68 χρόνια είχε να επισκεφθεί αλβανός πρωθυπουργός την Σερβία, και έλαχε στον Εντι Ράμα να το πραγματοποιήσει, στον απόηχο των εκρηκτικών επεισοδίων στο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας -Αλβανίας, με τον χάρτη της μεγάλης Αλβανίας να υπερίπταται του γηπέδου, και να σταματά άδοξα τον μεταξύ τους αγώνα, που θεωρείτο ότι ήταν μια …ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών…
Προφανώς οι εγκέφαλοι των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών δεν γνωρίζουν αυτό που έχουν ζήσει στο πετσί τους οι κάτοικοι των λαών της ευρωπαϊκής χερσονήσου, ότι «εδώ είναι Μπαλκάνια». Δεν έχουν κατανοήσει ότι στην περιοχή αυτή της Ευρώπης οι αιώνες είναι φορτωμένοι με ιστορία, δηλαδή με αίμα και έχθρα. Οτι οι εθνικές ταυτότητες με λίγη ενθάρρυνση, μετατρέπονται σε εθνικισμούς, οι παλιές διαμάχες παραμένουν άσβεστες και αναζωπυρώνονται από ανεύθυνους λαϊκιστές ηγέτες, και ότι δεν έχουν τυχαία χαρακτηριστεί ως «η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»…
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που τόσες ελπίδες είχε αναρριπίσει στους αφελείς κατά την εκλογή του, επειδή λέει, ήταν διανοούμενος και «αντισυμβατικός» στην συμπεριφορά του, πήγε στο Βελιγράδι και δεν κράτησε ούτε τα στοιχειώδη διπλωματικά προσχήματα: Αναζωπύρωσε παλιούς αλυτρωτικούς μύθους, σκορπώντας ανησυχία όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Σερβίας αλλά και στα όμορα βαλκανικά κράτη.
Παρόλη την επιθετικότητα που έδειξε ως φιλοξενούμενος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρόλο που ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς αρνήθηκε να τον συναντήσει αποκαλώντας τον “ανεύθυνο”, ο Ράμα πήγε στο Πρέσεβο όπου χιλιάδες κάτοικοι αλβανικής εθνικότητας του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ! Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος – φυσικά με πανό και σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωμένοι, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κρατούσαν πανό που με συνθήματα όπως «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβιτς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «καλώς ήρθες Πρωθυπουργέ μας», «όλοι οι αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», κ.α.
Ο ίδιος υποβοήθησε το κύμα αλυτρωτισμού που υπάρχει στους αλβανούς των γειτονικών χωρών: ζήτησε οι αλβανοί να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους σέρβους πολίτες, και ανέφερε ως παράδειγμα την ισονομία που απολαμβάνουν …οι ελληνικής εθνικότητας πολίτες στη χώρα του – οι οποίοι ελληνικής εθνικότητας πολίτες έχουν εισέλθει σε ένα νέο κύκλο καταπίεσης και επιθετικότητας, τόσο εκ μέρους τόσο του αλβανικού κράτους, όσο και εθνικιστικών κύκλων. ( σ.σ. Οι έλληνες χαίρουν στην Αλβανία τόση ισονομία που ο ίδιος ο Ράμα δεν καταδίκασε καν την τελευταία εισβολή ακροδεξιών εθνικιστών στην Δερβιτσάνη: κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, μετά τον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, με κομβόι αυτοκινήτων εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη, φωνάζοντας συνθήματα όπως: θα σας κάψουμε Χριστιανοί!», ενώ τραυμάτισαν και κάποιους κατοίκους…
Το βαλκανικό παζλ παράγει σεισμικές δονήσεις αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Πέραν των αλβανοσερβικών σχέσεων, οι σχέσεις της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο βρίσκονται στο κόκκινο, οι συνομιλίες Βελιγραδίου -Πρίστινας είναι λίγο πριν ναυάγιο, ενώ διαρκείς αναζωπυρώσεις εντοπίζονται στην ΠΓΔΜ, όπου το αλβανικό στοιχείο περιχαρακώνεται και επωάζει εθνικιστικές εξεγέρσεις. Ακόμα και οι – κατά κάποιο τρόπο δυτικότροπες – Ουγγαρία και Ρουμανία, δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί φυσικά και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, παρότι δεν εκδηλώνεται, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στα της τρόικας αφενός, στα της Κύπρου και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου.
Ωστόσο, τώρα διαπιστώνεται το διπλωματικό ολίσθημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί τον περασμένο Ιούνιο στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για την Ε.Ε., ως μια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους της Ελλάδας, χωρίς να ζητηθούν ανταλλάγματα.
Οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών έχουν βαλτώσει με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, ουσιαστικά με ευθύνη του «ελπιδοφόρου» Εντι Ράμα, καθώς η Ελλάδα είχε βάλει την υπογραφή της, αλλά η Αλβανία αρνείται! Ηταν αυτός που και ξεκίνησε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας και κατηγορούσε τον Μπερίσα για προδοσία, όταν άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.
Κοντολογίς η βαλκανική πυριτιδαποθήκη, κάθε άλλο παρά έχει εκτονώσει την έχθρα που περικλείει μεταξύ των λαών της. Και αν ασχοληθήκαμε με τον Ράμα, είναι επειδή αυτός προχθές τροφοδότησε την ένταση. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι όλο και θα υπάρχει κάποιος Ράμα σε κάθε βαλκανική χώρα, με άλλο όνομα – π.χ. Γκρούεφσκι, και πάντα θα υπάρχουν κόμματα που θα επενδύουν στον θηριώδη εθνικισμό και τις αλυτρωτικές διαθέσεις των λαών του βαλκανικού μωσαϊκού των διάσπαρτων εθνοτήτων…