iporta.gr

Η αχίλλειος πτέρνα της διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει το ατύχημα, του Γιάννη Σιδέρη

 

 

 

 

 

 

 

 Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

Η αχίλλειος πτέρνα της διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει το ατύχημα 

 

 

Όλα σχεδόν τα μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στην σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας,  στην ομιλία του στην Κ.Ο:

 

Για «αμετανόητη ομιλία» ανέφερε το πρακτορείο Reuters, για «σκληροπυρηνική γραμμή απέναντι στους δανειστές» ,έγραψαν οι Financial Times, «ο Τσίπρας δεν φαίνεται να υποχωρεί», εκτίμησε ο πολύς  Peter Spiegel των Financial Times, τον Τσίπρα  να «μαστιγώνει τους πιστωτές για τα δεινά της Ελλάδας», είδε το πρακτορείο Bloomberg, για «προκλητική ομιλία από τον πρωθυπουργό», έκανε λόγο το δίκτυο Euronews.

 

Ωστόσο η ταπεινότητά μου συντάσσεται με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία  διαβλέπει ότι «ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προετοίμασε την εσωκομματική αντιπολίτευση για την συμφωνία που θέλει να φέρει ως το τέλος του μήνα».

 

Οντως ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κι ήταν αναμενόμενο καθώς  απευθυνόταν σε εσωκομματικό Ακροατήριο, και μάλιστα στην κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία θα κληθεί να σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου προκειμένου να επικυρώσει την όποια συμφωνία συνάψει με τους δανειστές.

 

 Περισσότερο ενδιαφέρον προσλαμβάνουν  δυο επισημάνσεις του κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Στ. Θεοδωράκη και τις κυρίες Φ. Γεννηματά και Ντ. Μπακογιάννη: Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε , παρότι μετά διαψεύσθηκε, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του μήνα , δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι οι δανειστές στο τέλος θα υποχωρήσουν!

 

 Το πρώτο λογικό. Δεν θα υπάρχουν  λεφτά να πληρώσει! Το γεγονός θα διαταράξει  μεν επ΄ολίγον τη σχέση  με το ΔΝΤ, αλλά πέραν μιας κάποιας αναταραχής, δεν θεωρείται μείζον θέμα, καθώς  η μη πληρωμή δεν φέρει αυτομάτως τη χρεοκοπία. Θα υπάρξει ένα διάστημα διαδικασιών, συζητήσεων , κινήσεων, πριν η χώρα θεωρηθεί χρεοκοπημένη.

 

Το δεύτερο, ωστόσο δημιουργεί απορίες για την …εμμονική πρωθυπουργική βεβαιότητα. Η κυβέρνηση, από την εκλογή της και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πρωτοστατούντος του κ. Βαρουφάκη,( ο οποίος μάλλον και έπεισε με την άποψή του τον κ. Τσίπρα), επενδύει στον φόβο των ευρωπαίων  ηγετών και εξ΄ αυτού, δεν θα εξωθήσουν την  χώρα μας εκτός ευρωζώνης. Η βεβαιότητα αυτή πηγάζει  από την – άκρως αναγκαία για τους δυτικούς –  γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας, αφενός, αφετέρου  από την ανάγκη ν α συνεχίσει αρραγής την πορεία της η Ευρωζώνη ,καθώς η, με όποιο τρόπο, απομάκρυνση μιας χώρας, θα επιφέρει το γνωστό «ξήλωμα του πουλόβερ» και θα αρχίσει να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.

 

Αυτό απομένει βέβαια να αποδειχθεί, και ελπίζεται να μην αποδειχθεί με διάψευση των πρωθυπουργικών βεβαιοτήτων – και φυσικά με οδυνηρό τρόπο για τους πολίτες. 

 

Αλλωστε η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε επιτυχείς προβλέπεις. Ποιος δεν θυμάται το «ούτε μία στο εκατομμύριο»  που είπε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου ο κ. Τσίπρας, για την πιθανότητα να μην δεχθεί η Μέρκελ τις προτάσεις του (τελικά υπερίσχυσε …η μία στο εκατομμύριο). Ποιος επίσης δεν θυμάται την γεμάτη έπαρση διαβεβαίωση του κ Βαρουφάκη, ο οποίος  θα έκανε στον γερμανό υπουργό κ.  Σόιμπλε, μια πρόταση «που δεν θα μπορεί να μην τη δεχθεί». Τελικά η πρόταση πήγε άπατη , αλλά όχι και η βεβαιότητα του κ. Βαρουφάκη, που πάντα κάτι βρίσκει, το οποίο θα εκπλήξει  και θα …αφοπλίζει τους συνομιλητές – με τα γνωστά αποτελέσματα ως τώρα…

 

 Επανερχόμενοι στην αρχή, ο κ. Τσίπρας θα επεκτείνει τις διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή, δηλαδή «και πέραν της 30ης Ιουνίου», όπως λέει άνθρωπος του Μαξίμου. Στο τέλος – πιστεύουμε- θα φέρει την συμφωνία, υπενδεδυμένη με ηρωική  φρασεολογία, για την κυβέρνησης που αντιστάθηκε ηρωικά για να αποτρέψει τα χειρότερα. Αλλωστε γίνεται πιστευτός, ο λαός, απ΄ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, του πιστώνει την «αντίσταση»!

 

Όμως η αχίλλειος πτέρνα αυτής της τακτικής είναι, αφενός όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται, η επενδυτική  άπνοια εντείνεται, τα κεφάλαια διαρρέουν, η προοπτική  επενδύσεων ψαλιδίζεται.

 

Πέραν αυτών, πάντα εμφιλοχωρεί το ατύχημα ως αστάθμητος παράγων – πολύ περισσότερο όταν  χάνεις  κάθε στήριξη, όταν ο φιλικός Γιούνκερ   θυμώνει, ο Σουλτς εξανίσταται και η Μέρκελ δηλώνει  «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νεότερα για την Ελλάδα»