Εκδηλώσεις

Γνωρίστε τον Αποστόλη Αρμάγο: “Όσοι δεν ακούν παραδοσιακή μουσική αγνοούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας”

Spread the love
Αποστόλης Αρμάγος και Ξένια Ροδοθεάτου   
Έλαβα ένα μειλ που έλεγε “καλησπέρα σας και με συγχωρείτε, αν θέλετε θα ακούσετε….κλπ κλπ κλπ. “. Άκουσα το δείγμα με τίτλο “Ακόμα μια φορά”. Μου άρεσε. “Η Πόρτα” μας σήμερα ανοίγει διάπλατα για τον Αποστόλη Αρμάγο. Ακούστε τον, διαβάστε τον, αφήστε τον να σας ταξιδέψει στον κόσμο του. Καλή σας ξενάγηση!

1. Περιγράψτε μας τον Αποστόλη σε 80 λέξεις.

Ο Αποστόλης είναι ένας ‘νέος’ 33 χρονών που γράφει μουσική και θέλει να εκδώσει πολλά έργα του. Του αρέσει το μπάσκετ και το έτοιμο φαγητό, να βρίσκεται με φίλους και να παίζει μουσική ζωντανά. Αγχώνεται πολύ εύκολα και ενθουσιάζεται γρήγορα. Εκτός από μουσική του αρέσει να γράφει μικρές ιστορίες.


2. Τι εννοείτε με την φράση στο δελτίο τύπου “την πληγωμένη φήμη του λεγόμενου ‘έντεχνου’ ελληνικού τραγουδιού”;
Το δελτίο τύπου δεν το έγραψα εγώ και δε μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Φαντάζομαι πως εννοεί ότι αυτό το cd είναι μια πρόταση σε όσους πιστεύουν πως το ‘έντεχνο’ τραγούδι περνάει μια κρίση, κάτι που ίσως να είναι αλήθεια. Και εγώ διαπιστώνω πως πέρα από 2-3 ονόματα που προβάλλονται και εκπροσωπούν αυτό το είδος, δύσκολα δίνεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες που ίσως έχουν να προσφέρουν κάτι σ’ αυτό.


3. Γιατί αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει την δουλειά σας;

Νομίζω πως είναι μια ωραία δουλειά, ακούγεται ευχάριστα και απευθύνεται σε όσους ακούν διαφορετικά είδη, αφού έχει στοιχεία από παραδοσιακή, κλασική, ροκ και λαϊκή μουσική. Παρόλα αυτά, τα κομμάτια που περιέχει το cd έχουν απόλυτη συνοχή χωρίς να κατατάσσονται αυστηρά κάπου.


4. Είστε πάντα ντουέτο με την Ξένια Ροδοθεάτου; Αυτό δεν είναι εγκλωβιστικό;

Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Δεν έχουμε ξαναπαρουσιάσει κάτι μαζί. Μέχρι τώρα κάναμε ξεχωριστές ζωντανές εμφανίσεις και έχουμε υπάρξει μέλη σε διαφορετικά σχήματα. Στα σχέδιά μας είναι να κυκλοφορήσουμε και όσα τραγούδια δε μπήκαν σ’ αυτό το πρώτο μίνι άλμπουμ. Δε σημαίνει πως από ‘δω και πέρα θα δουλεύουμε πάντα μαζί.

5. Ποια η σχέση σας με το παραδοσιακό; Αυτό δεν είναι για την εποχή επίσης εγκλωβιστικό;

Μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική. Οι διαφορετικοί ρυθμοί, οι απλές, αλλά πανέμορφες μελωδίες και οι εξαιρετικοί στίχοι είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Πιστεύω πως όσοι δεν ακούν παραδοσιακή μουσική αγνοούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.

6. Νοιώθετε Έλληνας ή πολίτης του κόσμου; Αν το πρώτο, πώς ορίζετε την ελληνικότητά σας; Τι θα αλλάζατε στην χώρα σας;

Έλληνας, αλλά και πολίτης του κόσμου. Μου ‘ρχεται στο μυαλό το τραγούδι του Μάλαμα, ‘Για την Ελλάδα’ «…τη μια Ευρωπαία στο κλαρί, την άλλη αρχαία προτομή…». Δε νομίζω πως θα μπορούσα να αλλάξω κάτι στη χώρα μου. Μόνο τη δική μου νοοτροπία. Πιστεύω πως δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα να ξεφύγουμε από το ‘Εγώ’ μας και να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό. Είμαστε σε νηπιακό στάδιο και ακόμα μπουσουλάμε. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Τεχνολογία αλλά και πείνα, φανατισμός, πόλεμοι.


7. Ποια τα ακούσματα του Απόστολου στην εφηβική ηλικία;

Στην εφηβεία άκουγα κλασική μουσική, ξένη ροκ και μέταλ, όπως πολλά παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία. Από ελληνική μουσική, αυτό που λέμε έντεχνη και παραδοσιακή. Επίσης άκουγα και λαϊκά τραγούδια, επειδή για κάποια χρόνια μελετούσα μπουζούκι.


8. Ποιοι οι συμβιβασμοί που θα κάνετε για να επικοινωνήσετε την δουλειά σας;

Είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί.


9. Τι θαυμάζετε, τι απεχθάνεστε; Τι σας φοβίζει;

Θαυμάζω την καλοσύνη και την ανιδιοτέλεια στους ανθρώπους και οργίζομαι με τη βία και την αδιαφορία για το συνάνθρωπο. Αυτό που με φοβίζει είναι το μέλλον και δε νομίζω πως είμαι ο μόνος.

10. Τι διαβάζετε; τι σιγοτραγουδάτε στην λύπη ή την χαρά;

Διαβάζω ό,τι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, σκόρπιες σελίδες και δυστυχώς όχι ολόκληρα βιβλία. Μου αρέσουν τα μικρά παιδικά βιβλία με εικόνες, οι βιογραφίες καλλιτεχνών και η ποίηση. Όταν λυπάμαι δεν τραγουδάω, ούτε ακούω μουσική. Όταν χαίρομαι δε θυμάμαι να έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Σφυρίζω…


11. Αν σας γίνει πρόταση θα φεύγατε στο εξωτερικό; Με ποιον καλλιτέχνη – εντός και εκτός Ελλάδας θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Για το εξωτερικό δεν το έχω σκεφτεί. Οι συνεργασίες είναι καλοδεχούμενες.

Θα ήταν ωραίο να συνεργαστώ με το Σωκράτη Μάλαμα και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Επίσης θα ‘θελα να γράψω μουσική για τη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Βιτάλη.


12. Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για σας και που δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να πείτε;


Δε θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο για τον εαυτό μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο κόσμος να γνωρίσει τη μουσική μου.

Ακούστε εδώ δείγματα της μουσικής του Αποστόλη Αρμάγου και εδώ.


 

επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Βασίλης στο colorado
31b5c7ae-dbb1-432f-a4e2-876bf7436cc0.jpg
Εκδήλωση για τον Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα
theodorakis_90.jpg
Η Εφημερίδα Der Standard με εκτενές αφιέρωμα στο φεστιβάλ της Ελληνο-αυστριακής κοινότητας του Linz

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.