Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

76 χρόνια από την Ίδρυση του Ιερού Λόχου-Στον εγγονό του Χριστόδουλου Τσιγάντε ο πράσινος μπερές

 

Εκδήλωση για τη Συμπλήρωση 76 χρόνων από την Ίδρυση του Ιερού Λόχου

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως, εκδήλωση για τη συμπλήρωση 76 χρόνων, από την ίδρυση του Ιερού Λόχου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕ, εν αποστρατεία Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Ιερός Λόχος απετέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Το όνομα του, προήλθε από τον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1821, από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών, οι οποίοι και έπεσαν μέχρις ενός. Ο Υψηλάντης εμπνεύστηκε το όνομα του τμήματός του, από τον Ιερό Λόχο των Θηβών, μία από τις κορυφαίες πολεμικές Μονάδες που έδρασαν στην Αρχαία Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής:

– Μεταφέρθηκε η λήκυθος με τη διατηρούμενη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

– Παρέστη ο Ιερολοχίτης και Επιτίμος Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας. Ο 98χρονος βετεράνος, μίλησε για την πολεμική του δράση υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, όταν συμμετείχε σε καταδρομικές επιχειρήσεις με τον Ιερό Λόχο.

– Η ΥΦΕΘΑ κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επέδωσε τον πράσινο μπερέ, σύμβολο των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, στον Καταδρομέα Γεράσιμο Τσιγάντε, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Ο Καταδρομέας Γεράσιμος Τσιγάντες, είναι ο δισέγγονος του Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, ιδρυτή του Ιερού Λόχου, που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά για τον Υποστράτηγο Χριστόδουλο Τσιγάντε εδώ 

Ακολουθούν φωτογραφίες και video με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Κωνσταντίνο Κόρκα σε παραγωγή της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” των Ευδοκίας Βούβαλη και Νίκου Παπαδόπουλου για την Κάλυμνο και τον Ιερό Λόχο. Περισσότερα στην ιστοσελίδα arxipelagos.org Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο μονόλογος του “Μείζονος ανδρός” Γ.Χατζημάρκου και ο απολογισμός της ΠΝΑι, του Αντώνη Χατζηιωάννου
Ο Ομπάμα στην Ελλάδα, του Γιώργου Σαράφογλου
Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: “Ο γαλαντόμος κος Χατζημάρκος αρωγός στον αγώνα μας”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.