iporta.gr

Η θεωρία εξαφάνισης των θεωριών, του Ηλία Καραβόλια

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας

ekaravolias@yahoo.gr

 

 

Άκουσα χθές τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην διαρκή επιτροπή οικονομικών της Βουλής να λέει μεταξύ άλλων: ” Τα νεοφιλελεύθερα, τα μαρξιστικά και τα κευνσιανά μοντέλα είναι μόνο για τα θρανία…”

Ο Γ.Στουρνάρας, τέκνο της κευνσιανής οξφορδιανής σχολής, υπουργός οικονομικών την διετία 2012-13, θέλει να μας πείσει ότι άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Μα είναι ποτέ δυνατόν να αγνοεί την ιστορικότητα και την προσαρμοστικότητα των σχολών οικονομικής πολιτικής ;

Ναι, η σύγχρονη οικονομία μοιάζει αποιδεολογικοποιημένη. Όμως κε καθηγητά, αυτή ακριβώς η θεωρία εξαφάνισης των θεωρίών είναι που σας κάλεσε ως τεχνοκράτη απο τον τραπεζικό τομεά και σας έκανε υπουργό μιας υπερχρεωμένης χώρας αλλά και εισηγητή υφεσιακών μέτρων, εναρμονισμένων με τις ντιρεκτιβες των δανειστών μας σε ΕΕ/ΔΝΤ.

Κάπως έτσι συμπεριφέρονται οι τεχνοκράτες και ”άριστοι” μή αιρετοί υπουργοί: δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και χωρίς δέσμευση σε ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής θεωρούν ότι πρέπει να προσαρμοστεί η κοινωνία στην οικονομία και όχι το αντίθετο!

Σε μια καταδικασμένη να αποτύχει ευρωζώνη,η χώρα μας δέχεται επί 6 χρόνια σφοδρή επίθεση από τους πιο επικίνδυνους θεωρητικούς των διαδρόμων εξουσίας σε ΕΕ/ΔΝΤ. Η ιδεολογία της προσαρμογής δια της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης κε Στουρνάρα είναι ξεκάθαρα γραμμένη στον ‘Α τόμο του Das Kapital, στο κεφάλαιο περί κρίσεων του Καπιταλισμού. Τι λέει αυτή η θεωρία; Το απλό, απλούστατο αυτονόητο αξίωμα: όταν εξανεμίζεται το ρευστό από την συναλλακτική οικονομία, δεν πηγαίνει στο … διάστημα αλλά συσσωρεύεται στις τσέπες των ολίγων. Λέγεται κρίση υπερσυσσώρευσης κύριε διοκητά. Έχοντας δηλώσει δημόσια ότι είστε μαθητής της κεϋνσιανής σχολής, οφείλατε να το ξέρετε. Και η θεωρία περί εξαφάνισης των θεωριών μάλλον είναι αβάσιμη καθ ότι η τραπεζοκρατία και οι υπερθνικοί υπάλληλοι της, εφαρμόζουν βάναυσα και επίμονα την ακραία εκδοχή της δαρβινικής θεωρίας στην οικονομία: ο πιο δυνατός εξελίσσεται, οι άλλοι πεθαίνουν στην ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού που αναδιανέμει πλούτο … ανάποδα! Από τους πολλούς φτωχούς στους λίγους πλούσιους…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr