iporta.gr

Η καλή τεκίλα θέλει το σκουλήκι της!

 

 

 

* Ο Διαμαντής Βουλής είναι φοιτητής 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία: Διαμαντής Βουλής

 

 

Ένα μικρό σκουλήκι από το Μεξικό.

 

Το φυτό Αγαύη είναι ο γνωστός μας Αθάνατος, αυτό το επιβλητικό παχύφυτο που φυτρώνει σε βραχώδεις περιοχές. Αν και έχει αρχαίο ελληνικό όνομα η

Αγαύη στην πραγματικότητα κατάγεται από το Μεξικό. Στο Μεξικό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά και χρησιμεύει στην παρασκευή πολλών φαγητών

αλλά και ποτών όπως της περίφημης Τεκίλας. Ένα περιβόητο είδος τεκίλας είναι το “mezcal”, το ποτό με το σκουλήκι. 

 

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το “πόσιμο” σκουλήκι; Το σκουλήκι Hipopta Agavis, γνωστό επίσης και σαν “κόκκινο σκουλήκι”, είναι απλά μια προνύμφη που

βρίσκεται και αναπτύσσεται μέσα στο φυτό της Αγαύης. Καθώς οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν την Αγαύη για φαγητό θέλοντας και μη αναγκάστηκαν να

γευτούν τέτοια σκουλήκια καθώς παρά το καθάρισμα των φυτών πάντα παρέμεναν σ’ αυτά κάποια υπολείμματα. Έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι τα σκουλήκια

αυτά όχι μόνο είχαν ευχάριστη γεύση αλλά πρόσθεταν και ένα ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό. Κάποιος έξυπνος επιχειρηματίας της δεκαετίας του ’40

σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει το σκουλήκι και στην ποτοποιία. Έτσι γεννήθηκε το σκουληκοποτό. Βέβαια η μεξικάνικη κουζίνα δεν πήγε πίσω και σήμερα

μπορεί να απολαύσει κανείς τα γνωστά tortillas με σκουλήκι, ή την σκουληκοσάλτσα.