Εκδηλώσεις

Μπετόβεν με την μουσική ματιά του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μέγαρο Μουσικής στις 30 Ιαν 2017

tsa-thumb-large.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsa-thumb-large.jpg

 

ΜΠΕΤΟΒΕΝ-ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ
Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος
Οι μουσικοί της Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Σολίστ: Ελισάβετ Κουναλάκη, Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)
Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Τσαλαχούρης

 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Δ. Μητρόπουλος, 20:30

 

Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτές και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.

 

Αφορμή δύο κοντσέρτα για πιάνο, μέσα από τη ματιά του ίδιου του Φίλιππου Τσαλαχούρη, με σολίστ δύο από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες.

Ο Μπετόβεν συνέθεσε το Κοντσέρτο αρ. 0 για πιάνο & ορχήστρα, Wo04 το 1784 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Το «παιδικό» αυτό έργο, κατακλύζεται από ψήγματα μεγαλοφυΐας ενώ η πιανιστική γραφή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξελιγμένη. Το κοντσέρτο αρ. 0 έφθασε στις ημέρες μας αποσπασματικά αφού από το διάλογο του πιάνου με την ορχήστρα «λείπει» η ορχήστρα, η οποία είναι στενογραφικά γραμμένη ως μέρος του πιάνου.

Έπειτα από παραγγελία της Καμεράτα το 2013 ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ανασυνέθεσε το μέρος της ορχήστρας, ενορχηστρώνοντας κάποια σημεία και χτίζοντας από την αρχή το ορχηστρικό περιβάλλον της συνοδείας.

Σολίστ, η γνωστή πιανίστα Ελισάβετ Κουναλάκη.

2

Το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο & ορχήστρα, opus 95 του Φίλιππου Τσαλαχούρη παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελεί φόρο τιμής στον J. S. Bach θέματα του οποίου διατρέχουν ολόκληρη την παρτιτούρα. Σκοτεινό, ενίοτε θορυβώδες, τραγικό αλλά και λυρικό έχει σκοπό να αφήσει στη μνήμη του ακροατή κάτι από το φιλοσοφικό νόημα της μουσικής γραφής.

Σολίστ ο διακεκριμένος πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

 

Η Καμεράτα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, συνεχίζει να γοητεύει και να συναρπάζει το κοινό όπου κι αν εμφανίζεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Γνωστή διεθνώς ως Αrmonia Atenea, ηχογραφεί σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες κύρους.

 

O Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς με 98 έργα και δεκάδες εκτελέσεις στην Ελλάδα και σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Ξεχωρίσουν οι πέντε συμφωνίες, η όπερα Ιούλιος Καίσαρας, τα πέντε κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα, οι τρεις λειτουργίες, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά κ.α. Είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Το 2008 τιμήθηκε για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Παπαϊωάννου».

Το 2009 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης της Ρόδου!

 

Να προσθέσουμε τέλος, πως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης δήλωσε βαθιά συγκινημένος και υπερήφανος από το γεγονός πως τρείς από τούς τέσσερις χορηγούς της συναυλίας είναι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα Το Ίδρυμα Μάρκ ντε Μονταλαμπέρ, ο Όμιλος Χατζηλαζάρου και η ΕΥΘΥΤΑ.
Ήταν από την αρχή στόχος και επιθυμία του συνθέτη να φανεί μέσω των χορηγών η ευαισθησία του τόπου μας για τον πολιτισμό στο κέντρο της μουσικής ζωής της Ελλάδας που είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Mίλτος Πασχαλίδης: κερδίστε διπλές προσκλήσεις για 21 & 22 Ιουνίου!
O σαξοφωνίστας και συνθέτης Γιάννης Κασσέτας στο Σταυρό του Νότου
Οίνος ευφραίνει καρδίαν: ένα τριήμερο στην Δράμα, της ΑναστασίαςΦωκά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.