Επικαιρότητα

31 Μαΐου: ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Απεργία πείνας ξεκινά ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Σε ανάρτησή του, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, επικαλείται ως αιτία το αίτημά του για χορήγηση κανονικής τακτικής άδειας, ενώ ζητάει και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο.


Ελλάδα – ΗΠΑ: Βάση συνεργασίας η 110 Π.Μ. στην Λάρισα

Για 6 μήνες, όσο προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει στην 110 Π.Μ. η βάση όπου θα σταθμεύουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα κατά την επίσκεψή τους στο Πολεμικό Αεροδρόμιο της Λάρισας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ, δίχως να ξεκαθαριστεί από τις δηλώσεις τους αν η παραμονή τους θα παραταθεί ή όχι.

Με τη σημερινή επίσκεψη «αποδεικνύεται η στρατηγική συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του σταθερού άξονα συνεργασίας στη Μεσόγειο. Δημιουργούμε έναν ισχυρό άξονα. Σε αυτό τον άξονα σταθερότητας η Ελλάδα παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο προς το Βορά και την Βαλκανική και προς τα Νότια, με στενές σχέσεις με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, χώρες που συμμετέχουν και αυτές σε κοινές ασκήσεις με την χώρα μας, τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σούδα ως κύριο λιμάνι της συμμαχίας αλλά και η Λάρισα η οποία «μετατρέπεται σε Αεροπορικό Κέντρο και θα έχει ως στόχο όχι μόνο για την προάσπιση των συμφερόντων μας αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε το στρατιωτικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες που βλέπουν θετικά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ενέργειας, που δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας. «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα γίνει παραγωγός χώρα Φυσικού Αερίου και αργότερα, ίσως και πετρελαίου».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ ευχαρίστησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την 110 Π.Μ. όπου σταθμεύουν τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ -9, για την άριστη συνεργασία που έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει 6 μήνες.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή του που συναντήθηκε με το προσωπικό των Αμερικανών στρατιωτικών που συνεκπαιδεύονται στην Ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Πήγασος.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή των αναπτυγμένων αυτών συστημάτων στην άμυνα, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η 110 Π.Μ. μόνιμη βάση των Αμερικανικών συστημάτων.

Τους κ. Καμμένο και Πάιατ συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Τους υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. Σμήναρχος Απόστολος Χόρτης και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημοσθένης Ζερβάκης.

Η επίσκεψη έκλεισε με την παράδοση ξιφών σε επισμηναγούς.


Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής – Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Σκόπια, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας,ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Όπως έκανε γνωστό με σημερινές του δηλώσεις η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρήΠροϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει το Μαξίμου. 

Αποσύρεται από το τραπέζι η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, η τελευταία πρόταση της κυβέρνησής του για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, λόγω της απόρριψης της πρότασης αυτής, από την ελληνική πλευρά καθώς και λόγω των αντιδράσεων που σημειώθηκαν στα Σκόπια –κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

«Ποτέ δεν βρισκόμασταν πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος απ’ ότι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει (την ύπαρξη) «μακεδονικής» γλώσσας και διασφαλίζει την ταυτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επανέλαβε ότι η λύση που θα προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, τη διεξαγωγή του οποίου προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση γιατί πρέπει η Βουλή της πΓΔΜ να κυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, ο Ζάεβ σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κληθείς να απαντήσει εάν προκρίνεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ο Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία πέραν της ονομασίας περιλαμβάνει και νομικές πτυχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ανήγγειλε ότι θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να σημειωθεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από την οποία αναμένω να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Στο 20,8% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2018, από 20,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πριν από ένα χρόνο, το Φεβρουάριο του 2017, το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν στο 22,6%.

Τον Απρίλιο του 2018 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα), η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 8,5% από 8,6% το Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008.

Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 7,1%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2017 η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 9,2% και 7,8% αντιστοίχως.

Συνολικά τον Απρίλιο καταγράφονται 17,462 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 13,880 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (20,8% το Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (15,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,2%), στη Μάλτα (3%) και στη Γερμανία (3,4%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στους 978.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 16,4% και στις γυναίκες στο 26,2%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 45,4%, έναντι 42,7% τον Ιανουάριο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (45,4%), στην Ισπανία (34,4%) και στην Ιταλία (33,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (6%), στη Μάλτα (6,8%) και στην Ολλανδία (6,9%).

Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 17,2% και στην ΕΕ στο 15,3%.


Σε «εμπορικό πόλεμο» προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.


 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
leitner.jpg
«Όχι» του Νίκου Κοτζιά στην επίσκεψη της αυστριακής υπουργού
Βρέθηκαν και οι τρεις σοροί από την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο
turkey.JPG
Κωνσταντινούπολη: 36 νεκροί και 147 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.