Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Αδιαπραγμάτευτη η ατζέντα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για ΦΠΑ και Δωδεκανησιακή Περιουσία

20ae1c9d-e61a-47ba-af56-dbc74a556c8d.jpg

20ae1c9d-e61a-47ba-af56-dbc74a556c8d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου 

 

 

 

 

 

4514d682-daeb-4b97-a03c-2df7c7623c65.jpg

 

 

Α) ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο

 

Στις 13 Μαΐου 2016 και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα προσφλυγει για το θέμα του ΦΠΑ ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δηλώνοντας ανήσυχος για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγαμτα καθώς η Κυβέρνηση αλλά και οι δωδεκανήσιοι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές είναι ανίδεοι σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθέσία που αφορά στην νομοθέηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για μια και μόνη φορά στην ιστορία κάθε χώρας. 

 

Β) Δωδεκανησιακή Περιουσία:

 

Γιώργος Χατζημάρκος : Σήμερα εκπληρώνουμε μία βαριά υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας και την ιστορία της και στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εποχές που οι Δωδεκανήσιοι ήταν σκυφτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

 

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον νομικό αγώνα που ξεκινά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση του δικαίου, όσον αφορά την υφαρπαγή της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας από το ελληνικό δημόσιο, που συνετελέσθη δολίως το 2011, συμφώνησαν σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση της 1ης Απριλίου, στην Περιφέρεια, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

 

Στην διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε ότι η απώλεια της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Δωδεκανήσου, δεν αποτελεί μόνο παραχάραξη της ιστορίας, που κανένας δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει μέχρι το 2011, (οπότε ψηφίστηκε σιωπηρά ο νόμος 3965/2011 – ΦΕΚ 113 της 18ης Μαΐου 2011 που αφαιρούσε από την αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου το 75% από τα έσοδα των εκποιήσεων), αλλά και μείζον σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μείνει απαθής.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφασή μας να θεραπεύσουμε την βαρύτατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας. Και δεν είναι η μόνη. Εκείνοι που εν μια νυκτί στέρησαν από τον Δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της – αυτή που έγινε απολύτως σεβαστή από το 1947 μέχρι το 2011, ανεξαρτήτως πολιτικής και πολιτειακής αλλαγής στην Ελλάδα – παραβλέπουν ότι η Δωδεκάνησος ανήκει στην πιο υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας. Παραβλέπουν ότι πρόκειται για την Περιφέρεια που έχει υποστεί την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης, από το 2008 έως και το 2014. Παραβλέπουν το συντριπτικό πλήγμα που δέχτηκε η ανταγωνιστικότητά της από την αδικαιολόγητη και άνευ δημοσιονομικού αποτελέσματος, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Παραβλέπουν ότι οι μελέτες αποτύπωσης της φτώχειας δείχνουν ότι μια στις τρεις οικογένειες στο Νότιο Αιγαίο δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Από αυτόν τον τόπο άρπαξαν και την ακίνητη περιουσία του, παραχαράσσοντας την ίδια του την ιστορία. Η σημερινή είναι μία ιστορική σύσκεψη στην οποία εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας και στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εποχές που οι Δωδεκανήσιοι ήταν σκυφτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

 

Γ) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει ενεργά τον αγώνα της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

 

Πιλοτικό πρόγραμμα επέκτασης της τουριστικής περιόδου από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την ΕΞΡ

 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει ενεργό ρόλο συνδράμοντας οικονομικά και στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις της το εγχείρημα της Ρόδου να κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο.

 

Δ) Έτοιμη η μελέτη για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

 

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που βάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είναι αποφασισμένη να το κερδίσει, εργαζόμενη μεθοδικά πάνω σε αυτόν τον στόχο, που τέθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο.

 

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά σε πρώτη φάση τα νησιά της Ρόδου και της Κω, απόφαση που ελήφθη ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ που είχε ως θέμα την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η επιτυχία του θα καθορίσει την πορεία της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν για ολόκληρη τη χώρα.

 

Η μελέτη αποτελεί μια πλήρη αποτύπωση των προορισμών σε όλες του τις παραμέτρους, ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εστιάζει στις αγορές στόχους (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία) και στους τρόπους προσέγγισής τους.

 

Ειδική μνεία στον μεθοδικό τρόπο που εργάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την επέκταση της τουριστικής σεζόν έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του HATTA. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και από το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης της τουριστικής περιόδου που εφαρμόζει από φέτος πιλοτικά σε Ρόδο και Κω.

 

 

 Ρεπορτάζ για το iporta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
8ο ανοιχτό τουρνουά μπάσκετ στη Ρόδο από τον ΔΟΠΑΡ – Έναρξη 3 Ιουνίου
Στέλλα Αναστασιάδη-Μανωλεδάκη: η σπάνια αετίνα της Κρήτης, της Τζίνας Δαβιλά
Δήμος Ρόδου: “Στην τελική υπογραφή η νέα Π.Σ. για την ανάδειξη της Μ.Π. Ρόδου σε διεθνές κέντρο Πολιτισμού”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.