iporta.gr

Ευρώπη, Άνθρωποι και υπ-Άνθρωποι, του Χρήστου Μαγγούτα

 

 

 

 

 

 

 

  

Χρήστος Μαγγούτας

 

Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ επί δεκαετίες) δεν τη λέγαμε; Από τον τίτλο και μόνο καθένας που δεν είναι κρετίνος θα καταλάβαινε ότι μιλάνε για Ένωση τραπεζιτών και τοκογλύφων που ο σκοπός τους ήταν πώς το κεφάλαιο, ήτοι οι ισχυρές χώρες, θα σκλάβωναν τις πιο ασθενείς, όχι με τα τανκς του Χίτλερ, αλλά με πιο ευγενείς μεθόδους από ό,τι στο πρωτόγονο Άουσβιτς.

Αποτέφρωση με νέες μεθόδους. Και μας το είπε αυτό η υπουργός υγείας της Λιθουανίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Rimantė Šalaševičiūtė, για να μην το πει η Αγκέλα ή ο Σόιμπλε, παρόλο που τα ίδια κάνουν στην πράξη: «Να αυτοκτονούν οι φτωχοί γιατί είναι βάρος για το κράτος τους».

Έχετε ακούσει μεγαλύτερη βαρβαρότητα στην ανθρώπινη ιστορία; Αυτός είναι ο σημερινός πολιτισμός της Ευρώπης: «αν είσαι φτωχός δεν είσαι ανθρώπινο ον». Δε μετράει τι είσαι, αλλά τι έχεις. Αν είσαι απένταρος Σωκράτης ή Διογένης, καλύτερα να αυτοκτονήσεις γιατί ένα μηδέν είσαι. Ετσι τα ¾ της Αφρικής πρέπει να αυτοκτονήσουν, τα 2/3 της Λατινικής Αμερικής, καμιά 50-ριά εκατομμύρια στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα μόνο 3 εκατομμύρια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τίποτε σημαντικό δηλαδή. Και να επιζήσουν αυτοί που ήταν αρκετά έξυπνοι να εκμεταλλευτούν το σύστημα.

Αυτή είναι η αρχή της Ευρώπης: μας δάνεισε 250 δις και τα εκατόν πενήντα τα πήρε πίσω την ίδια μέρα για τους δανειστές. Είδατε να διαθέσει έστω ένα ευρώ για τους πεινασμένους, για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από πείνα ή από το κρύο; Δεκάρα δε δίνει γι’ αυτά. Σκουλήκια είναι. Ακούσατε να κάνει κάτι για να δημιουργηθούν νέες δουλειές; Χρόνια πηγαινοέρχεται η Τρόικα, αλλά μόνο για τον άνθρωπο δε νοιάζεται. Ρώτησε ποτέ η Τρόικα: που πήγαν τα 360 δις που χρωστάει η Ελλάδα; Όχι γιατί τα πιο πολλά έχουν πάει στα φιλαράκια και τους πράκτορες και υποτακτικούς της.

Είναι έσχατη ντροπή για όποιον ανήκει σ’ αυτή την ένωση γιατί ούτε τα σύνορά της δεν εγγυάται για να μπορεί να πουλάει γερμένα υποβρύχια στην Ελλάδα, ενώ θάπρεπε να τα δίνει δωρεάν για να προστατέψει τα σύνορα της, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία για τις επαρχίες ή πολιτείες τους.

Σε πρώτο στάδιο ας ζητήσουμε συμβολικά να μη χρησιμοποιείται η λέξη Ευρώπη γιατί είναι ελληνική λέξη και δε θέλουμε να τη βρωμίζουν. Σιγά μήπως συγκινηθούν οι ηγέτες του Λούξενμπουργκ, πατρίδας του –μπλουμ, με πληθυσμό όσο ένας νομός της Ελλάδας και έκταση μισού νομού, που δεν παράγει τίποτα, εκτός από τοκογλύφους και έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο.

Το είχε πει ο Πρωταγόρας «πάντων χρημάτων μέτρον ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Η Ευρώπη το άλλαξε σε «πάντων ανθρώπων μέτρον ΧΡΗΜΑ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε από μια βαρβαρότητα (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και προχώρησε σε νέα βαρβαρότητα χωρίς να περάσει από το αναμενόμενο στάδιο του πολιτισμού. Κι είναι κρίμα για λαούς της που είχαν δημιουργήσει έναν ανώτατο ανθρωπισμό.

Τώρα πώς θέλετε να την πείτε; Ευρώπη του απανθρωπισμού; Ή Ευρώπη του υπανθρωπισμού.