Απόψεις

Αγκαλιά Μέρος 1ο : Ένα μήλο την ημέρα, χωρίς… μήλο, της Χριστίνας Μπουγά

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Ναι. Δεν λέω. Αλλά να… δεν αρέσουν σε όλους τα μήλα. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εναλλακτική επιλογή. Με επιστημονική τεκμηρίωση όμως. Κάτι που να μειώνει το άγχος και να βελτιώνει την υγεία και – γιατί όχι –την αυτοεκτίμηση. Να είναι απλό, ξεκούραστο, παντός τόπου και καιρού και μηδενικού κόστους. Υπάρχει κάτι ; Υπάρχει.

Αρκούν 10 δευτερόλεπτα. Κι ένας αγαπημένος άνθρωπος (ή κατοικίδιο ζωάκι για όσους αποφεύγουν το ανθρώπινο είδος). Συνδυάστε τα δύο σε μία μεγάλη, ζεστή αγκαλιά. Έτοιμοι !

Πριν σπεύσετε να αγκαλιάσετε όποιον βρείτε μπροστά σας, οφείλω να σας ενημερώσω ότι η λέξη κλειδί είναι «αγαπημένος» άνθρωπος καθώς επίσης ότι η σωστή αγκαλιά είναι τέχνη που θέλει εξάσκηση, υπομονή κι επιμονή. Οι περισσότεροι ανταλλάσουμε ψευδοαγκαλιές. Και υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές. Είναι αδύνατο να τις αποφύγετε εντελώς αλλά σχετικά εύκολο να αναγνωρίσετε τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες τους.

Ασφαλώς έχετε δει ή έχετε ζήσει για παράδειγμα μία άβολη, βιαστική αγκαλιά όπου ο ένας κτυπά ελαφρά την πλάτη του άλλου, σαν να κρατάει χρόνο πριν απομακρυνθεί βιαστικά. Αυτή είναι χαρακτηριστική ψευδοαγκαλιά της πρώτης μεγάλης κατηγορίας, που ονομάζεται «μετρονόμος». Χαρακτηρίζεται κυρίως από πρακτική κατά την οποία τα σώματα έρχονται κοντά σαν σε κανονική αγκαλιά αλλά τα άβολα συναισθήματα του ενός (ή και των δύο) δημιουργούν εκνευρισμό που εκτονώνεται με την επαναλαμβανόμενη κίνηση κάποιου άκρου. Αυτή η κίνηση – με ακρίβεια μετρονόμου – συνεχίζεται μέχρι τον μακάριο απεγκλωβισμό από την αγκαλιά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμεύει και ως προειδοποίηση για την υπέρβαση της επιθυμητής διάρκειας εναγκαλισμού από τον έναν εκ των δύο συμμετεχόντων.

Για τους πιο αθλητικούς τύπους υπάρχει η κατηγορία ψευδοαγκαλιάς «Πλούσενκα» (ονομασία προς τιμήν του γνωστού Ρώσου παγκόσμιου πρωταθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ Εβγκένι Βικτόροβιτς Πλιούσενκο (Евге́ний Ви́кторович Плю́щенко)). Εξαιρετικά ευρηματική κατηγορία που απαιτεί δεξιότητα, ευλυγυσία, σταθερότητα, ισορροπία και ταχύτητα. Είναι τύπος αγκαλιάς που φαινομενικά προσφέρεται (ή λαμβάνεται) με τις καλύτερες προθέσεις αλλά ταυτόχρονα ο ένας ή και οι δύο συμμετέχοντες εκτελούν δύσκολες περιστροφές και κινήσεις του κορμού, ειδικά του κατώτερου μέρους του ώστε να αποφευχθεί με κάθε κόστος η ανοικτή και απρόσκοπτη επαφή των δύο σωμάτων. Κατά καιρούς παρατηρούνται ιδιαιτέρως θεαματικές περιστροφές του κάτω κορμού σε αυτήν την κατηγορία που παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, εκτελούνται με ακρίβεια καθώς οι συμμετέχοντες γλιστρούν στιγμιαία συγκλίνοντας και αποκλίνοντας σχεδόν ταυτόχρονα από το νοητό κέντρο του γεωγραφικού συστήματος εναγκαλισμού.

 

Στο ανθρώπινο βασίλειο, ευρέως διαδεδομένη είναι και η κατηγορία ψευδοεναγκαλισμού με την ονομασία «συν-ωμοτική ανολοκλήρωτη πρώτου βαθμού», η επονομαζόμενη και «χορός της κλείδας». Περιλαμβάνει ψευδοαγκαλιές κατά τις οποίες δύο άνθρωποι ακουμπούν φευγαλέα μόνο τους ώμους τους και αποδεσμεύονται αμέσως για να μην ακουμπήσουν κανένα άλλο μέρος του κορμού. Το πλεονέκτημα της έναντι της Πλούσενκα είναι ότι μπορεί να εκτελεστεί εύκολα ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης και γι’ αυτό προτιμάται από όλες τις ηλικίες.

Τέλος, για τους πιο παραδοσιακούς, υπάρχει η κατηγορία «τετραγωνική της καλονοικοκυράς» ή «σπασμένος καθρέφτης». Το κύριο χαρακτηριστικό των ψευδοαγκαλιών που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι ότι ο ένας ακουμπάει το βραχίονα του άλλου κρατώντας αντίσταση για να μην πλησιάσει πέραν της νοητής γραμμής του αγκώνα. Το όλο εγχείρημα μοιάζει με αγωνιώδη αντίσταση στο ενδεχόμενο να τσαλακωθούν τα ρούχα των εμπλεκομένων, καθώς κάτι τέτοιο πιθανώς θα σήμανε το τέλος του κόσμου, ή έστω επτά χρόνια γρουσουζιάς. Οι ψευδοαγκαλιές της κατηγορίας αυτής συνοδεύονται συχνά από φιλιά στον αέρα (υποκατηγορία «αφηρημένη καθρεπτιζόμενη τετραγωνική»).

Όλες οι αγκαλιές που εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω ευρύτερες κατηγορίες, όχι μόνο ευεργετικές δεν είναι, αλλά μάλλον αγχωτικές για όσο διαρκούν.

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του κειμένου θα δούμε συνοπτικά (και λίγο πιο σοβαρά) πώς επιδρά η αγκαλιά στον οργανισμό και την ψυχολογία μας, καθώς και την προτεινόμενη καθημερινή δοσολογία (είπαμε μόνο λίγο πιο σοβαρά).

 

Χριστίνα Μπουγά

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ταυρηδόν, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Συμβουλές από το “THE PET SHOP”: ποτέ χωρίς το σακουλάκι μας!
“Η μούρη σου είναι το γραπτό σου”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.