ΕΥ ΖΗΝ

Η Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα στην Πόρτα

logoold.png
Spread the love

 

logoold.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Πατήστε εδώ για τις συνταγές μας

 

Μία νέα ενότητα εγκαινιάζουμε στο iPorta.gr: την Aegean Cuιsine! Με σεβασμό στην παράδοση και στην τεχνογνωσία της δωδεκανησιακής και κυκλαδίτικης κουζίνας καθημερινά θα σας προσφέρουμε και μια νέα συνταγή από τις πολλες που έχει συγκεντρώσει η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΔΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.  

 

Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα έχει να περηφανεύεται για ασύγκριτης νοστιμιάς και ποιότητας γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης. Μια κουζίνα με κοινό παρανομαστή τον ενιαίο πολιτισμό, την πέτρινη, άνυδρη γη, νοτισμένη με την αρμύρα της θάλασσας, ηλιοκαμένη κι ανεμοδαρμένη, και με κορωνίδα της μοναδικότητάς της, τις ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, τα ελευθέρας βοσκής ζώα και τα πελαγίσια θαλασσινά. Μια βιωματική ξενάγηση στην «Κουζίνα του Αιγαίου» θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εξερεύνηση του πλούσιου πολιτισμού του τόπου.

 

Η κουζίνα του Αιγαίου είναι γεμάτη αυθεντικότητα. Πολύπλοκη, αλλά ξεκάθαρη, με εντάσεις αλλά χωρίς εξάρσεις, με το στίγμα της ελληνικότητας, αλλά, όπως και κάθε θαλασσινή κουζίνα, εμπλουτισμένη με κοσμοπολίτικα στοιχεία. Είναι κουζίνα ζωντανή και σπαρταριστή, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και στον σπουδαίο πολιτισμό του τόπου, χωρίς ωστόσο να μένει στάσιμη, επιτρέποντας, αυστηρά επιλεκτικά, σε εξωγενείς επιρροές να την εξελίσσουν.

 

Βασίζεται σε μια κεντρική ραχοκοκαλιά που συντίθεται από φρέσκα κι ασύγκριτης νοστιμιάς, πελαγίσια θαλασσινά, ντόπια κρεατικά από εκλεκτές ράτσες και λαχανικά από μοναδικές ποικιλίες, εύγευστα, άνυδρα και μπολιασμένα με άφθονο ήλιο.

 

Το ωραιότερο όμως από όλα, είναι πως στο κάθε νησί, η κουζίνα διαφοροποιείται τόσο ώστε να προκαλεί έκπληξη αυτή η ετερογενής προσέγγιση μιας παρόμοιας γαστρονομικής κουλτούρας. Γεύσεις με το ίδιο DNA, αλλά τόσο μοναδικές και ξεχωριστές. Ο λόγος? Τα σπάνια προϊόντα που καλλιεργούν οι προκομμένοι παραγωγοί, που τυποποιούν με φροντίδα οι μικρές βιοτεχνίες, που μαγειρεύουν με συνείδηση οι παραδοσιακοί και οι μοντέρνοι μάγειρες σε καφενέδες, ταβέρνες κι εστιατόρια.

 

Η κουζίνα του Αιγαίου προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου και Ασύρτικο Σαντορίνης, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να μεταδοθούν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκωτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, το ρακόμελο Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου κι η αξιαλομυζήθρα Δονούσας. Συστατικά με ισχυρό ταμπεραμέντο, μετατρέπονται σε πιάτα που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη γευστική μνήμη. Μερικά από τα ωραιότερα σουβενίρ του τόπου μας θα είναι οι γευστικές σας αναμνήσεις, που δεν ξεχνιούνται εύκολα: αφράτες φρουτάλιες, μόστρες θεσπέσιες, φοβερά κρεατικά στη γάστρα, γούνες και ψάρια σαβόρο, λεπτοϋφασμένα αρμυρά πιτάκια και γλυκάλμυρες τυρόπιτες, ανεπανάληπτα

 

Καλά ταξίδια στις υπέροχες γεύσεις της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων

 

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/lwsruFqW9C0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Ρεσιτάλ Τζένης-Βικτωρίας: Μια μαγική μουσική βραδιά στο Ωδείο Αθηνών, του Γιάννη Στουραΐτη
Γιώργος Σαράφογλου: Η ανασκόπηση του 2016 στην iΠόρτα
Εκλεκτό καλωσόρισμα της Πρωτοχρονιάς με υψηλής ποιότητας οίνο: Champagne, Prosecco και D’ Asti!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.