοιχό τους στην δικιά μας κουζίνα, για τον λόγο αυτόν παρέλειψα και ορισμένα. Ζητώ κατανόηση.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Ραπανάκια. Μήλα ψητά με κρέμα, Μύδια Τηγανιτά, Βάτραχοι, Αμερικάνικος καφές με αληθινό παγωτό. Αμερικάνικο βούτυρο, Κοτόπουλο τηγανιτό σε στυλ της Δύσης, T-bone steak, Πατάτες της Saratoga, Κοτόπουλο στην σούβλα αλα Αμερικαίν, Ζεστά μπισκότα, Ζεστό σιταρένιο ψωμί, Κέικ σίκαλης, Αμερικάνικο τόστ, Διάφανο σιρόπι από σφεντάμι, Μπέικον της Βιρτζίνια στα κάρβουνα, Στρείδια, Μύδια του Σαν Φρανσίσκο αχνιστά, Σούπα όστρακα, Σούπα στρείδια, Χελωνόσουπα της Φιλαδέλφειας, Στρείδια ψημένα στο όστρακο, Μαλακόστρακα καβούρια, Ρέγγα του Κονέκτικατ, Πέρκα Βαλτιμόρης, Πέστροφα της Sierra Nevada, Πέρκα από την λίμνη Tahoe.

Και τώρα, να για τους μερακλήδες μια συνταγή από το παραπάνω μενού:

SOUTHERN FRIED CHICKEN

ΥΛΙΚΑ

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή μόνο μπούτια ή μόνο στήθος με την πέτσα, 3-4 φλυτζάνια γάλα, λάδι για τηγάνισμα, 1 φλιτζάνι αλεύρι γενικής χρήσεως, αλάτι, καυτερό πιπέρι, 1 αυγό χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια γαβάθα με γάλα ώστε να το σκεπάζει. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δύο τουλάχιστον ώρες ή αποβραδίς.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και το γάλα σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, περίπου 20′. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα. Σε μια σακκούλα βάζουμε το αλεύρι και το αλατοπίπερο. Βάζουμε στην σακούλα ένα ένα τα κομμάτια κοτόπουλο και κουνάμε ώστε να καλυφθούν με το αλεύρι. Κατόπιν βουτάμε το κοτόπουλο στο χτυπημένο αυγό και το ξαναβάζουμε για δεύτερη φορά στο αλεύρι.

Προσεχτικά μεταφέρουμε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε αμέσως.