Επικαιρότητα

H επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία, επί τάπητος, από τους πολιτικούς αρχηγούς

vouli-1-1021x576.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 vouli-1-1021x576.jpg

 

 

 

 

 H επόμενη ημέρα για την πορεία της Οικονομίας- μετά τη λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο- τίθεται επί τάπητος, σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Μια πρόγευση για την σημερινή «μητέρα των μαχών», έδωσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο χθες στη Βουλή. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

 

Βουλή-προϋπολογισμός: Διαξιφισμοί Βενιζέλου-Τσακαλώτου στην Ολομέλεια (video)
ΝΔ: Η κυβέρνηση επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας 1,9 δισεκ. ευρώ

Γιώργος Χουλιαράκης

 

Το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε στη Βουλή, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης και ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τους οίκους ευγηρίας και για τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία.

 

«Η αβεβαιότητα αίρεται και ένας αξιόπιστος και καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι ορατός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας χθες στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής και ο προϋπολογισμός του 2018 φροντίζει με την πιο ήπια προσαρμογή να βρίσκει χώρο για να υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής προστασίας ειδικά στην παιδική φτώχεια.

 

ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι «και τώρα στο βαθμό που είναι εφικτό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους» και ανακοίνωσε απόψε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τους οίκους ευγηρίας, για τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, νοητική υστέρηση κλπ.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο πολύ κρίσιμες και δύσκολες αξιολογήσεις και τώρα και υλοποιούνται τώρα μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τόσο στο μικροοικονομικό περιβάλλον όσο και στις τράπεζες και τη δημόσια διοίκηση που ενισχύουν την οικονομία και αίρουν στρεβλώσεις χρόνων.

 

Γιώργος Σταθάκης

 

«Σίγουρα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση η ΔΕΗ», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι κινδυνολογεί επαναφέροντας αυτό το σενάριο, γιατί δεν της βγήκε, ούτε η κατάρρευση του νέου Προϋπολογισμού, ούτε της οικονομίας.

 

«Φέτος η ΔΕΗ πήρε όλα τα ποσά της οικονομικής περιόδου 2012-2015. Η εισροή χρημάτων έφθασε στα 1,2 δισ. ευρώ. Λέτε να καταρρεύσει με αυτά τα ποσά χρηματοοικονομικά; Δύσκολο, για τα επόμενα τουλάχιστο χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018.

 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ούτε από τη συμφωνία για τη πώληση λιγνιτικών μονάδων κινδυνεύει η ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση στην οποία σερνόταν η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση του μονοπωλίου.

«Εμείς ακυρώσαμε την σύμβαση της μικρής ΔΕΗ που είχατε κάνει, δεν συζητάμε τα υδροηλεκτρικά, αλλά θα εφαρμόσουμε μια ισορροπημένη συμφωνία πολύ διαφορετική από αυτήν που κληρονομήσαμε. Προχωράμε βήμα-βήμα μέσα από αλλαγές. Η ΔΕΗ παραμένει πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, σήμερα παράγει το 50% και έχει το 80% του μεριδίου της αγοράς. Θα έχουμε λοιπόν ένα ενεργειακό σύστημα σταθερό, απελευθερωμένο, με άλλους παίκτες στην αγορά, και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με άλλο τρόπο», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

 

Παράλληλα, προκάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει, ποιες αλλαγές θα πάρει πίσω από αυτές που προχώρησε η νέα κυβέρνηση.

 

Δημήτρης Βίτσας

 

Το 2018, η χώρα βγαίνει από την μνημονιακή επιτροπεία, αυτό είναι κοινώς παραδεκτό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που πετυχαίνει να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία.

 

«Σε αυτό τον δρόμο της αποτελεσματικότητας πρέπει να μείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι, έως ότου ολοκληρωθεί και η συμφωνία. Και χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα ώστε καμία σκέψη ή πράξη να μην κλονίσει την ολοκλήρωση της προσπάθειας της χώρας. Κι από την δική μας πλευρά και από την πλευρά των θεσμών, οι οποίοι οφείλουν να σεβαστούν και την υπογραφή τους και τις υποχρεώσεις τους και την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Συγχρόνως απαιτείται να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα και μέσα από αυτό τον σχεδιασμό θα δοκιμαστούμε ως κυβέρνηση σε ένα ευκρινές σύστημα κινήτρων και υποχρεώσεων που αφορούν το πολιτικό σύστημα, το νέο παραγωγικό πρότυπο και την ανασύσταση του κοινωνικού κράτος…» τόνισε ο κ. Βίτσας.

 

Τέλος, διεμήνυσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ζήτησε να «συγκρατηθεί» ένας τουλάχιστον βουλευτής, ο οποίος έχει υπερβεί τα εσκαμμένα περί της μαχητικότητας και της δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Έλενα Κουντουρά

 

«Ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία που μπορεί να συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς και κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις για τρεις συνεχόμενες χρονιές», είπε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

 

Για το 2018, τα πρώτα θετικά μηνύματα και οι προκρατήσεις μας κάνουν πολύ αισιόδοξους, είπε η κ. Κουντουρά και τόνισε ότι στόχος είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό για 365 ημέρες το χρόνο. Επιδίωξη είναι, τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες για τα επόμενα χρόνια.

 

Θανάσης Παφίλης

 

Προσπάθεια της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων να αποπροσανατολίσουν τον λαό, να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την εγκλωβίσουν «ανάμεσα στον έναν ή τον άλλον διαχειριστή», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού.

 

Ο κ. Παφίλης, ο οποίος είπε πως προσπαθούν πίσω από τον καυγά τους, να κρύψουν τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την εξουσία δηλαδή των μονοπωλίων του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται με αίμα τον πλούτο που αυτός παράγει, και τόνισε πως το δίλημμα που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής είναι πλαστό, αφού η καπιταλιστική βαρβαρότητα παραμένει με οποιονδήποτε διαχειριστή. «Γι’ αυτό η ΕΕ, οι εκπρόσωποι του καπιταλισμού, η διεθνής κοινότητα, οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

 

Ο κ. Παφίλης, κατήγγειλε ως ψέμα την κυβερνητική εξαγγελία περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνοντας ότι ουδείς από τους 600 και πλέον μνημονιακούς νόμους καταργήθηκε ενώ έχουν ήδη ψηφιστεί αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται το 2019, το 2020 έως και το 2060.

 

ΑΠΕΜΠΕ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Στοχοποιεί τους “φωτογραφικούς διαγωνισμούς” ο Κωστής Χατζηδάκης-Σιγή ιχθύος από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και τον Επικεφαλής της
Καστελόριζο: Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις -Τελευταίες ειδήσεις
2016-11-01T205930Z_1615531357_S1BEUKJWUKAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-OBAMA.JPG
«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα- Το μήνυμά του στην Ελλάδα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.