Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, 5.5.2017
Να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε νερό της Ρόδου πριν να είναι αργά
.”…Ο Μάνος Κόνσολας επανέρχεται με νέα ερώτηση επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος οι ειδικές συνθήκες στις τουριστικά αναπτυσσόμενες κοινότητες της Ρόδου, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες στο νησί γενικότερα. Τονίζει ότι η Νότια Ρόδος, μια έντονα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με μεγάλα ξενοδοχεία υπό κατασκευή, δεν έχει επάρκεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης το χειμώνα και θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, που οι ανάγκες διαρκώς πολλαπλασιάζονται και ακόμη τι θα αντιμετωπίσουμε όταν λειτουργήσουν οι υπό κατασκευή ξενοδοχειακές μονάδες, που η λειτουργία τους συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των αναγκών σε νερό….”
Ιστολόγιο Βαγγ. Παυλίδη, 15.8.2017
Το Νερό νεράκι
.”..Λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (το λες και γεμίζει το στόμα σου) η Νότια Ρόδος υποφέρει μα όχι μόνο αυτή, απ’ ό,τι διαβάζω στον τύπο. Οι καλλιέργειες υποφέρουν καθώς ποτίζονται όχι απλά με “υφάλμυρο νερό” αλλά με σκέτη θάλασσα, ενώ ο ταμιευτήρας του Σκολονίτη στα όρια Γενναδιού Λαχανιάς που θα ήταν μια κάποια λύση μένει ανεκμετάλλευτος χρόνια τώρα. Υπάρχουν περιοχές όπου εκτός απο την τουαλέτα όλα τ’ άλλα σ’ ένα σπιτικό, ακόμα και το νύψιμο του προσώπου και το πλύσιμο των δοντιών, γίνονται με εμφιαλωμένο νερό και όπου το ντούς (όχι “ντούζ”) γίνεται με θαλασσινό νερό. Όλα αυτά με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον κάθε καταναλωτή που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν προστεθεί η φθορά σε οικιακές συσκευές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Και η αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείρηση του νερού συνεχίζεται. Η υπερκατανάλωση (δώσ’ του να χτίζουμε ξενοδοχεία που δεν μπορούμε να τα υδροδοτήσουμε χωρίς να στερήσουμε το νερό απο τον ντόπιο πληθυσμό), δώσ’ του οι πισίνες 50 μέτρα απο την θάλασσα αλλά και σε “βίλες” σε λόφους και βουνά και δωσ’ του η σπατάλη με το μέρα νύχτα πότισμα του γκαζόν και το διαρκές κατάβρεγμα της αυλής και της βεράντας για να καταπολεμηθεί η ζέστη. Και δώσ’ του οι συνεχείς βλάβες στο απαρχαιωμένο και κακοφτιαγμένο δύκτιο της ΔΕΥΑΡ, με τόνους νερό να πηγαίνει χαμένο απο τις διαρροές….”
Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 12.9.2017
Πίνουν… θαλασσινό νερό στη Νότια Ρόδο
“Το νερό … νεράκι έχουν πει στη Νότια Ρόδο οι κάτοικοι, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να κρύψουν την αγανάκτησή τους!
Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στη «Ροδιακή» το νερό τους περιέχει μεγάλη ποσότητα θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πιουν και να χρειάζεται να προμηθεύονται εμφιαλωμένα!
Και δεν είναι μόνο αυτό, τα φυτά και τα δένδρα τους έχουν ξεραθεί, τα ζώα δεν μπορούν να τα ποτίσουν και οι ίδιοι αδυνατούν ακόμη και να κάνουν μπάνιο αφού η ποσότητα σε αλάτι είναι τόσο μεγάλη!
Επίσης αρκετοί σωλήνες σε σπίτια έχουν σκουριάσει καθώς και ανοξείδωτοι νεροχύτες! Για όλα αυτά οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει τους τοπικούς εκπροσώπους, ωστόσο οι ίδιοι τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα για το πρόβλημά τους!”
Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 4.11.2017
Η κακή ποιότητα του νερού οφείλεται στην υφαλμύρωση
“…Πάντως ο κ. Μανωλάκης, υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών ειδικά για τη νότια Ρόδο θα γίνουν ανακοινώσεις σε ότι αφορά, την ύδρευση, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΡ ξεκινά ένα muster plan (sic) υδροδότησης για όλο το νησί.
