iporta.gr

Χρόνιο σύνδρομο: δυσκοιλιότητα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Από τα συνηθέστερα χρόνια σύνδρομα του γαστρεντερικού συστήματος είναι το σύνδρομο χρόνιας δυσκοιλιότητας. Στη χρόνια δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις απαιτούν υπερβολική προσπάθεια ενώ ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση το ότι έχουν μειωθεί οι συνήθεις για τον οργανισμό κενώσεις είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο παθολογικό νόσημα. Αν όχι, ενδεχομένως να έχει προκληθεί από κακή διατροφή στην οποία δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ηκατανάλωση λιπαρών τροφών.

Να σημειωθεί ότι φυσιολογική συχνότητα κενώσεων κυμαίνεται από τρεις έως δώδεκα ανά εβδομάδα.

Αν η δυσκοιλιότητα σας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση αν:

· Επισκέπτεστε την τουαλέτα σταθερή ώρα κάθε ημέρα

· Μην αναβάλλετε την χρήση της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν εμφανιστεί η ανάγκη.

· Ασκηθείτε.

· Αποφύγετε υποθερμιδικές δίαιτες, με τρόφιμα ενεργειακής αξίας μικρότερης των 1000 θερμίδων ανά ημέρα.

· Ναι σε προβιοτικά και πρεβιοτικά που ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα.

· Πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.

· Εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με φυσικούς χυμούς και σούπες.

· Τρώτε άφθονα πράσινα λαχανικά, αφού βεβαίως τα πλύνετε καλά. Προτιμάτε μπάμιες, χόρτα, σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, αρακά και καρότο.

· Ακτινίδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλι, μήλο, ροδάκινο με τη φλούδα, οι φράουλες και σύκα, περιέχουν σημαντική ποσότητα ινών.

· Αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και τα λευκά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

· Καταναλώνετε καθημερινά μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Πρεβιοτικά περιέχουν η πικραλίδα, οι αγκινάρες, το σκόρδο, τα σπαράγγια. Πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, επιταχύνουν το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα, έχουν αντιμικροβιακή δράση και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Έχουν τα ίδια οφέλη με τα προβιοτικά αλλά δρουν πάντα βοηθητικά και σε συνδυασμό με τα προβιοτικά. Ωστόσο εντάσσουμε σταδιακά τα πρεβιοτικά στη διατροφή μας, καθώς η απότομη ή αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Όσον αφορά τα προβιοτικά υπάρχουν άφθονα στο μητρικό γάλα, στο φυσικό γιαούρτι, στο ξινόγαλα και στο κεφίρ αλλά και στα λεγόμενα λειτουργικά τρόφιμα, που είτε τα περιέχουν φυσικά, είτε έχουν εμπλουτιστεί.