iporta.gr

Λεονταρισμοί στο εσωτερικό για να κρύψει την υποταγή του «έντιμου συμβιβασμού», του Γιάννη Σιδέρη

 

Γιάννης Σιδέρης 

 

 

 

 

 

Δεν ξέρω αν το έχουν… πάρει πρέφα οι φίλοι αναγνώστες, αλλά «Η Ελλάδα ξαναγεννιέται» (!). Αυτό είπε απολύτως σοβαρά ο πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο 18ο ετήσιο Capital Link Invest In Greece Forum.

 

Κάλεσε δε τους επενδυτές να γίνουν μέρος αυτής της «αναγέννησης» – εμείς οι πολίτες… είμαστε ούτως ή άλλως μέρη της, ζούμε την Αναγέννηση της χώρας – εν μέσω απόγνωσης…

 

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νίσυρο από όπου θα ξεδιπλώσει το «πρόγραμμα νησιωτικής πολιτικής», την αναστολή δηλαδή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο σύνταγμα πρόνοια για τη «νησιωτικότητα της χώρας» και τις υποχρεώσεις του κράτους, ενώ θα ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών με επίκεντρο τα νησιά.

 

Βολική μετάβαση, καθώς υπήρχε πρόσκληση από τον δήμαρχο του νησιού, η οποί τον απαλλάσσει από τη βάσανο της παρουσίας του σε κάποιο μεγαλύτερο νησί, στη Χίο ας πούμε, όπου το μεταναστευτικό βράζει, η υποδοχή δεν θα ήταν αρκούντως φιλική.

 

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη όπου «θα εργαστεί», όπως μας ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, ενώ αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες , όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο Κορυφής.

 

Εκεί θα συναντήσει μεταξύ άλλων την τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Θα τους ζητήσει στήριξη στα εργασιακά, και κυρίως στο πλέον προσπελάσιμο θέμα , αυτό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς εναρμονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο.

 

Ξεχωριστή σημασία, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους θα έχει η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την οποία θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, στο επίκεντρο θα βρεθούν «οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας».

 

Ο «κόφτης» στο διηνεκές

 

Αναφερθήκαμε σε «επικοινωνιακούς λόγους» , γιατί η κυβίστηση της κυβέρνησης έχει ήδη συντελεστεί στα ουσιώδη. Μας προϊδεάζει άλλωστε και η χθεσινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «θα βάλουμε νερό στο κρασί μας» , αναζητώντας «έντιμο συμβιβασμό».

 

Το νερό στο κρασί του έντιμου συμβιβασμού, σημαίνει αποδοχή της μείωσης του αφορολόγητου, των μειώσεων των συντάξεων, και κυρίως σίγουρη αποδοχή του «κόφτη» για απροσδιόριστα χρόνια μετά το ’18. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «κρυμμένο μνημόνιο», καθώς θα προβλέπει περιστολές, αλλά όχι λήψη χρημάτων.

 

Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα περικόπτει δαπάνες – ήτοι θα επιβάλει αυτόματη μείωση μισθών στο Δημόσιο και μείωση συντάξεων, ενώ θα καταργεί και τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.

 

Εκείνο που παραμένει ως «επίδικο», είναι τα μέτρα των 4,5 δις που το ΔΝΤ ζητά να νομοθετηθούν από τώρα. Η κυβέρνηση αρνείται και όπως γράψαμε χθες, είναι η μόνη αιτία που θα μπορούσε να την αποσπάσει από την προσκόλλησή της στην εξουσία και να κηρύξει εκλογές, τις οποίες πανηγυρικά θα έχανε.

 

Το Μαξίμου, όσο υποτάσσεται στο κουαρτέτο τόσο γίνεται επιθετικό στο εσωτερικό μέτωπο, προσπαθώντας να άρει τις εντυπώσεις αυτής της υποταγής.

 

Χθες σε ένα κυβερνητικό non paper, διακήρυττε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων», και διαβεβαίωνε παράλληλα πως δεν θα γίνουν εκλογές, ενώ εμμέσως μας επιβεβαίωσε. Κατέληγε γράφοντας σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων».

 

Βέβαια η αξιολόγηση θα κλείσει αν το ΔΝΤ δεν επιμείνει στα προληπτικά μέτρα. Υπάρχει βεβαίως και η παρακαμπτήρια οδός: τα προληπτικά μέτρα να αποφασιστούν, αλλά να μην ψηφιστούν τώρα, δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τύποις συνεπής – ως προς αυτό.

 

Σημασία βέβαια έχει ότι η Ελλάδα… ξαναγεννιέται. Γι’ αυτό το Νοέμβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ 5ετίας στις χαμένες θέσεις εργασίας. 37.667 θέσεις χάθηκαν …

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr