Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ευτυχία – Άκρως Εμπιστευτικός Επιστημονικός Οδηγός, της Χριστίνας Μπουγά

 

Είστε και το γνωρίζετε. Για την ακρίβεια, είμαστε όλοι. Φανατικοί κυνηγοί. Κι οι πιο ζωόφιλοι. Κι οι πιο ευαίσθητοι. Ειδικά οι πιο ευαίσθητοι. Λυσσαλέοι, αδίστακτοι θηρευτές. Όλη μας η ζωή ένα κυνήγι, μία αέναη αναζήτηση για το «άπιαστο» θήραμα της ευτυχίας.

Δύσκολο θήραμα. Παραδόξως, όχι προστατευόμενο είδος. Ακόμα. Κι ας κινδυνεύει να εκλείψει. Όσο λιγοστεύει ο πληθυσμός του, τόσο πιο λυσσαλέο γίνεται το κυνήγι. Όσο πιο λυσσαλέο, τόσο πιο άστοχο.

Συνήθως, το κυνήγι ξεκινά με την επιλογή μίας τοποθεσίας. Η κοινή λογική υπαγορεύει τη χρήση κατάλληλου δολώματος για την προσέλκυση του θηράματος της ευτυχίας στην παγίδα που θα στηθεί για το σκοπό αυτό. Η επιλογή δολώματος μάλλον αποτελεί πρόκληση λόγω του μεγάλου αριθμού υφιστάμενων επιλογών, από τετριμμένα κοινότυπες έως και ευφάνταστα ανορθόδοξες, με αμέτρητες ενδιάμεσες διαβαθμίσεις πρωτοτυπίας. Οι επιτυχίες λίγες. Τα λάθη πολλά. Κατά καιρούς, ακριβά. Ένα λάθος στην επιλογή ή τη διαχείριση του δολώματος αρκεί να φέρει την καταστροφή : να μετατρέψει το δόλωμα σε αυτοσκοπό. Το δόλωμα δηλαδή, να μετουσιωθεί σε ανικανοποίητο δυνάστη του χρόνου και της ενέργειας του θηρευτή. Έχει παρατηρηθεί ότι σε τέτοιες περίπτωσεις, ενώ ο θηρευτής αφοσιώνεται στο κυνήγι ενός δολώματος, (πλούτου, ομορφιάς, δόξας, επαγγελματικής καταξίωσης κλπ), η ευτυχία μπορεί να περάσει απαρατήρητη δίπλα του και να εξαφανιστεί αδιάφορα προς άλλο προορισμό. Ξανά και ξανά. Μέχρι τη στιγμή που η πραγματική φύση του δολώματος-ψευδοσκοπού αποκαλυφθεί τυχαία ή που κάποιο άτομο του περιβάλλοντος του θηρευτή δεν διστάσει να του δώσει τη χαριστική βολή της συνειδητοποίησης. Ο πόνος από τη συνειδητοποίηση της μη ανεύρεσης ευτυχίας είναι τερατώδης. Η ελεεινή αποφορά απελπισίας που αναδύεται από την πληγή της ανέφικτης ευτυχίας, ανυπόφορη. Προσελκύει δε μια πλειάδα αρπακτικών που συνήθως σπεύδουν να αποτελειώσουν ότι έχει μείνει από τον δύστυχο, αποδυναμωμένο θηρευτή.
Υπάρχουν και περιπτώσεις σαφώς λιγότερο τραγικές αλλά με εξίσου ατυχείς εκβάσεις. Όταν για παράδειγμα η ευτυχία προσελκύεται με το κατάλληλο δόλωμα και παγιδεύεται επιτυχώς, για λογαριασμό ενός θηρευτή που δεν ξέρει τι ακριβώς να την κάνει. Ως γνωστόν, αν δεν φροντίσεις την ευτυχία, εκείνη μαραζώνει και συρρικνώνεται. Με το μικρό της μέγεθος ξεγλιστρά εύκολα και αθόρυβα κάτω από τη μύτη του θηρευτή προς αναζήτηση ευνοϊκότερου βιότοπου. Ο απαρηγόρητος θηρευτής διατρέχει τότε τον κίνδυνο να αναπτύξει αυτοάνοση συναισθηματική τοξικότητα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Σε προχωρημένα στάδια, όταν η συναισθηματική τοξικότητα γίνει χρόνια, μπορεί να γίνει και μεταδοτική. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη συνήθως καταδικάζει τον ασθενή σε αδιαπραγμάτευτη μοναξιά.

