Ο Robert Nesta “Bob” Marley, τραγουδιστής της reggae, συνθέτης, μουσικός και κιθαρίστας, γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 1945.
Απο τους μουσικούς όλων των εποχών με την μεγαλύτερη επίδραση στην μουσική, που διεθνοποίησε την μουσική reggae και έγινε σύμβολο της Τζαμαϊκανής ταυτότητας και κουλτούρας. Έχει πουλήσει 75 εκατ. δίσκους. Το άλμπουμ Exodus έμεινε στην πρώτη θέση των Αγγλικών “τσάρτς” επι 56 συνεχείς εβδομάδες. Πέθανε από καρκίνο στις 11 Μαϊου 1981.
Όμως, όσο διάσημος κι αν έγινε, ο Μπομπ Μάρλεϋ ποτέ δεν απαρνήθηκε το φαγητό της πατρίδας του. Πιστός και αφοσιωμένος Ρασταφαριανός θεωρούσε την κουζίνα “Ital” *, την κουζίνα της θρησκείας του, τόσο σημαντική ώστε έπαιρνε παντού τον προσωπικό του μάγειρα, τον Gilly. Σε κάθε “τουρνέ” και μετά κάθε παράσταση ο Gilly μαγείρευε τεράστιες ποσότητες ρύζι καθώς και τηγανιτές μπανάνες. Περίχυνε το ρύζι μ’ένα στιφάδο “ιτάλ”, φτιαγμένο με φασόλια, κουνουπίδι, καρότα, πατάτες, λάχανο, μαγειρεμένα με γάλα καρύδας, σκόρδο και θυμάρι. Ακόμα, ο Gilly έφτιαχνε και το αγαπημένο ποτό του Marley, το Irish Moss – ένα παχύρρευστο ποτό φτιαγμένο με φύκια, συμπυκνωμένο γάλα και κανέλλα, με την φήμη του αφροδισιακού.
Αν λοιπόν θέλετε να δειπνήσετε σαν τον Robert Nesta “Bob” Marley, ιδού η συνταγή για το αγαπημένο του “στιφάδο”:
ΥΛΙΚΑ
2 φλυτζάνια φασόλια ξερά, όποια σας αρέσουν -2 μέτριες πατάτες -2 μέτριες γλυκοπατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους -12 μπάμιες -2 φλυτζάνια καλαμπόκι -3 μέτρια καρότα -3 φρέσκα κρεμμυδάκια -3 σκελίδες σκόρδο -1 μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά -3 φλυτζάνια γάλα καρύδας -1 κουταλιά μαργαρίνη -10 σπυριά μπαχάρι -φρέσκο θυμάρι -2 φλυτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως -φρέσκο κόλιαντρο για γαρνιτούρα
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα λαχανικά. Βράζουμε τα φασόλια με τα κρεμμυδάκια, το μπαχάρι, θυμάρι, σκόρδο και πιπεριά. Όταν κοντεύουν να γίνουν τα φασόλια προσθέτουμε το γάλα της καρύδας μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα λαχανικά. Παράλληλα, με το αλεύρι και λίγο νερό φτιάχνουμε ζύμη και την πλάθουμε με το χέρι σε μπαστουνάκι. Το κόβουμε με το μαχαίρι ή το χέρι σε κομμάτια 3-4 εκ. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Όταν το φαγητό αρχίσει να “δένει” προσθέτουμε την μαργαρίνη και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
Πασπαλίζουμε με το κόλιαντρο.
Συνοδεύουμε με με καστανό ρύζι και σαλάτα.
Πηγή www.reggaefestivalguide.com
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ. “Ital” είναι όρος των Ράστα και σημαίνει την φυσική και υγιεινή ζωή. Σύμφωνα με το Ιταλ, επειδή το σώμα είναι ένας ναός δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής που δεν είναι αγνή. Η κουζίνα Ιτάλ συνδυάζει αφρικανικά και ασιατικά στοιχεία και είναι γενικά χορτοφαγική αν και ορισμένοι Ράστα τρώνε κρέας και μικρά ψάρια. Απαγορεύεται το χοιρινό, τα χημικά πρόσθετα και συντηρητικά.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr