iporta.gr

“Αριστερές” Μανωλάδες διαρκείας, του Θεόδωρου Καραγιάννη

 

 

*Ο Θεόδωρος Καραγιάννης είναι μελισσοκόμος

και ιδρυτικό μέλος στο “Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών
Δωδεκανήσου”

 


Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία Μπαλαούρα, που υπογράφουν φαρδιά πλατιά δύο Δωδεκανήσιοι βουλευτές. Ήταν για μία ακόμα φορά το θέατρο του παραλόγου.

 

Η ΝΔ μίλησε για “νομιμοποίησεις λαθρομεταναστών”, κάτι που δεν ισχύει, αφού το δικαίωμα διαμονής που αποδίδεται είναι προσωρινό.

 

Ο Σύριζα από την άλλη παριστάνει ότι δήθεν καλύπτει ταυτόχρονα τα αιτήματα αγροτών και μεταναστών.

 

Θα μπορούσε, αν ήθελε. Με την τροπολογία Μπαλαούρα, όμως, στηρίζει μόνο έναν μικρό αριθμό αγροτών, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης φαινομένων δουλεμπορίου και στυγνής εκμετάλλευσης και καθιστά τους χωρίς έγγραφα μετανάστες έρμαια στις διαθέσεις των υποψηφιων αφεντικών τους και διαφόρων επιτήδειων. Ποιός θα τολμήσει ξανά να ζητήσει δεδουλευμένα, όταν θα εξαρτάται από τον εργοδότη του η παραμονή του στην Ελλάδα;
Υπάρχει και το ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης άνευ άδειας παραμονής που δεν συμφέρει πλέον ούτε τους αγρότες μια που δεν μπορούν να δηλώσουν τις δαπάνες αυτές ως έξοδα στα σχετικά βιβλία.

 

Θεωρητικά υπάρχει και το σύστημα της μετάκλησης εποχικών εργατών απο τρίτες χώρες αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους οι εργοδότες δεν το προτιμούν.

 

Έτσι λοιπόν οι έγκεφαλοι της κυβέρνησης σκέφτηκαν και κατέθεσαν αυτή την τροπολογία με την οποία οι αγρότες μπορούν να δηλώνουν οτι θα φέρουν αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες και να παίρνουν τη σχετική έγκριση απο την πολιτεία ( σύμφωνα με νόμο του 2014) αλλά να μην κάνουν καμία ενέργεια για αυτή. Με τη λογική της επείγουσας ανάγκης θα μπορούν να “διαλέγουν ” εργάτες από αυτούς που δεν έχουν χαρτιά οι οποίοι θα αποκτούν προσωρινό δικαίωμα εργασίας για όσο τους χρειάζεται ο εργοδότης.

 

Για πρώτη φορά, με κυβέρνηση την “δεύτερη φορά αριστερά”, το δικαίωμα εργασίας δεν θα το δίνει η πολιτεία αλλά ο εργοδότης, μετατρέποντας ουσιαστικά τους μετανάστες σε δουλοπαροικους χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, εργασιακό ή άλλο. Ό,τι πει ο τσιφλικάς – όπου τσιφλικάς ορίζεται οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από μέγεθος κλήρου, παραγωγής και αναγκών.

 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την Κερκόπορτα που ανοίγει αυτή η τροπολογία, αφού ο καθένας που δηλώνει έστω και ένα ελάχιστο αγροτικό εισόδημα θα μπορεί να προβεί σε εκδοση τέτοιου είδους “άδειας παραμονής” και να εκμεταλλεύεται τον πρόσφυγα όπου, όπως και με όποιο καθεστώς επιθυμεί.

 

Δεν εξετάζουμε καν τους εκβιασμούς που θα προκύψουν από διάφορους επιτήδειους, τα παραμάγαζα που θα στηθούν, την εκμετάλευση και το εμπόριο ελπίδας. Και όλα αυτά ελέω μίας πρόχειρης(;) “αριστερής” νομοθετικής λύσης ή μήπως προς τέρψιν του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου ;

 

Η διάταξη αυτή θα μπορούσε να υπάρξει μόνο ως μεταβατική, δηλαδή για μία χρονιά και για συγκεκριμένες περιοχές όπου οι ανάγκες της καλλιέργειας – συγκομιδής είναι επείγουσες.
Οι μετανάστες να παίρνουν προσωρινό δικαίωμα νόμιμης διαμονής που προβλέπεται απο νόμο του 2011 με τον εύγλωττο και σαφή τίτλο “βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης”.

 

Ήδη (με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια) η πολιτεία δίνει, με ΚΥΑ του Δεκέμβρη του 2015, δικαίωμα εργασίας σε όσους τελούν υπό αυτό το καθεστώς.

 

 

Το σωστό λοιπόν θα ήταν πρώτα να ενταχθούν στο καθεστώς αυτό στο πλαίσιο που θα όριζε μία ευνομούμενη πολιτεία και ένας κρατικός μηχανισμός που λειτουργεί με κανόνες και μετά να αναζητήσουν αυτοί τον εργοδότη. Όχι το αντίθετο, υποκύπτοντας στην ακροδεξιά.
Καμία μέριμνα ή αναφορά για το εργασιακό καθεστώς ή τα δικαιώματα, καμία σκέψη για το πώς θα διασφαλιστεί ο έλεγχος των ροών εσωτερικά και από τόπο σε τόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ανταγωνισμού και ανισότητας μεταξύ των ίδιων των μεταναστών. Όλα στον αέρα, όλα πρόχειρα και με περίσσια ανευθυνότητα.

 

Η χώρα δεν χρειάζεται και “αριστερές” Μανωλάδες. Και ο πρωτογενής τομέας της δεν θα στηθεί, δεν θα αναπτυχθεί δεν θα προκόψει κάνοντας τους Έλληνες αγρότες, σύγχρονους κονκισταδόρες μέσα από παράλογες, ανήθικες και απάνθρωπες πρακτικές.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

   iPorta.gr