iporta.gr

Επτά προτάσεις από το Ποτάμι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινώντας τη Συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ’ όλους» είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του Ευρώ, η συζήτηση για το μαύρο σενάριο μπορεί να έχει κοπάσει αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Γι’ αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ’ όλους.

 

Τα επτά συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα το Ποτάμι είναι τα εξής:

 

Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.

Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης σχεδόν κανενός μέσα στο κοινοβούλιο.

Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.

Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην αιφνιδιάζονται οι πολίτες και τα κόμματα.

Να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει πληροφόρηση για το πλάνο της Δραχμής που επεξεργάστηκαν απ’ ό,τι φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης.

Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.

Να συζητήσουμε ειλικρινά και ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

«Όχι άλλα μνημόνια χωρίς μεγάλες αλλαγές, χωρίς μεταρρυθμίσεις» ήταν το σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη, πριν δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους για να δεχθεί τα ερωτήματά τους.

 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε:

 

Στην Πρόεδρο της Βουλής:

Η πρόεδρος της Βουλής πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν νοείται να τηλεφωνούν υπουργοί λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και να λένε «κάντε κάτι γιατί η Ζ. Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι έξω από το πνεύμα συναίνεσης που υπάρχει στο κοινοβούλιο. Αφήνουμε όμως αυτή την πρωτοβουλία στον Αλέξη Τσίπρα αλλά τονίζουμε ότι για τον θεσμό του προέδρου της Βουλής θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν λόγο στην επιλογή αυτού του προσώπου και φυσικά το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει να έχει αλλεργία στη συναίνεση.

 

Στο ενδεχόμενο εκλογών:

Όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι ο κερδισμένος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Για εμάς όμως αυτό δεν είναι το κριτήριο. Εμείς λέμε όμως ότι εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Ο Πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ανοίξει τα χαρτιά του και να μας πει τι θέλει να γίνει. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός για να εξυπηρετηθεί κάποιο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς όφελος της χώρας. Αν η Ελλάδα σταθεροποιηθεί στο Ευρώ, τότε να το δούμε το θέμα των εκλογών.

 

Στην πιθανότητα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος μεταρρυθμιστής, ενώ δεν ήθελε να υπηρετήσει τις μεταρρυθμίσεις. Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά. Δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε αλλαγές. Το Ποτάμι είναι η καινούρια, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική δύναμη και σε καμία περίπτωση μια άγονη αντιπολιτευτική δύναμη. Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες τα πράγματα με τ΄ όνομα τους και εμείς τολμάμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στη φιλοευρωπαϊκή στροφή που έκανε αλλά στην πορεία θα συγκρουστούμε με όσα αντιμεταρρυθμιστικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας και αυτό δεν το κάνεις αν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά μια λαϊκίστική ρητορική.

 

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό:

Πέρα από το αριστερός και δεξιός υπάρχει το ανίκανος και το ικανός. Οι περισσότεροι υπουργοί του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους, παρά μόνο ως κομματικοί υπάλληλοι. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και κάποιοι ικανοί άνθρωποι. Δεν είναι όμως δουλειά του Ποταμιού να τους υποδείξει. Ας ψάξει ο κ. Τσίπρας να τους βρει. Η τελευταία κυβέρνηση προσβάλλει την προσπάθεια της χώρας καθώς αυτή η ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θα φέρει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα αφού αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο. Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά για τις πλάτες ενός κόμματος. Θα έπρεπε να είχε επιχειρήσει να βρει ανθρώπους από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Δεν το έκανε. Ήθελε να ζήσει με τις συνιστώσες του και το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ κι ένα λαϊκίστικό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ ν’ αντέξουν τα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται ν’ αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα κι ανήκουν σ’ έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο.

