Επικαιρότητα

Από την ταφική πλάκα του Χριστού η αφή του Αγίου Φωτός το Πάσχα του 2017

moropoulou.iporta.gr.jpg
Spread the love

 

moropoulou.iporta.gr.jpg

Τόνια Μοροπούλου

 

 

 

moropouloutafosihsoy.jpg

 

“Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου που φέρει την ταφική πλάκα του Χριστού θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2017, ώστε η αφή του Αγίου Φωτός το Μ. Σάββατο να γίνει από αυτό το σημείο” δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου επικεφαλής της ελληνικής ομάδας αποκατάστασης εργασιών [Αναστηλωτών και Συντηρητών] του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ακι γενική συντονίστρια του έργου.

 

Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου μέλη μιας ομάδας επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης τόσο στο Κουβούκλιο όσο και τον εσωτερικό τάφο.

 

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα το λεγόμενο «ταφικό κρεβάτι» το οποίο είναι άπό ασβεστόλιθο δίπλα σε μια σπηλιά, μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους.

 

Χτισμένος στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο τάφος έχει καλυφθεί από μάρμαρο τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ., και πιθανότατα και πολλούς αιώνες νωρίτερα.

 

Η έκθεση του «ταφικού κρεβατιού» για πρώτη φορά εδώ και αιώνες δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να μελετήσουν την αρχική επιφάνεια του τάφου και μια ανάλυση του αρχικού βράχου. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου αλλά και το πώς εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.

 

Η αποκατάσταση χρηματοδοτήθηκε με σημαντικές δωρεές ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στους δωρητές και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, ο οποίος πρόσφερε 1.3 εκατ. δολ.

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
1464265218-03245-1160x920.jpg
Μετά τη Σύμη στη Ρόδο ο Γιώργος Παπανδρέου Κυριακή 17 Ιουλίου
sisitio.jpg
Πού διατίθεται δωρεάν φαγητό στην Επικράτεια – Λίστα χώρων
newego_LARGE_t_1101_54289959-620x420.jpg
Πάτρα: από σήμερα λειτουργεί το υπνωτήριο αστέγων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.