“Μου αρέσει να τρώγω μόνο ότι έχει καθαρή και κατανοητή φόρμα. Ο λόγος που απεχθάνομαι το απαίσιο και ξευτελιστικό λαχανικό που λέγεται σπανάκι οφείλεται στο ότι, σαν την Ελευθερία, δεν έχει σχήμα. Αποδίδω βασικές αισθητικές και ηθικές αξίες γενικά στο φαγητό και στο σπανάκι ειδικότερα. Το αντίθετο του άμορφου σπανακιού είναι η πανοπλία. Μου αρέσει να τρώγω πανοπλίες και στην πραγματικότητα λατρεύω όλα τα οστρακοειδή… τροφή που μόνο μετά από μάχη γίνονται ευάλωτα στον ουρανίσκο μας.
Τα σαγόνια είναι το καλύτερο εργαλειο που έχουμε για να κατακτήσουμε φιλοσοφική γνώση. Η αηδία είναι ο πανταχού παρών φύλακας του τραπεζιού μου, που επιβλέπει αυστηρά τα γεύματά μου και που με υποχρεώνει να επιλέγω προσεχτικά το φαγητό μου.
Salvador Dali
Ο Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol, ο Σαλβαδορ Νταλί, πέθανε μια μέρα σαν και σήμερα, 23 Ιανουαρίου1989.
Εκτός απο τις επιδόσεις του στην ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογράφο, και φωτογραφία, ο Νταλί έγινε διάσημος και για τα πλουσιοπάροχα δείπνα που οργάνωνε με την γυναίκα του την Gala, και που εντυπωσίαζαν με την θεατρικότητα τους. Οι καλεσμένοι έπρεπε να φορούν τα πιο παράξενα ρούχα και δεν ήταν λίγες οι φορές που διάφορα άγρια ζώα κυκλοφορούσαν γύρω απο το τραπέζι.
To 1973 ο Νταλί κυκλοφόρησε το βιβλίο Les Diners de Gala. Όπως είπε τότε, ήταν ένα όνειρο απο τότε που ήταν 6 ετών και που ήθελε να γίνει μάγειρος. Το βιβλίο περιέχει 136 συνταγές σε 12 κεφάλαια, το 10ο αφιερωμένο στα αφροδισιακά, και είναι γεμάτο με την πιο παράξενη εικονογράφηση ειδικά φτιαγμένη για την περίπτωση. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 1991, ενώ η αρχική έκδοση είναι τώρα σπανιώτατη.
ΚΟΝΣΟΜΕ ΚΑΡΑΒΙΔΑ, απο το Les Diners de Gala
ΥΛΙΚΑ — 1 κιλό καραβίδες ή γαρίδες – 2 λίτρα νερό – καυτερό πιπέρι – 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα – σαφρον (κρόκος) – 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους – 4 χούφτες ρύζι – 4 κρόκοι αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ– Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, αλάτι, καυτερό πιπέρι, πάπρικα, σάφρον, μοσχάρι και ρύζι.
΄Οταν αρχίσει να βράζει πολτοποιούμε μια μία τις καραβίδες στο γουδί. Βεβαιονόμαστε οτι πράγματι έχουν πολτοποιηθεί και σιγά σιγά τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 45’
Σουρώνουμε τον ζωμό απο τρυπητό, πιέζοντας με κουτάλι ώστε να βγεί όλος σε μια κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε στην φωτιά και σιγά σιγά προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να βράσει ο ζωμός.
Προτείνω να σερβιριστεί με σκορδόψωμο.
I only like to eat what has a clear and intelligible form. If I hate that detestable degrading vegetable called spinach it is because it is shapeless, like Liberty.
I attribute capital esthetic and moral values to food in general, and to spinach in particular. The opposite of shapeless spinach, is armor. I love eating suits of arms, in fact I love all shell fish… food that only a battle to peel makes it vulnerable to the conquest of our palate.
The Jaw is our best tool to grasp philosophical knowledge. Disgust is the ever present watchman of my table, sternly overseeing my meals obliging me to choose my food with caution.
Salvador Dali
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol, known as Salvador Dalí, died on a day like today, 23 January 1989. Except for his expansive artistic repertoire which included film, sculpture, and photography, Dali was widely known for his opulent dinner parties thrown with his wife Gala, events that were almost more theatrical than gustatory. Guests were required to wear completely outlandish costumes and an accompaniment of wild animals often roamed free around the dinner table.
First published in 1973, Les Diners de Gala was a dream fulfilled for Salvador Dali who claimed at the age of 6 that he wanted to be a chef. The cookbook contains 136 recipes over 12 chapters (the 10th of which is dedicated to aphrodisiacs) with exceptionally strange illustrations and collages created especially for the publication. The book was reprinted in 1991.
CRAYFISH CONSOMMÉ, from Les Diners de Gala
INGREDIENTS — 1 kg. of crayfish (or shrimp) – 2 li. water – Cayenne pepper – 2 tablespoons of paprika – saffron – 500 gr. of veal chopped – 4 fistfuls of rice – 4 egg yolks
In a big pot you pour the water, salt, a dash of Cayenne pepper, paprika, saffron, chopped veal, and rice.
METHOD — As soon as the broth begins to boil, crush your crayfish in a mortar, one after the other. Be sure to really crush them to a pulp and add them progressively to the broth. Keep it boiling for 45 minutes.
The broth is then strained “Chinese style” i.e.; in a sieve that you can push with a wooden spoon so as to get all the juice out. Put back on the fire, stir and add the egg yolks without letting it boil. Your consommé is ready. May I suggest that you serve it with thin garlic toasts.