iporta.gr

Από πού να φυλαχτείς;, του Γιώργου Αρκουλή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Αρκουλής

 

Το τελευταίο βιβλίο του Γ. Αρκουλή τιτλοφορείται

 

 “Ιστορία γράφουν και οι Δεύτεροι…”

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάποτε ρωτήθηκε –στην παντοδυναμία του- ο Θωμάς Μητρόπουλος “αν στο ποδόσφαιρο στήνονται παιγνίδια”. Ο μεγάλος, χωρίς υπεκφυγές, απάντησε διδάσκοντας μάθημα…Ιστορίας. Είπε στον δημοσιογράφο:

 

«Άκου φίλε, από καταβολής κοινωνίας, ο τζόγος και η πορνεία υπάρχουν και συγκατοικούν στα πάθη του ανθρώπου. Και βέβαια στήνονται αγώνες, όπως υπάρχουν αδήλωτες πουτάνες, αλλά και άρρωστοι παίκτες που, ενώ βλέπουν το κόλπο που ενδεχομένως θα του στήσουν σε βάρος του πορτοφολιού τους, εντούτοις πέφτουν στη λούμπα. Όλα τα άλλα είναι σάλτσες και …κουβέντα να γίνεται».

 

Εκείνες τις μέρες, παράλληλα με την δήλωση (στο ‘Πρώτο Θέμα’) του Θωμά, θυμάμαι ο ΟΠΑΠ είχε πλημμυρίσει τα Μέσα με διαφημίσεις υπό το σλόγκαν: «Στην υπηρεσία του αθλητισμού και του πολιτισμού». Έτσι ακριβώς. Τώρα που τον είδε τον Πολιτισμό ο φορέας του τζόγου, είναι μια άλλη ιστορία για διαφορετικούς αναγνώστες…

 

Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην αναστενάξουν οι παίκτες – φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, μαθαίνοντας τα αποτελέσματα διαφόρων πρωταθλημάτων. Και αναρωτιούνται «μα είναι δυνατόν η πρωτοπόρος Σκωτίας Αμπερντίν να χάνει στο γήπεδό της από την ‘μικρή’ Σεν Τζόνστον και μάλιστα 1-5;». Είναι και παραείναι, ειδικά αν το εγκρίνουν οι αμυντικοί της ηττημένης…

 

Άλλο παράδειγμα: μετά τη νίκη του στη Θεσσαλονίκη επί του Ηρακλή και το εντυπωσιακό νικηφόρο αποτέλεσμα επί του Παναθηναϊκού, ο Πανιώνιος έφερε ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον ουραγό Πανθρακιακό. Λογικά, δεν έδειχνε να έχει τύχη στον αγώνα του Αγρινίου, εκεί όπου ο Παναιτωλικός συνήθως νικάει τους Νεοσμυρνιούς, είχε αλλάξει προπονητή και περίμενε πως και πώς να πάρει τους βαθμούς. Πράγματι, ο Πανιώνιος έκανε επιβλητικό διπλό με το ευρύ 1-5 και τέζα οι στοιχηματίες. Θα μου πείτε: εντάξει ρε φίλε, έτυχε. Θέλετε την γνώμη μου, μάλλον ΠΕΤΥΧΕ! (το σύστημα του Ουζουνίδη, εννοώ!)

 

Δυστυχώς, ούτε οι τολμηροί τζογαδόροι (δηλαδή οι ‘τυχοδιώκτες’ σύμφωνα με το λήμμα στα βιβλία του Γ. Μπαμπινιώτη) μπορούν να φυλαχτούν, διότι άντε να πιάσουν το διπλό του Λεβαδειακού στην Κομοτηνή (1-3), άντε να βρουν (με αρκετή έμπνευση) το Χ στο Χαρτς-Κιλμάρνοκ (πλήρωσε 4.09), άντε και τη νίκη της Σεβίλλης σε βάρος της Μπαρτσελόνα (3.60). Πώς να μαντέψουν, διάβολε, το διπλό της Χιχόν στην Βαρκελώνη ή το επίσης διπλό της Σαουθάμπτον σε βάρος της Τσέλση του Μουρ-μουρίνιο στο Λονδίνο;

 

Το στοίχημα στο ποδόσφαιρο εξελίσσεται σταθερά σε μάστιγα σε βάρος της αξιότιμης πελατείας. Ο φορέας, φυσικά όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται (ακόμη και όταν ο τζίρος μειώνεται!), ενώ το περίεργο καθεστώς με τα απρόβλεπτα σκορ σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (που προτιμούν, συνήθως οι Ελληνες παίκτες) ζει και βασιλεύει και πλουτίζει ολίγους. Τους πονηρούς και υποψιασμένους (και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι παντού).

 

Κατά τα άλλα, να χαιρετήσω από αυτή την στήλη την παλικαρίσια ισοπαλία του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά και τον α ν α π ά ν τ ε χ ο περίπατο του ‘Θρύλου’ στο Λονδίνο επί της Αρσεναλ. Ηταν μια νίκη – βάλσαμο ειδικά αυτές τις ημέρες που οι αποκαλύψεις του κοριού της ΕΥΠ και οι απόψεις του ανακριτή σε βάρος του προέδρου Μαρινάκη είχαν στενοχωρήσει ελαφρώς τους θιασώτες του γηπέδου Καραϊσκάκη (και του καταυλισμού του Ρέντη, εκεί όπου ο ‘πλημμύρας’ πουλάει κορνέδες και ο διάσημος ταξιτζής Τάκης Τσουκαλάς ενημερώνεται για την φυσική κατάσταση των παικτών…)