Επικαιρότητα

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς. Εν αναμονή της απόφασης από τον Άρειο Παγό

tourkoi-stratiotikoi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tourkoi-stratiotikoi.jpg

 

 

Το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε την Τρίτη για τη δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στη γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.

 

«Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» δήλωσαν οι τρεις Τούρκοι, αρνούμενοι να εκδοθούν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν στη γειτονική χώρα μια δίκαιη δίκη. Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών αξιωματικών (όπως και των υπολοίπων τριών χθες), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».

 

Μάλιστα, επεσήμανε και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Επικαλέστηκε, επίσης, τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών Αρχών, ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επιτόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών Αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα, καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο».

 

Yπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών από την ομάδα των οκτώ που είχαν έρθει στη χώρα μας την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία για μια σειρά λόγων έκρινε ότι είναι βάσιμος ο φόβος των εκζητουμένων να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα.

 

Η χθεσινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, να λέει ότι η Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη. «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή, ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία για την αθώωση των στρατιωτικών.

 

Μετά την καταδικαστική απόφαση, οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των εκζητουμένων στην Αγκυρα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τους άλλους δύο.

 

Νέα εξέλιξη: Εφεση κατά της χθεσινής απόφασης για τη μη έκδοση των τριών
Μετά την απόφαση για την έκδοση των τριών Τούρκων έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών πρώτων από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

 

Ως εκ τούτου, το θέμα της έκδοσής τους παραπέμπεται στον Αρειο Πάγο για να εξεταστεί υπό νέο πρίσμα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε οκτώ ημέρες να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

 

Εισαγγελικές πηγές, πάντως, έλεγαν ότι μια τέτοια υπόθεση είναι προτιμότερο να κριθεί στον ανώτατο βαθμό.

 

 iefimerida.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
14-20421526-113016pyrosvesths3New.jpg
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας
neoisyntaxi.jpg
Για 40 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού
--2016-02-26-MotionTeam---2476418.jpg
ΓΕΕΘΑ: 15.986 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε χώρους των τριών όπλων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.