Λοιμώξεις και φλεγμονές των γεννητικών οργάνων καραδοκούν για να καταστρέψουν το καλοκαίρι μας και όχι μόνο, αν είστε χειμερινές κολυμβήτριες. Τους θερινούς μήνες ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να επισκεφθούν τον κόλπο μας μύκητες ή μικρόβια. Όσο εύκολα όμως μπορεί να αντιμετωπισθούν, τόσο εύκολα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα αναπαραγωγικά μας όργανα, αν αμελήσουμε την αντιμετώπιση τους.
Ο ιδρώτας και το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί, η αυξημένη θερμοκρασία λόγω εποχής και η αυξημένη υγρασία στον γυναικείο κόλπο αποτελούν τους συνήθεις λόγους για την εμφάνιση μυκήτων. Όσο για τα μικρόβια παραμονεύουν σε τουαλέτες δημόσιων χώρων, στην άμμο στην πισίνα.
Για να προστατευθούμε:
Πλενόμαστε συχνά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με άφθονο χλιαρό- και όχι καυτό- νερό.
Ναι στα ελαφριά και φαρδιά ρούχα όχι στα «κολλητά» παντελόνια.
Φοράμε εσώρουχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι), που τα πλένουμε σε ζεστό νερό και τα σιδερώνουμε.
Αλλάζουμε μαγιό αμέσως μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Δεν αφήνουμε να στεγνώσει πάνω μας.
Δεν χρησιμοποιούμε σερβιετάκια όταν δεν υπάρχει λόγος .
Δεν ξαπλώνουμε απευθείας πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα, αλλά απλώνουμε πρώτα στεγνή πετσέτα ή ψάθα.
Κάνουμε ντους αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.
Κατά τη σεξουαλική επαφή χρησιμοποιούμε προφυλακτικό και αμέσως μετά την επαφή κάνουμε ντους.
Έχετε κατά νου ότι…
Τα αντιβιοτικά που μπορεί να χρησιμοποιήσατε για να θεραπεύσετε μια άλλη λοίμωξη, μειώνουν μέσα στον κόλπο τα προστατευτικά βακτήρια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μύκητες.
Εάν ετοιμάζεστε να πάρετε αντιβίωση, καταναλώνετε συχνά γιαούρτι.
Η εγκυμοσύνη και ο διαβήτης μπορεί να ευνοήσουν την κολπική καντιντίαση.
Υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις κολπικές λοιμώξεις, τα περισσότερα σε μορφή αλοιφών κολπικής χρήσης και υπόθετων. Η θεραπεία κυμαίνεται από 3 – 10 ημέρες.
Τα προϊόντα υγιεινής της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής καλό είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο γιατί διαταράσσουν το PH του κόλπου.
Προτιμήσετε τις σερβιέτες από τα ταμπόν.
Είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Οι δημόσιες πισίνες τις περισσότερες φορές είναι υπερχλωριωμένες και δύσκολα περιέχουν παθογόνα μικρόβια.