 

Στον εκλογικό νόμο:

Ένα κόμμα που παίρνει 28%, δηλαδή δικαιούνται λιγότερο από 100 έδρες, και τελικά παίρνει πάνω από 140 έδρες. Αυτό είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική κατανομή των εδρών. Το πρώτο κόμμα λοιπόν πρέπει να έχει ένα προβάδισμα. Είχα προτείνει να υπάρχει μπόνους μίας έδρα ανά 1%. Έχουμε σκοπό να θέσουμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα και να συζητήσουμε. Η χώρα πρέπει να έχει ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Προτείνουμε να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο νέος εκλογικός νόμος και αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε μ’ έναν νόμο που να στερεί τη δυνατότητα των μεγάλων συμμαχιών που έχει ανάγκη η χώρα.

 

Στον κίνδυνο του Grexit:

O κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη διαλυθεί αφού υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών, που θέλουν να φύγει από την Ευρωζώνη και το Ευρώ η Ελλάδα. Δυστυχώς αυτοί έχουν εδώ στην Ελλάδα συμμάχους τους το λόμπι της δραχμής. Να πάρει την ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας και να μιλήσει για τη δράση των στελεχών του που οργάνωναν τη μετάβαση της χώρας στην κόλαση της δραχμής. Εμείς πάντως δεν θα ξεχάσουμε ότι υπήρξε μια προσπάθεια από κάποιους να πάνε τη χώρα στον γκρεμό.

 

Στην κυβέρνηση συνεργασίας:

Ένα κόμμα όπως το Ποτάμι μπορεί να υποδείξει λύσεις, όπως υποδείξαμε στον Αλ. Τσίπρα πολλά και διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης. Μου κάνει εντύπωση πως ο Αλ. Τσίπρας απορρίπτει όλες αυτές τις προτάσεις και επιλέγει τη χειρότερη. Το Ποτάμι θέλει να απομακρυνθεί η χώρα από τον γκρεμό και πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα. Το Ποτάμι λέει πως για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν εργαστεί και προσφέρει αποδεδειγμένα. Πρέπει να υπάρχει ένας μικρός κατάλογος στόχων και ένα σύστημα ως προς το πώς θα επιτευχθούν. Εμείς έχουμε και τα πρόσωπα να υποδείξουμε και τους στόχους αλλά η πρωτοβουλία είναι του Πρωθυπουργού. Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται σε κενολογίες. Ο κ. Τσίπρας είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Τι σχέση έχει ας πούμε με τον κ. Παπαδήμο; Εμείς λέμε: ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση και να κυβερνήσει. Εδώ όμως πρέπει να δώσει πλέον την απάντηση του ο Αλ. Τσίπρας. Θέλει να είναι κυβερνήτης του μισού ΣΥΡΙΖΑ ή μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται σ’ ένα ευρύ πολιτικό φάσμα; Έχουμε τεράστιες διαφορές και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτή την ώρα η χώρα φλέγεται. Άρα παραμερίζουμε τις διαφορές μας και συνεργαζόμαστε για όσο καιρό χρειαστεί για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα στη ζώνη του Ευρώ. Μετά μπορούμε να πάμε σε εκλογές.

 

Στην στήριξη που παρέχει το Ποτάμι στην κυβέρνηση:

Δεν θα ψηφίζουμε ό,τι φέρνει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Θα ψηφίζουμε τις δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στους Θεσμούς. Αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους Εταίρους μας θα στηρίξουμε στη Βουλή. Δεν θα στηρίξουμε όμως άλλες αποφάσεις μιας κυβέρνησης που δεν έχει πλειοψηφία. Θα συγκρουστούμε για παράδειγμα μαζί τους για την Παιδεία, για τη Δημόσια Διοίκηση κ.ο.κ.

 

Στο αν έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις του Ποταμιού μέχρι σήμερα:

Το Ποτάμι έχει συμπεριφερθεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Άλλωστε κι όσα λέγαμε προεκλογικά είναι πράγματα που τώρα προσπαθεί να ψελλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος: είπε στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώσει καινούριους φόρους, ότι το πρόγραμμα που φέρνει θα αποτύχει. Δεν συμπεριφέρονται οι Πρωθυπουργοί μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να λες στον ελληνικό λαό «σε καλώ να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που πιστεύω πως θα αποτύχει». Αυτό έχει δικαίωμα να το λέει μόνο αυτός που καταψηφίζει το πρόγραμμα. Εκείνος που το ψηφίζει πρέπει να λέει πως θα κάνει τα πάντα για να πετύχει. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει το πρόγραμμα, αλλά και για να το βελτιώσουμε διότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αδικίες.