Για να διατηρείται η ευτυχία υγιής, εύρρωστη και… παρούσα λοιπόν, χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προπαντός καλή διατροφή. Τρέφεται μόνο από τα καλύτερα κομμάτια του ψυχικού κόσμου του θηρευτή, από το φως του ήλιου, τον καθαρό αέρα και από αδιευκρίνιστης σύστασης, μικρά, πολύχρωμα συννεφάκια. Σημαντική είναι και η εκπαίδευση της ευτυχίας, η οποία απαιτεί υπομονή κι επιμονή. Συνίσταται κυρίως στην επαναλαμβανόμενη ρίψη τμημάτων ανόθευτης αγάπης, τα οποία η ευτυχία καλείται να μαζέψει για να εναποθέσει στα χέρια του θηρευτή, (πλέον ιδιοκτήτη της), ανανεωμένα και λαμπερά. Όταν η εκπαίδευση διεκπεραιώνεται με επιτυχία, η ευτυχία θα επιστρέφει κάθε φορά καμαρωτή και χαρούμενη. Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεται με μπισκοτάκια αναγνώρισης και αποδοχής για την ενίσχυση της καλής της πίστης (loyalty) και τη διαφύλαξη της υγείας του πεπτικού συστήματος του ιδιοκτήτη της.

Και μετά, υπάρχουν και οι άλλοι. Εκείνοι που κατάφεραν να τα κάνουν όλα σωστά. Κι η ευτυχία όχι μόνο δεν έφυγε από κοντά τους, αλλά τους υιοθέτησε, μπήκε μέσα τους, βολεύτηκε, έκανε οικογένεια, έχτισε φωλιά και γέφυρες που συνδέουν τους τυχερούς μπάσταρδους μεταξύ τους. Το επιστημονικό όνομα αυτού του φθονερού και κρυψίνου είδους ανθρώπων είναι Epifthonus Risiccarius Baghassicus (Επίφθονοι Ριζικάρηδες Μπαγάσηδες). Δεν θα τους βρείτε εύκολα. Κρύβουν επιμελώς το μυστικό τους. Αθόρυβοι συνωμότες μίας παγκόσμιας, (πιθανολογείται και διαγαλαξιακής), συνωμοσίας. Αν δείτε ή ακούσετε κάποιον να διατυμπανίζει την ευτυχία του, είναι βέβαιο ότι δεν έχει ιδέα πως είναι, κι ότι ούτε που την έχει δει ποτέ του. Για να εντοπίσετε τους πραγματικούς ξενιστές της ευτυχίας, κοιτάξτε τους ανθρώπους στα μάτια – εκεί, στα μάτια, διακρίνεται ένα εσωτερικό φως. Θα παρατηρήσετε μία σχεδόν αφύσικη ηρεμία. Σαν να απολαμβάνουν μόνιμα τη γαλήνη ενός θεσπέσιου φυσικού τοπίου, την ώρα του πιο φαντασμαγορικού δειλινού που παρατηρήθηκε ποτέ από την επιφάνεια του πλανήτη Γη, (πιθανώς και μερικών άλλων πλανητών).

Ακόμα κι όταν κοιτάζουν κάτι άσχημο κι επώδυνο, το βλέμμα τους έχει μία κρυμμένη γλύκα στο βάθος. Ψάξτε για μάτια που βλέπουν ομορφιά εκεί που οι άλλοι δεν κοιτούν. Εκείνα που βλέπουν συνάφεια σε κάθε τι που βρίσκεται γύρω τους. Μάτια που κοιτούν με κατανόηση και φροντίδα στην κατεύθυνση της απαξίωσης και της κρίσης. Μάτια ψηλά που πατούν σταθερά στη γη. Προσοχή : η παρατεταμένη έκθεση σε τέτοιου είδους μάτια δύναται να προκαλέσει αλλοίωση της οπτικής σας αντίληψης ώστε να βλέπετε μόνο μέσα από αυτά. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, εξεταστείτε αμέσως, κοιτάζοντας προσεκτικά τον εαυτό σας. Αν δεν τον αναγνωρίσετε, αν η εικόνα του εαυτού σας είναι αναπάντεχα όμορφη και φωτεινή, τότε και μόνον τότε, θα έχετε γίνει, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, κι εσείς, ένας Epifthonus Risiccarius Baghassicus. Συγχαρητήρια.

Για τους υπόλοιπους το κυνήγι συνεχίζεται, ανελλιπώς, 365 ημέρες το χρόνο. Πλέον, με μία βασική διαφορά : δεν πρόκειται να ξαναχάσετε χρόνο σε λάθος κυνηγότοπους. Τώρα τουλάχιστον γνωρίζετε που φωλιάζει αυτή η άτιμη η ευτυχία: στα μάτια του άλλου. Happy Hunting !

 

 

Χριστίνα Μπουγά

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Στην πλάτη των φουκαράδων (ΑΝΤΙ-Λόγος), του Βασίλη Κουτσίλα
Μνήμη Πουλαντζά, Καστοριάδη, Κώστα Παπαϊωάννου, Αξελού, Κονδύλη, του Μάνου Στεφανίδη
Ηλίας Καραβόλιας
Τα Μαγικά Κόλπα του Χρήματος, του Ηλία Καραβόλια
1 Comment
  • Χριστίνα Μπουγά
    8 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:23

    Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη 🙂

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.