* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,
Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα φάρων. Η Ελλάδα, σαν η κατ’ εξοχήν ναυτική χώρα, διαθέτει απίθανο πλούτο στον τομέα αυτό που μερικές φορές αγγίζει τα όρια του έργου τέχνης. Δεκάδες οι φάροι άξιοι αναφοράς. Σας παρουσιάζω ένα από αυτούς. Το φάρο της Αλεξανδρούπολης.
Για όσους γεννήθηκαν στο Έβρο (καλή ώρα) και όχι μόνο, ο φάρος της Αλεξανδρούπολης, της πρωτεύουσας του νομού, κατέχει μια εξέχουσα θέση στην καρδιά αλλά και στη μνήμη.
Ο φάρος αυτός κατασκευάσθηκε το 1880 από εταιρεία Γαλλικών συμφερόντων, όταν η πόλη τότε δεν ήταν παρά μόνο ένα μικρό λιμάνι (Δεδέαγατς λέγονταν επί Τουρκοκρατίας) που κατασκευάσθηκε στα πλαίσια της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Βιέννης. Η πόλη αυτή λόγω της στρατηγικής της θέσης στους δρόμους του εμπορίου έμελλε να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο. Σήμερα είναι μια σύγχρονη και όμορφη πόλη, από τις λίγες στη χώρα που κτίσθηκαν βάσει ρυμοτομικού σχεδίου, στολίδι για τον Έβρο.
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι ο πιο ψηλός της χώρας. Θυμάμαι, μαθητής δημοτικού στο Σουφλί Έβρου τη δεκαετία του 60, ζωγράφισα το φάρο αυτό τουλάχιστο 5 φορές (επανάληψη μήτηρ μαθήσεως…) μαζί με τον πατέρα μου ο οποίος καλλιτέχνης ων και δάσκαλος το επάγγελμα, προσπαθούσε να μου μάθει πως αποτυπώνονται σωστά στο χαρτί οι αναλογίες. Δυστυχώς από τα σκίτσα εκείνα δεν έχω ούτε ένα…
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σύμβολο της πόλης και εικαστικό αποτύπωμα στην περίφημη παραλιακή περαντζάδα. Μνήμη παιδική και εικόνα που σηματοδοτεί τη μετέπειτα διαδρομή μου.