Βιβλίο

Πάτρα: παρουσίαση του νέου βιβλίου του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου

«Το αίνιγμα μιας γενιάς»

Τη Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 στις 8:30 μ.μ.

η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και το Πολύεδρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση

του νέου βιβλίου του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου

«Το αίνιγμα μιας γενιάς»

Θα μιλήσουν οι Σταύρος Κουμπιάς καθηγητής τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Σολωμός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, Μαρία Παναγοπούλου προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Θα ερμηνευτούν έργα του συνθέτη από τη Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας.

Στο δοκίμιο αυτό ο συνθέτης – συγγραφέας καταθέτει με στοχασμό και τόλμη, τις θεωρητικές του απόψεις πάνω σε ζητήματα τέχνης, αισθητικής, ελληνικότητας, πολιτισμού, τα οποία συνυπάρχουν, περιπλέκονται και διασταυρώνονται με εκείνα τα μεγάλα και καυτά θέματα που τυραννούν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας. Εδώ είναι εμφανής η οδύνη αλλά και η οργή του για τα δεινά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Επίσης γίνεται αντιληπτή η αγωνία του για το προχώρημα και το μέλλον αυτού του τόπου.
Το «Αίνιγμα μιας γενιάς – Μεταπλάσεις», αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή κεφάλαια.
1. Το αίνιγμα μιας Γενιάς
2. Σκέψεις για τη Μουσική
3. Ένα ταξίδι και μια επίσκεψη
4. Μεταπλάσεις
Τα κείμενα του Ανδριόπουλου τα συγκροτεί και τα κάνει ελκυστικά ο φροντισμένος και γνήσιος προσωπικός του λόγος.
Το βιβλίο αυτό, με εισαγωγή – προανάκρουσμα του μουσικολόγου, μουσικοκριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη, αποτελεί μία τίμια κατάθεση ενός καλλιτέχνη, που δε διαπραγματεύτηκε ποτέ την ελευθερία της έκφρασής του έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Λαντζόι, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του, η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα “Γράμματα στο Μακρυγιάννη», οι «Ξένες πόρτες», τα «Λαϊκά προάστια», οι «Προσανατολισμοί», οι «Αργοναύτες», οι «Ωδές», μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η «Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα», η σονάτα “Ελληνικό καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια». Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994 – 1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997 – 1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μάνος Κοντολέων «Ερωτική Αγωγή», απόσπασμα από το νέο του βιβλίο
Διαβάζοντας: “Ο φόνος είναι χρήμα” του Πέτρου Μάρκαρη, του Άγγελου Κουτσούκη
Μια ιστορία για πεζούς, της Άντας Γανώση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.