Από τις 20 Γενάρη 2017 και την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς ξένους ηγέτες· σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Το γεγονός δεν εκπλήσσει. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει επαναπροσδιορισμό των εμπορικών σινο-αμερικανικών σχέσεων, ασκεί πίεση στην Κίνα, ανταλλάσσονται φραστικά πυρά.
Τραμπ κατά Πεκίνου
Ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του· θέλει ν’ ανεβάσει τους δασμούς στις κινέζικες εισαγωγές· το επικρίνει για την ανοχή του προς τη Βόρεια Κορέα· με το που εξελέγη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την πολιτική της ‘μιας Κίνας’ -η οποία παραπέμπει στην απόσχιση της Ταϊβάν- εκτός, όπως σημείωσε με νόημα, αν συμφωνήσουμε με τους Κινέζους, μεταξύ άλλων, και στα θέματα του εμπορίου.
Πεκίνο κατά Τραμπ
Το Πεκίνο διαμηνύει ότι αν πληγούν τα συμφέροντά του θα πάρει μέτρα κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά του· ο πρόεδρος Σι, από το βήμα του φετινού Νταβός, υπερασπίστηκε την ελεύθερη οικονομία, προσέφερε κινέζικη ηγεμονία στις αξίες της και κάλεσε τις παγκόσμιες ελίτ ν’ αντισταθούν στον προστατευτισμό· τα αυτά επανέλαβε προχθές και ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με μια σημαντική προσθήκη, ωστόσο: ότι παρότι οι σινο-αμερικανικές σχέσεις έχουν πολλές φορές δοκιμαστεί στο παρελθόν πάντα κατάφερναν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να προωθούνται περαιτέρω.
Τι σημαίνει αυτό;
Μια από τις στρατηγικές του Πεκίνου, έτσι ώστε η σχέση με την Ουάσινγκτον -παρά τα κατά καιρούς σκαμπανεβάσματα- να μην ‘ξεφεύγει’, είναι, πέραν της επίσημης διπλωματίας, να υπάρχει αλληλεπίδραση και σε πιο προσωπικό επίπεδο.
«Φλερτ» με την Ιβάνκα
Έτσι, πολλά φρύδια σηκώθηκαν, προ ημερών, όταν η αγαπημένη κόρη του Τραμπ -και ανεπίσημη, κατά κοινή ομολογία, Πρώτη Κυρία- Ιβάνκα, έφτανε με τη δική της κόρη, Αραμπέλα, στην κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον για την εορταστική εκδήλωση επ’ ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους. Το κοριτσάκι, όπως θέλει η παράδοση τέτοια μέρα στην Κίνα, ήταν ντυμένο στα κόκκινα και από κοινού με τη μητέρα του μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.
Η παρουσία τους, πέραν του ότι έδειξε τον κινέζικο δίαυλο με την πρώτη οικογένεια της Αμερικής, βοήθησε, επίσης, να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα ‘χρόνια πολλά’ που …δεν απηύθυνε φέτος, ως είθισται, ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κινέζο πρεσβευτή.
Η Ιβάνκα, μάλιστα, με το που γύρισαν στο σπίτι πόσταρε βίντεο στο τουίτερ με την Αραμπέλα να τραγουδά στα μανδαρίνικα και να υποκλίνεται με χάρη.
Της επίσκεψης της Ιβάνκα -την οποία, αποθέωσαν τα κινέζικα ΜΜΕ- είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές συναντήσεις του συζύγου της και στενού συμβούλου του πατέρα της, Τζάρεντ Κούσνερ: αυτή με τον κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Σούι Τιανκάι, κι εκείνη με τον μεγιστάνα Ξιαοχούι, πρόεδρο του ασφαλιστικού κολοσσού Anbang.
«Θάνατος από την Κίνα»
Το αν και πώς θα μετρήσουν -στα μεγάλα και σοβαρά και όχι για μια παρεξήγηση για ‘χρόνια πολλά’- όλες αυτές οι επαφές των Κινέζων με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Τραμπ δεν μένει παρά να φανεί στην πράξη. Διότι πέραν της κόρης και του γαμπρού του, πέραν και του παραδοσιακού φίλου της Κίνας, κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, ο οποίος αναλαμβάνει σύντομα πρεσβευτής στο Πεκίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται κι άλλες εισηγήσεις.
Ειδικώς, μάλιστα, στα θέματα εμπορίου και Κίνας, κατεξοχήν σύμβουλος του είναι ο ακαδημαϊκός Πίτερ Ναβάρο, οι απόψεις του οποίου είναι λεπτομερώς διατυπωμένες στο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό όσο και εύγλωττο τίτλο «Θάνατος από την Κίνα: Αντιμετωπίζοντας το Δράκο – Παγκόσμια Έκκληση σε Δράση».
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr
The article expresses the views of the author
iPorta.gr