Οι αϋπνίες ταλαιπωρούν έστω και περιστασιακά έναν στους τρεις ενήλικες. Αν ταλαιπωρείστε περισσότερο από ένα μήνα ζητήστε τη βοήθεια ειδικού γιατί κινδυνεύετε να χάσετε την σωματική και ψυχική ισορροπία σας.
Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε μόνιμη απορρύθμιση του οργανισμού από νοσήματα που δεν έχουν διαγνωσθεί ή θεραπευθεί σωστά όπως εγκεφαλικά, καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά, πεπτικές διαταραχές, νόσους του αναπνευστικού και ορμονικές διαταραχές. Η εμμηνόπαυση προκαλεί ορμονικές διαταραχές που ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου. Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται και σε φάρμακα μας τα οποία ο γιατρός μπορεί να μπορούμε να αντικαταστήσει.
Η απορρύθμιση μπορεί να είναι και περιστασιακή π.χ να έχει προκληθεί από το άγχος. Πρέπει να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, με ασκήσεις χαλάρωσης και διαλογισμού και συνειδητοποιώντας ότι οι φόβοι και οι ανασφάλειες μας είναι δημιουργήματα του μυαλού μας. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ακόμη και σε κατάθλιψη.
Την αϋπνία προκαλούν και ενοχλητικοί νυχτερινοί ήχοι τους οποίους αποφεύγουμε χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες. Εξίσου ενοχλητικό είναι και το φως. Η κρεβατοκάμαρα μας πρέπει να είναι δροσερή, καλά αερισμένη και ευχάριστη.
Πριν τον ύπνο αποφεύγουμε τα μεγάλα ή «βαριά» γεύματα, τον καφέ, το αλκοόλ, την επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα αλλά και τις ψυχολογικές εντάσεις.
Η ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο αλλά και η ώρα που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι να είναι σταθερές ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Καλό είναι πριν κοιμηθούμε να κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο ή να πιούμε ένα χλιαρό ποτήρι γάλα. Όχι στα υπνωτικά χάπια γιατί προκαλούν εθισμό και δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς αυτά. Τέλος, μην πιέζεστε για να κοιμηθείτε. Σηκωθείτε, μιλήστε στο τηλέφωνο, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε τηλεόραση –όχι θρίλερ (!) – και προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο αργότερα. Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν τα καταφέρνετε ζητήστε τη συμβουλή γιατρού.