 

Στο αν το Ποτάμι θα «κατέβει» αυτόνομο στις εκλογές:

Το Ποτάμι δεν θα πάει στις επόμενες εκλογές ως ο φτωχός συγγενής οποιουδήποτε. Έχουμε τη δική μας κυβερνητική πρόταση και δεν διεκδικούμε ρόλο «τσόντας» στο πολιτικό σύστημα. Το Ποτάμι δεν θα είναι ένα τμήμα ενός άλλου εκλογικού σχηματισμού.

 

Στο τι πρέπει να κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση:

Καμιά χώρα σε κρίση δεν βγήκε από την κρίση χωρίς εξαγωγές και επενδύσεις. Για εμάς είναι προτεραιότητα η ενίσχυση των εξαγωγών και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς αυτό. Πρέπει Να βοηθήσουμε για παράδειγμα τις υγιείς επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μια οικονομία που θα βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είπαμε ότι τα 35 δις της Ευρώπης μπορούν να έρθουν στη χώρας μας τα επόμενα δύο χρόνια. Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευσή του Ζ.Κ. Γιούνκερ ως προς αυτό, ότι τα χρήματα δηλαδή δεν θα πάνε στο κράτος αλλά απ’ ευθείας στην οικονομία. Η χώρα θα πρέπει να κάνει άλματα και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην απονομή της Δικαιοσύνης η οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί. Κι αυτή η κουβέντα αφορά κυρίως τους φτωχούς πολίτες της χώρας, γι’ αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια πολιτική απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η σημερινή κυβέρνηση πιπιλάει διαρκώς αυτή την καραμέλα. Είπα από την πρώτη στιγμή στη Βουλή στον Αλ. Τσίπρα να φέρει ένα νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τι περιμένουν λοιπόν;

 

Στον Γιάνη Βαρουφάκη:

Δεν πρότεινα εγώ για υπουργό τον Γ. Βαρουφάκη. Υπήρξε συνεργάτης του protagon στον οποίο ήμουν κι εγώ. Αυτό είναι το καλό της τεχνολογίας, άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις συνυπάρχουν σε έναν μέσο και ο καθένας γράφει την άποψή του. Είναι σαφές ότι όταν καμώνεσαι πως κρατάς τον κόκκινο κουμπί για τον πυρηνικό πόλεμο ενώ έχεις στα χέρια σου μόνο τα κόκκινα κουμπιά του πουκαμίσου σου, δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου και δεν βοηθάς τη χώρα σου. Δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που συνέβησαν στη χώρα μόνο ο Γ. Βαρουφάκης. Είναι κι άλλοι υπουργοί που έχουν ευθύνη και φυσικά ο Πρωθυπουργός. Ο ελληνικός χρειάζεται αυτή τη στιγμή καθαρές εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης γι’ αυτούς του έξι χαμένους μήνες. Όμως ας σβήσουμε πρώτα τη φωτιά για τη χώρα και μετά να δούμε τις ευθύνες της παρέας του ΣΥΡΙΖΑ. Να σταθεροποιηθεί πρώτα η χώρα και μετά αποδίδουμε ευθύνες.

 

Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των μνημονίων τους και δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτόν. Λέμε όμως ότι η χώρα δεν θα πάει μπροστά με τα μνημόνια, θα πάει μπροστά με μεταρρυθμίσεις αλλά για να γίνουν μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζονται συνθήματα, δεν χρειάζονται λόγια του μπαλκονιού, αλλά ειλικρινείς απαντήσεις. Ο κόσμος περιμένει να δώσουμε μέσα στο καλοκαίρι τις απαντήσεις για τη νέα προσπάθεια που θα γίνει για τη χώρα.