iporta.gr

Η δημοκρατία της δικτατορίας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Αρχείο 1η Ιουνίου 2017

Για να μην ξεχνάμε καθώς το φάσμα του φασισμού πλανιέται πάλι παντού γύρω μας.

1 Ιουνίου 1973. Μια μέρα σαν και σήμερα πριν 44 χρόνια. Σε μια προσπάθεια δήθεν φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του προαναγγέλει την εγκαθίδρυση “Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας”, μετά από δημοψήφισμα . Καταλήγει με τη φράση «Ζήτω η Δημοκρατία» ( ο Γ. Παπαδόπουλος!!!)

Πράγματι, στις 29 Ιουλίου θα διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταβολής πολιτεύματος σε προεδρευόμένη δημοκρατία, με χαλκευμένο αποτέλεσμα “ΝΑΙ” 78,4% και “ΟΧΙ” 21,6%.
Στις 19 Αυγούστου ο δικτάτορας ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας για 8 χρόνια και στις 8 Οχτωβρίου ορκίζεται κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ήταν η αρχή του τέλους. Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Μαρκεζίνη και ο παραγκωνισμός του Παπαδόπουλου από τον Δ. Ιωαννίδη.

Σήμερα, σάλο και οργή στις τάξεις των φυλακισθέντων, εξορισθέντων και διωχθέντων επί χούντας, αλλά όχι μόνο ανάμεσα σ’ αυτούς, έχει προκαλέσει η απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας (Επιστολή Προεδρίας προς Υπ.ΕΞ. 14 Μαρτίου 2017) να τιμήσει με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος τον Νικόλαο Μέρτζο, ο οποίος είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της χούντας, η οποία σύμφωνα με τον Κρις Γούντχαουζ ήταν το «μόνο μέτρο της χούντας που μπορεί να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά φασιστικό».

Παραθέτω κάποια σκίτσα μου εποχής.

 

Βαγγέλης Παυλίδης

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author.

Iporta.gr

pavlidiscartoons.com/blog.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr