Η ενυδάτωση του οργανισμού και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή καταπολεμούν την τριχόπτωση αν αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5lt νερού ενώ η διατροφή μας να είναι επαρκής σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και σίδηρο. Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό είναι απαραίτητες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και στα ψάρια, ωφελεί το επιθήλιο της τρίχας, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχουν ακόμη ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, θαλασσινά, μανιτάρια. Η μαγιά της μπύρας, η οποία περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, ΡΡ, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο είναι ευεργετεί την επιδερμίδα αλλά και τα μαλλιά.
Σύμφωνα με τις στατιστικές το 90% όσων εμφανίζουν τριχόπτωση καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες, λίγο νερό και παραλείπουν το πρωινό ή ένα γεύμα την ημέρα. Την υγεία των μαλλιών βοηθούν και βότανα όπως το μαύρο πιπέρι, η γύρη από τις μέλισσες, , τα φύλλα δάφνης, όπως και το δαφνέλαιο, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο.