iporta.gr

Χριστουγεννιάτικο δείπνο, του Βαγγέλη Παυλίδη

Έγραφα χτες για τα Χριστούγεννα και τον βασιλιά Αρθούρο με τους ιππότες του και μπήκα στον πειρασμό να πάω και λίγο παρακάτω. Έτσι, για να κρατήσουμε την διάθεση και το πνεύμα της εποχής. Όσο γι μένα, τέτοια ταξίδια σε άλλες εποχές μου είναι πάντα ευχάριστα, πολύ περισσότερο αν σχετίζονται με το φαγητό. Πάμε λοιπόν. 


Βάση του κάθε γλεντιού ήταν παντού και πάντα το γιορτινό τραπέζι, το φαγητό και βέβαια το πιοτό. Στην αρχή δεν υπήρχαν ιδιαίτερα γιορταστικά φαγητά μα σιγά σιγά επικράτησαν κάποια που μάλλον ήταν είχαν σχέση με την εποχή. Τον μεσαίωνα, σε εποχές που δεν υπήρχαν άλλες μέθοδοι συντήρησης της τροφής εκτός απο το αλάτι, το φαγητό ήταν βασισμένο σε ό,τι υπήρχε στην συγκεκριμένη περιοχή, την συγκεκριμένη εποχή. Καθιερώθηκε έτσι στην Αγγλία και την δυτική Ευρώπη το κεφάλι του αγριογούρουνου, σύμβολο του τέλους της -πολύ σημαντικής- κυνηγετικής περιόδου. Τόσο απαραίτητο έγινε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που οι φτωχότεροι έφτιαχναν μια τούρτα με την μορφή του. Το κεφάλι σερβιριζόταν με μουσικές και τα δικά του ιδιαίτερα τραγούδια. Κεντρική θέση στο γιορτινό τραπέζι είχε και η κρεατόπιτα που έπρεπε οπωσδήποτε να περιέχει κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο -για τα τρία δώρα των Μάγων στον Χριστό. Η κρεατόπιτα τρωγόταν καθημερινά επι δώδεκα ημέρες, μέχρι τα Επιφάνια, που η Δυτική εκκλησία γιορτάζει την προσκύνηση των Μάγων. Πολύ δημοφιλείς ήταν η χήνα, η πάπια, ο κύκνος και ό,τι άλλο πουλί μπορεί να φανταστεί κανείς με διάφορες σάλτσες. Κι ακόμα κυνήγι, χοιρινό, βοδινό μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους. Πολύ αργότερα προστέθηκε κι η γαλοπούλα που έφτασε απο την Αμερική στα 1520 και βρήκε τον δρόμο μέχρι και το δικό μας, το Ελληνικό τραπέζι.
Παραθέτω μια Αγγλική συνταγή του 15ου αιώνα. Την διάλεξα επειδή είναι πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα και σχετικά εύκολη. Καλή όρεξη!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ, ΑΥΓΟ, ΠΙΠΕΡΙ
1.5 kg χοιρινό, μπούτι ή σπάλα, 1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί, 4 κρόκοι αυγού, ωμοί, Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Τριμμένο μοσχοκάρυδο, 4-5 “καρφιά” γαρύφαλλο, Λίγο σάφραν, Αλάτι, 4 σφιχτοβρασμένοι κρόκοι αυγού για γαρνιτούρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C. Βάζουμε το κρέας σε ταψί και ψήνουμε περίπου 30’ για κάθε 500γρ. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 15’. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, τα μπαχαρικά και τους ωμούς κρόκους. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10’, ανακατεύοντας πότε πότε. Τοποθετούμε το κρέας σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Τρίβουμε με το χέρι τους βραστούς κρόκους και πασπαλίζουμε το ψητό.
Σερβίρει 6-8, ανάλογα την όρεξη.
ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ: Κυνηγός με κεφάλι αγριογούρουνου. “Les Trés Riches Heures du Seigneur de Tha”, Χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Εθνική Βιβλιοθήκη του Θα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη