iporta.gr

Bette Davis, του Βαγγέλη Παυλίδη

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruth Elizabeth “Bette” Davis, θεωρείται απο τις μεγαλύτερες ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ιδιαίτερα γνωστή για το έντονο και δυναμικό της στυλ. Απέκτησε την φήμη της τελειομανούς, που συχνά είχε προστριβές με σκηνοθέτες και συναδέλφους.

 

Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού δύο φορές και ήταν υποψήφια δέκα. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την ανέδειξε στην δεύτερη θέση των μεγαλύτερων σταρ όλων των εποχών.

Πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 6 Οκτωβρίου 1989, σε ηλικία 81 ετών.

Η συνταγή της για μπιζελόσουπα εμφανίστηκε το 1933 στο βιβλίο ” Famous Recipes by Famous People”, πριν ακόμα γίνει διάσημη.

ΜΠΙΖΕΛΟΣΟΥΠΑ

1900 ml νερό – 370 gr μπιζέλια – Κόκκαλο απο χοιρινό μπούτι – λίγο μπούτι χοιρινό σε κύβους – 1 μικρό κρεμμύδι – 2 κοτσάνια απο σελινόριζα – 250 gr γάλα εβαπορέ – αλάτι – πιπέρι – δυόσμος φρέσκος ή ξηρός – κρουτόν για το σερβίρισμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα μπιζέλια, το κρέας και το κόκκαλο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Σιγοβράζουμε μέχρι να έχουν λειώσει τα μπιζέλια.

 

Αφαιρούμε το κρέας και το κόκκαλο και δουλεύουμε για λίγο την σούπα στο μπλέντερ. Επιστρέφουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομματάκια το κρέας και όσα ακόμα ξήσουμε απο το κόκκαλο καθώς και το γάλα και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε την σούπα.

 

Δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε αναλόγως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Θά’πρεπε ίσως να ασχοληθώ με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όμως: α) Ήδη οι πάντες ασχολούνται μ’ αυτές άρα εγώ περισεύω. Θα περιμένω να κατακάτσει ο κουρνιαχτός κι ύστερα ίσως να σχολιάσω κι εγώ κάτι. β) Για όσους βλέπουν και ακούνε, το τι θα περιελάμβαναν οι δηλώσεις αυτές ήταν ήδη γνωστό -ήταν προβλέψημες απο καιρό. Ο δρόμος είναι μονόδρομος και τον έχουν χαράξει άλλοι… ούτε καν μονόδρομος, σαν ράγες του τραίνου είναι.

 

Ruth Elizabeth “Bette” Davis Regarded as one of the greatest actresses in cinema history, noted for her forceful and intense style. She gained a reputation as a perfectionist who could be highly combative. Confrontations with studio executives, film directors and costars were often. She won the Academy Award for Best Actress twice, was the first person to accrue 10 Academy Award nominations for acting, and was the first woman to receive a Lifetime Achievement Award from the American Film Institute. In 1999 Davis was placed second on the American Film Institute’s list of the greatest female stars of all time.

She died at the age of 81 on a day like today, 5 October 1989.

Bette Davis’ recipe for split pea soup appeared in a cookbook published in 1933 entitled Famous Recipes by Famous People .

BETTE DAVIS’ SPLIT PEA SOUP

2 quarts (1900ml) cold water – 1 1/2 cups (375g) split peas – Bone from ham and small piece of ham, diced – 1 small onion – 2 stalks celery – 1 cup (250ml) evaporated milk – 1 teaspoon salt – 1/4 teaspoon pepper – 1 teaspoon chopped mint, fresh or dried – Croutons to serve

In the two quarts of water add ham and ham bone, onion and celery. Simmer slowly until the peas are perfectly soft (about three hours). Remove bone and meat, pure all or part of the soup in a blender. Add pieces of meat, heat and just before serving, add the milk and seasoning. Serve with croutons