Ακόμα κι αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία του, ακόμα κι αν δεν ξέρετε καν το όνομά του, είναι βέβαιο πως θα γνωρίζετε το πνευματικό του τέκνο: την Λολίτα. Ο λόγος για τον Βλαδίμιρο Ναμπόκοβ που γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, στις 22 Απριλίου 1899. Η “Λολίτα”, το πιο διάσημο έργο του, έχει καταταγεί τέταρτο στην “Σύγχρονη Βιβλιοθήκη των 100 καλύτερων μυθιστορημάτων”.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Nabokov ήταν συναισθητικός -όπου στο νούμερο 5 έβλεπε κόκκινο, καταξιομένος εντομολόγος με ειδικότητα στα λεπιδόπτερα και συνθέτης προβλημάτων ζατρικίου. Ήταν ακόμα αντικομμουνιστής, υπέρ του πολέμου στο Βιετ Ναμ, αντίθετος με τις φοιτητικές κοινητοποιήσεις και υπέρ του προέδρου Νίξον.
Εγώ τώρα που ψάχνω και το πια σχέση μπορεί να έχει με το φαγητό, ανακάλυψα και την παρακάτω συνταγή, όπως την έστειλε το 1972 στην Maxime de la Falaise :
Αυγά à la Nabocoque
Βράσε νερό σε μια κατσαρόλα (οι φουσκάλες σημαίνουν οτι βράζει). Πάρε απο το ψυγειο δυο αυγά (για ένα άτομο). Βάλε τα κάτω απο την βρύση με ζεστό νερό για να προετοιμαστούν γι αυτό που τα περιμένει.
Βάλε τα το ένα μετά το άλλο στην κατσαρόλα και άσε τα να γλυστρίσουν αθόρυβα στο νερό (που βράζει). Συμβουλέψου το ρολόι σου. Μείνε απο πάνω τους μ’ ένα κουτάλι και μη επιτρέποντάς τους (γιατί κυλάνε) να χτυπάνε στις γ*μημένες πλευρές τις κατσαρόλας.
Αν όμως κάποιο αυγό ραγίσει στο νερό (που τώρα βράζει σαν τρελό) και αρχίσει να ξερνάει μια άσπρη ουσία σαν μέντιουμ σε σεάνς, ψάρεψέ το και πέταξέ το. Πάρε ένα άλλο και να είσαι πιο προσεχτικός.
Αφού περάσουν 200 δευτερόλεπτα ή, ας πούμε, 240 (υπολογίζοντας και τις διακοπές) άρχισε να βγάζεις τα αυγά. Τοποθέτησέ τα, με το στρογγυλό μέρος προς τα πάνω, σε δυο αυγοθήκες. Μ’ ένα κουταλάκι ταπ – ταπ γύρω γύρω σε κύκλο και άνοιξε το καπάκι του κελύφους. Έχε έτοιμο δίπλα λίγο αλάτι και βουτυρωμένο (άπρο) ψωμί. Φάε.
Even if you haven’t read his books, even if you don’t know his name it is for sure you know Lolita, his spiritual child. Vladimir Nabokov, the author of “Lolita”, was born on a day like today, 22 April 1899. a self-described synesthete who equated the number five with the color red he was also an expert lepidopterist and composer of chess problems. An anti-communist, in favor of the Viet Nam war he supported president Nixon and opposed the student protests.
Still, on the search as ever for some connection with food and cooking, I came across the following recipe as sent by Nabokov to Maxime de la Falaise for her cooking book in 1972:
Eggs à la Nabocoque
“Boil water in a saucepan (bubbles mean it is boiling!). Take two eggs (for one person) out of the refrigerator. Hold them under the hot tap water to make them ready for what awaits them.
Place each in a pan, one after the other, and let them slip soundlessly into the (boiling) water. Consult your wristwatch. Stand over them with a spoon preventing them (they are apt to roll) from knocking against the damned side of the pan.
If, however, an egg cracks in the water (now bubbling like mad) and starts to disgorge a cloud of white stuff like a medium in an old fashioned seance, fish it out and throw it away.
Take another and be more careful.
After 200 seconds have passed, or, say, 240 (taking interruptions into account), start scooping the eggs out. Place them, round end up, in two egg cups. With a small spoon tap-tap in a circle and hen pry open the lid of the shell. Have some salt and buttered bread (white) ready. Eat.