Σημείωση για τους νέους αναγνώστες μας: ο διεθνούς εμβέλειας γελοιογράφος Βαγγέλης Παυλίδης απεβίωσε στις 8.04.2018. Η θέση του στην iΠόρτα μας μένει ζωντανή.
“Τα χρώματα, όπως και τα χαραχτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των αισθημάτων… Η ζωγραφική είναι το επάγγελμα ενός τυφλού. Ζωγραφίζει όχι αυτό που βλέπει, αλλά αυτό που αισθάνεται, αυτό που λέει στον εαυτό του οτι είδε…”
Pablo Picasso
“Όποιος βλέπει και ζωγραφίζει πράσινο ουρανό και γαλάζιους κάμπους πρέπει να στειρώνεται”
Adolf Hitler
Pablo Ruiz y Picasso, πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, στι 8 του Απρίλη 1973. Θα ήταν προσβολή για τον μεγάλο καλλιτέχνη να αναφερόμουν εδώ στο ποιός ήταν και τι έκανε. Είναι όλα γνωστά κι αν κάποιος δεν τα ξέρει -που αμφιβάλλω- είναι εύκολο να τα μάθει.
Εγώ όμως, όπως το ‘χω συνήθειο έψαξα να βρώ την σχέση του με το φαγητό. Χάρη λοιπόν σε μια έκδοση του περιοδικού “Vogue” μπορούμε τώρα να φάμε σαν τον Πικάσο, που μας δίνει δυο απο τις αγαπημένες του συνταγές. Λέει πρώτα η γυναίκα του η Jacqueline πως “o Πικάσο είναι τόσο λιτοδίαιτος και νηφάλιος όσο μια γίδα”. Κάποτε, λέει, του μαγείρεψε χέλια στην κατσαρόλα, μια συνταγή αριστούργημα. Όταν όμως το έβαλε μπροστά του αυτός προτίμησε αντί να το φάει να το ζωγραφίσει. Ύστερα της αφιέρωσε τον πίνακα. Μα τι άλλο θα περίμενε κανείς, ε;
Παρακάτω όμως, ο ίδιος ο Πικάσο δίνει δυο συνταγές, μια για τα χέλια που λέγαμε και μια για ομελέτα. Χέλια δεν πολυκυκλοφορούν στην δική μας αγορά γι αυτό σας δίνω την ομελέτα:
6 κουταλιές ελαιόλαδο – 1 μεγάλο κρεμμύδι – 4 πιπεριές κόκκινες και πράσινες – 3 τομάτες – 2 κουταλιές λευκό ξύδι – 8 αυγά – αλατοπίπερο
Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ύστερα απο 5 λεπτά προσθέτουμε τις πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε και μεγειρεύουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τις τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, 1 περίπου ώρα, ανακατεύοντας πότε πότε για να μη κολλήσουν τα λαχανικά στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να παχύνει η σάλτσα.
Χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε άλλο. Όταν δέσει καλά βάζουμε επάνω ένα μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίζουμε το τηγάνι. Ξαναβάζουμε την ομελέτα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Υψώνουμε λίγο την φωτιά για να πάρει η ομελέτα χρώμα. Την κόβουμε σε κομμάτια όπως την πίτσα και σερβίρουμε με σκορδάτη μαγιονέζα πασπαλισμένη με σαφράν.
Μια απλή σκέψη πριν κλείσω γι απόψε: Πώς άραγε θα ήταν ο κόσμος μας με Χίτλερ και χωρίς Πικάσο; Καλή όρεξη!
“Colors, like features, follow the changes of the emotions… Painting is a blind man’s profession. He paints not what he sees, but what he feels, what he tells himself about what he has seen…”
Pablo Picasso
“Anyone who sees and paints a sky green and fields blue ought to be sterilized.”
Adolf Hitler
Pablo Ruiz y Picasso, he died on a day like today, 8 April 1973. It would be an insult to the great man if I tried to describe here who he was and what he did. It is all well known and if someone does not know… well, it is easy to find out.
However, as it is my habit, I try to find the great artist;s relation to food. Thanks to Vogue’s “Second Fame” food columnist Ninette Lyon, it’s possible to eat like him. In 1964, Picasso gave two of his favorite recipes for eel stew and omelette tortilla Niçoise. But first, his wife Jacqueline describes how: “Picasso is as sober and frugal as a goat. One day I made him a stew of eels, a masterwork. He decided to paint it, rather than eat it. Afterwards he dedicated the painting to me.”
Eel is not common in the Greek market, so I give you the omelette:
6 tablespoons olive oil – 1 large onion – 4 peppers, red and green – 3 tomatoes – 2 tablespoons wine vinegar – 8 eggs – Salt and pepper
In a flat-bottomed frying pan, heat oil gently, adding the onion, sliced and separated into rings. After 5 minutes, add the peppers, seeded and diced. Mix and cook gently for a few minutes, then slip in the tomatoes, seeded, peeled, and cubed. After mixing and seasoning, cover pan and let simmer over a low flame for 1 hour. Vegetables should not stick. Uncover the pan, pour in the wine vinegar, and let cook until liquid is reduced.
Beat the eggs in a bowl. Pour them over the vegetables, mix well, and let the omelette cook gently without touching it. When it is well set, put a big plate over the pan and reverse the omelette onto it, then slide it back into the pan on the other side. Finish over a higher flame until golden underneath. Cut the omelette tortilla like a pie, and serve with a bowl of garlic-mayonnaise seasoned with saffron.
A thought, before I end this note. What would the world be like with Hitler and not Picasso?