Ειδικότερα με αφορμή τα όσα είχε πει ο αντιπεριφερειάρχης υγείας Θωμάς Σωτρίλλης μία μέρα πριν για τη στάση της ΔΕΥΑΡ ο πρόεδρος της επιχείρησης δήλωσε τα εξής: «Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό στη ΔΕΥΑΡ η οποία φρόντισε να ενημερώσει και τους ίδιους τους πολίτες…. είναι θέμα περίπου μίας εβδομάδας να μπορούμε να ανακοινώσουμε τι γίνεται και πιο έξω δηλαδή Γεννάδι, Λαχανιά και άλλα σημεία.
Τα προβλήματα είναι γνωστά τα γνωρίζουν και οι κάτοικοι γιατί εμείς ποτές δεν το κρύψαμε, στείλαμε επιστολές και ενημερώναμε τους κατοίκους..”.
Τα παραπάνω ερανίστηκαν πρόχειρα απο πολλά παρόμοια δημοσιεύματα και διαμαρτυρίες συλλογικές και ατομικές, με τρόπο που να δείχνει την διαχρονικότητα του προβλήματος που πρωτοεμφανίστηκε πριν πεντε – εξη χρόνια. Άλλες φορές ήπια, άλλες φορές πολύ έντονα. Εδώ και δυο περίπου χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στο τωρινό απαράδεκτο επίπεδο, όταν η περιοχή μας άρχισε να υδροδοτείται από άλλη γεώτρηση, όπως λένε στο χωριό. Το αξιοσημείωτο και απαράδεκτο είναι πως, ενώ σε όλους μας η σταδιακή πορεία προς το χειρότερο ήταν φανερή, η ΔΕΥΑΡ μάλλον κάθευδε και είτε αδιαφορούσε ή αγνοούσε αυτό που όλοι βλέπαμε να έρχεται. Για να φτάσουμε σήμερα, χρόνια αργότερα, να λέμε πως κάτι ΘΑ κάνουμε. Κι εδώ εστιάζομαι κύρια στην Λαχανιά αν και το πρόβλημα αφορά ευρύτερα την Νότια Ρόδο.
Όπως και νάχει όμως, φανερή είναι η ανικανότητα (παραλίγο να πω “αδιαφορία”) των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Γίνεται βέβαια προσπάθεια να καλυφθεί η ανικανότητα αυτή με δικαιολογίες, μεταθέσεις ευθυνών, επίκληση καιρικών φαινομένων και ανωτέρας βίας, υποσχέσεις, και όλα εκείνα που συνηθίζουν να επικαλούνται πολιτικοί, πολιτικάντηδες και καρεκλοκένταυροι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός απο του ίδιους, μα εκείνοι θα τα φτιάξουν όλα.
Σημειώστε, ας πούμε, εκείνα τα “είναι θέμα περίπου μίας εβδομάδας να μπορούμε να ανακοινώσουμε τι γίνεται και πιο έξω δηλαδή Γεννάδι, Λαχανιά και άλλα σημεία” και “στείλαμε επιστολές και ενημερώναμε τους κατοίκους” (ΡΟΔΙΑΚΗ 4.11.2017). Αυτά πριν έναν ακριβώς μήνα. Ε, ακόμα περιμένουμε τις ανακοίνωσεις, καθώς στερούμαστε του ζωτικότερου στοιχείου της φύσης… όσο για την επιστολή ακόμα την περιμένουμε, εμείς τουλάχιστον. Κι εν τω μεταξύ, γίνονται ιδιωτικές γεωτρήσεις στην περιοχή -παράνομες ίσως ή ακόμα χειρότερα με άδεια. Και χτίζουμε ξενοδοχειάρες και πισίνες παντού χωρίς ν’ αναρωτιέται κανείς πώς θα υδροδοτηθούν (δες παραπάνω ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 5.5.2017 και Ιστολόγιο Βαγγ. Παυλίδη, 15.8.2017)
Τέλος, επειδή δεν είμαι βέβαιος πως το μέγεθος του προβλήματος είναι ευρύτερα γνωστό, παραθέτω και πρόσφατη ανάλυση του νερού το οποίο στέλνει η ΔΕΥΑΡ στα σπίτια μας -υποτίθεται για ύδρευση και άρδευση.
Αλλάζοντας τώρα το θέμα, τελειώνω εδώ μ’ εκείνη την Αγγλικούρα, το “muster plan” (ωχ, το μάτι μου!) το οποίο πληροφορούμαστε πως ξεκινά η ΔΕΥΑΡ. “Muster” σημαίνει την συνάθροιση, την συγκέντρωση, το μάζεμα στρατευμάτων. Μάλλον “master plan” ήθελε να πει ο άνθρωπος.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr