Επικαιρότητα Πόρτα στον Κόσμο

Erdogan ο απόλυτος κυρίαρχος. Γιατί κέρδισε;, του Σπύρου Σιδέρη

Απόλυτο κυρίαρχο ανέδειξε η διπλή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, τον Recep Tayyip Erdogan καθώς ξεπέρασε το 50% +1 που χρειαζόταν για να εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με το νέο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ και στο κοινοβούλιο έχει την πλειοψηφία μέσα από τη συνεργασία του AKP και του εθνικιστικού MHP.

Από το 2002 ο Recep Tayyip Erdogan δεν έχει χάσει εκλογική αναμέτρηση. Έγινε ο πρώτος ηγέτης κόμματος που κέρδισε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (2002, 2007, 2011), έγινε ο πρώτος εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος(2014) και ο πρώτος Πρόεδρος στην Προεδρική πλέον Τουρκική Δημοκρατία(2018), μετά την αλλαγή του Συντάγματος με το δημοψήφισμα του 2017.

Θα περίμενε κανείς μετά από 16 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία του Recep Tayyip Erdogan, είτε ως Πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος, να υπάρχει κόπωση στο εκλογικό σώμα από την συνεχή παρουσία του έχοντας απώλεια ψήφων, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε στις τελευταίες εκλογές. Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 ο Recep Tayyip Erdogan στις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ενίσχυσε τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2014 κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα ή αλλιώς έλαβε 5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από το 2014.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί για το τι έχει καταφέρει ο Erdogan τα 16 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Το AKP, το κόμμα που ίδρυσε ο Erdogan ανέλαβε την εξουσία το 2002 με ποσοστό 34,28% κερδίζοντας συνεχώς μέχρι και το 2018, έξι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Βέβαια όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν οι κατηγορίες εναντίον του, για νεποτισμό, διαφθορά, συνεργασία με τον ISIS, αυταρχισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Έγινε ακόμα και το κεντρικό πρόσωπο σε εκλογικές αναμετρήσεις εκτός της χώρας του, όπως την Ολλανδία, την Αυστρία και την Γερμανία. Είναι ίσως ένας από τους λίγους ηγέτες με ορκισμένους υποστηρικτές και ορκισμένους αντιπάλους.

Ότι και να πει κάποιος για τον Recep Tayyip Erdogan, δεν μπορεί να αμφισβητήσει εύκολα το ηγετικό του χάρισμα, την ρητορική του, την πολιτική του διαίσθηση, την ικανότητα να ελίσσεται ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής και το όραμα του για την Τουρκία.

Ηγέτης

Ο  Recep Tayyip Erdogan, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον λαό. Αφουγκράζεται την πλειοψηφία και δρα αντίστοιχα, όπως τόνισαν στο ΙΒΝΑ συνεργάτες του. Είναι ένας από τους απλούς πολίτες κι όχι από την ελίτ του πολιτικού συστήματος. Ο λόγος του κατανοητός, συναισθηματικός και με όραμα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, αγγίζει τον μέσο ψηφοφόρο που τελικά του δίνει τις νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όραμα.

Ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ο Erdogan, κατάφερε να αντιμετωπίσει με πραγματισμό τα προβλήματα της πόλης, με νέες υποδομές και εκσυγχρονισμό των παλιών. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ως Πρωθυπουργός, εργάστηκε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των οδικών δικτύων της χώρας, των αερομεταφορών, των λιμανιών, ενώ ενίσχυσε και την επιχειρηματικότητα, καταφέρνοντας να κάνει την Τουρκία διαμετακομιστικό κόμβο, ανθρώπων και εμπορευμάτων. Όραμα του να κάνει την Τουρκία μια χώρα σύγχρονη και φιλική για τους κατοίκους της.

Οικονομία

Το 2002 όταν και το AKP ανέλαβε την εξουσία το ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν μόλις στα 200 δις δολάρια και κάτω από την επιτήρηση του ΔΝΤ. Ο Erdogan κατάφερε να βγει από την επιτήρηση ενώ εκτόξευσε το ΑΕΠ της χώρας στα 850 δις, μπαίνοντας στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία από τα 9.000 δολάρια το 2002 εκτινάχθηκε στα 24.000 το 2016, αλλάζοντας τις ζωές των πολιτών.

Κοινωνική πολιτική.

Οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των παραλίων της Τουρκίας και του εσωτερικού της χώρας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Erdogan. Εκτός από δημιουργία υποδομών σ αυτές τις περιοχές ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, διαμόρφωσε κι ένα νέο πλαίσιο ελευθερίας και ασφάλειας για τους πολίτες. Ίσως να μην είναι κατανοητό στον δυτικό κόσμο, όμως ο Ergogan απελευθέρωσε τη χρήση της μαντήλας που είχε απαγορευθεί από το κεμαλικό καθεστώς. Μια κίνηση που ενίσχυσε το προφίλ του στους θρησκευόμενους Τούρκους. Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και η ελεύθερη πρόσβαση στις παροχές υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα για τους άνω των 65 ετών ήταν τομή για την καθημερινότητα των πολιτών. Τέλος δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός της αλλαγής στάσης της Πολιτείας επί Erdogan απέναντι στις μειονοτικές ομάδες που ζουν στην Τουρκία, επιστρέφοντας τους δικαιώματα που τους είχαν στερηθεί.

Ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας

Η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στην Τουρκία κατά την διάρκεια της Πρωθυπουργίας του Erdogan και η είσοδος της στην G20, ενίσχυσε τον διεθνή της ρόλο. Η εξωστρέφεια της στην εξωτερική πολιτική και η προσπάθεια, άλλες φορές επιτυχημένη κι άλλες αποτυχημένη για να γίνει ηγέτιδα χώρα στον Ισλαμικό κόσμο, την καθιέρωσε ως έναν ισότιμο συνομιλητή στην διεθνή πολιτική σκηνή, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους πολίτες, που είδαν την τριτοκοσμική Τουρκία να αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προσφυγικό.

Αναμφισβήτητα η Τουρκία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ούσα η ίδια θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες Τούρκων. Βέβαια δεν είναι αμέτοχη στον Συριακό πόλεμο, που άνδρωσε την τρομοκρατία. Το 2016 η Τουρκία δέχτηκε 16 τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλώντας όχι μόνο προβλήματα ασφάλειας για τους πολίτες της αλλά και οικονομική κατάρρευση στο τομέα του τουρισμού, έχοντας αντίκτυπο στην συνολική οικονομία της. Συνολικά όμως η στάση της Τουρκίας και η διάθεση της σε έμψυχο και άψυχο υλικό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνέβαλε σημαντικά στην νίκη κατά του ISIS. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία στην ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν από την παρουσία των τρομοκρατών.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε την αλληλεγγύη που επέδειξε η Τουρκική κυβέρνηση στους Σύριους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή πάνω από 4 εκατομμύρια φιλοξενούνται στην νοτιονατολική Τουρκία ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο έχει ενταχθεί στις κοινωνικές δομές της επικράτειας.

Βέβαια όλα δεν είναι ρόδινα στην Τουρκία, όμως μέσα από τη ματιά της θετικής ατζέντας, μπορεί κάποιος να κατανοήσει γιατί ο Recep Tayyip Erdogan παραμένει ο ηγέτης της Τουρκίας και συνεχίζει να κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος του.

Ο Σπύρος Σιδέρης είναι Δημοσιογράφος και εκδότης του balkaneu.gr

η εικόνα προφίλ του Σπύρος Σιδέρης

Πηγή: balkaneu.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Οι Αμερικανοί ιθαγενείς και ο δικός τους θρήνος ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών
Είναι η ώρα σκληρών αποφάσεων, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία, του Κωστή Α.Μακρή – Tough decisions time…now E.U., U.S.A., Russia, by Kostis A.Makris
eidomeni-promo2.jpg
Σύνορα ερμητικά κλειστά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.