iporta.gr

Δύσκολοι καιροί για τζέντλεμεν…, του Γιώργου Αρκουλή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Αρκουλής

 

Samuel “Sam” Allardyce, known as “Big Sam”, is an English football manager and former professional player

[Ο Σαμ Αλαρντάϊς, γνωστός και ως Μεγάλος Σάμ, είναι Διευθυντής του αγγλικού ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης]

 

 

Οι διάσημες (και διασκεδαστικές) ατάκες στα παλιά ελληνικά φιλμ του λεγόμενου εμπορικού σινεμά είναι πάρα πολλές, όλες γραμμένες από έμπειρους γραφιάδες και δοσμένες από συναρπαστικούς σταρ, με τις περισσότερες καταγεγραμμένες στα ‘Κίτρινα γάντια’ (‘πορτοκαλάδα από πορτοκάλι) στο ‘Δεσποινίς διευθυντής’ (‘Αθηνάααα’), στο ‘Η γυνή να φοβήται τον άνδρα’ κλπ. Παρακολουθώντας πρόσφατα την σπουδαία κωμωδία ‘Μια τρελή οικογένεια’ με τους έξοχους Καρέζη, Παπαγιαννόπουλο, Αλεξανδράκη, Αρώνη, γέλασα με την ψυχή μου όταν ο υποψήφιος για την καρδιά της Καρέζη, ένας νέος ανώριμος (δηλαδή χαζοχαρούμενος), τον οποίο έπαιζε ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ρώτησε την πρωταγωνίστρια αν τον αγαπάει. Κι’ όταν η Καρέζη του πέταξε με μοναδική τσαχπινιά ένα ‘τσου’ σουφρώνοντας τα χείλια, τότε ο τύπος με ένα πλατύ χαμόγελο, έβγαλε από τη μέσα τσέπη του σακακιού ένα εισιτήριο και φώναξε στην οικογένεια: «Ανακουφίστηκα και φεύγω για την Αγγλία, όπως μου πρότεινε η μαμά προκειμένου να γίνω άνδρας». Η παρατήρηση ήρθε από τον Παπαγιαννόπουλο: «Και στην Αγγλία πηγαίνεις για να γίνεις άνδρας;»

 

Αυτή η ατάκα μπορεί να μην έβγαλε πολύ γέλιο, καθότι περισσότερο δηκτική και ειρωνική, εντούτοις ό,τι υπονοούσε σίγουρα δεν θα έκανε υπερήφανο τον ανδρικό πληθυσμό στην Αγγλία, μάλλον θα τον ενοχλούσε και ας μη το ψάχνουμε περισσότερο, αφού στην σύγχρονη εποχή, με τους γάμους μεταξύ μελών του ιδίου φύλου, τα ήθη έχουν αλλάξει για τα καλά και όχι μόνο στην Αλβιώνα… Άλλωστε, αρκετά τράβηξε ο σπουδαίος Ιρλανδός Όσκαρ Ουάϊλντ πάνω στην αλλαγή του 19ου με τον 20ό αιώνα…

 

Αλλά, η εισαγωγή που ήδη διαβάσατε ίσως θεωρηθεί σχεδόν εκτός θέματος, αν και αφήνει κάποια ‘στίγματα’ υποκρισίας και αρκετά καλά κρυμμένης διαφθοράς, που παραδοσιακά μας διδάσκει κατά καιρούς η άλλοτε πανίσχυρη χώρα δυτικά της Μάγχης…Όταν ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι έχει συναρπαστική εξέλιξη και ‘πλούσιο σκορ’, οι ντόπιοι σχολιαστές συνηθίζουν να το γιορτάζουν λέγοντας (ή γράφοντας) ότι ‘προέκυψε αγγλικό σκορ’. Βέβαια αυτό το εντυπωσιακό σκορ –για παράδειγμα 1-2 η Διναμό Τιφλίδας στη Νέα Σμύρνη στο ημίχρονο – 5-2 ο Πανιώνιος στην λήξη του αγώνα, ούτε ‘εγγλέζικο’ ήταν, ούτε αθώο, σύμφωνα με τους ευρωπαίους επόπτες ύποπτου στοιχηματισμού πάνω στον συγκεκριμένο αγώνα. Να το πω όσο γίνεται πιο καθαρά: Στην Αγγλία, την υπερήφανη πατρίδα του ποδοσφαίρου, των ιπποδρομιών, του κρίκετ και του ράγκμπι και του ουϊστ, πρώτα γεννήθηκε ο στοιχηματισμός και στην συνέχεια τα σπορ. Όλα τα άλλα είναι φρου φρου και ‘ψηλά καπέλα’! Οπότε, όπως είχε επισημάνει σε παλαιά συγκλονιστική του συνέντευξη στον γράφοντα ο μετρ (επί του θέματος) Θωμάς Μητρόπουλος «Τζόγος, πουτανιά, και κονόμα πάνε μαζί από αρχαιοτάτων χρόνων. Οποιος δεν το αποδέχεται ας του πούμε καληνύχτα’»

 

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις ίσως θεωρούνταν κάπως άκαιρες και χωρίς κίνητρο αν δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις μίζες πλήθους ανθρώπων του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, με ‘σημαιοφόρο’ της διαφθοράς τον γνωστότατο προπονητή πρώτης κλάσης Ολλανδό Σαμ Αλαρντάϊς. Ηδη, ο μάγκας απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Και επειδή το ‘κουτί της Πανδώρας’, φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά, ιδού το δηλητήριο όχι από έχιδνες αλλά από κρυφή κάμερα, που εμπλέκει αρκετά στελέχη του φουτμπόλ, τα οποία θεωρούνταν ως τώρα υπεράνω υποψίας. Τα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από σοβαρό σάϊτ (που απλά φιλοξένησε ρεπορτάζ λονδρέζικης εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας και αρκετού κύρους) είναι ‘τρανταχτά’. Οσο για το…μπαγιόκο; Για όλες τις περιπτώσεις το ίδιο και το αυτό: ΜΙΖΕΣ!

 

Βεβαίως, όταν ένας Μπλάτερ, πανίσχυρος πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομποσπονδίας και ένας Πλατινί, ηγέτης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας απομακρύνονται για ενδείξεις διαφθοράς, μοιάζει αστείο να μένει κάποιος στις περιπτώσεις πιθανού χρηματισμού ενός μάνατζερ ή την δωροληψία κάποιου προπονητή ώστε να δώσει το ‘οκέϊ’ για μεταγραφικη΄ κίνηση, είτε εισόδου, είτε εξόδου στην ομάδα του. Μόνο που τώρα στην Αγγλία η υποκρισία και η προσπάθεια τήρησης σιωπής δεν θα ισχύσει και αν αποδειχτούν όσα βγήκαν στον ‘αφρό’, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς.

 

Από μια άποψη, κατά την γνώμη μου πολύ ρεαλιστική, οι κομπίνες οποιασδήποτε μορφής στο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο στην Αγγλία), είναι κατακριτέες όταν βγαίνουν στην επιφάνεια. Όπως με τους πρωταθλητές στους μεγάλους Αγώνες που κατακτούν μετάλλια και στη συνέχεια αποδεικνύεται πως νίκησαν ένεκα χρήσης αναβολικών ουσιών. Η ταπεινότητά μου υπήρξε μέλος της μεγάλης μερίδας ποδοσφαιρόφιλων που τους γοήτευε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Όμως, από την στιγμή που μια από τις πέντε μεγάλες (σε ιστορία, φανέλα, εισιτήρια κλπ.) ομάδα έκανε τα πάντα προκειμένου να εξευτελιστεί στο ‘νησί’ αναγκάστηκα να αλλάξω τα δεδομένα της σκέψης μου. Αν δεν το έχετε επισημάνει, στην περυσινή πρέμιερ Λιγκ, η δήθεν σπουδαία ομάδα ‘Νιουκαστλ Γιουνάϊτεντ’, υπέστη κατά σειρά γύρω στις δώδεκα ήττες. Με αποτέλεσμα, από την πέμπτη θέση στα μέσα του α΄ γύρου, να υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία όπου παλεύει μήπως και καταφέρει να ξαναβρεί το χαμένο της κύρος…

 

ΥΓ: Εννοείται ότι όσοι τυχεροί ή ‘πονηροί’ πόνταραν τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της ομάδας, πιθανώς ασχολούνται ήδη με τον μέγιστο βραχνά του ‘ξεπλύματος’.

 

  * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr