1480. Ένα πρωινό, εκεί στα μέσα του Μάη, οι σκοποί ψηλά στη βίγλα του λόφου του Αγ. Στεφάνου βλέπουν μια Τούρκικη αρμάδα να ξεκολάει απο τις ακτές της Ανατολίας και πλησίστια ν΄αρμενίζει προς τη Ρόδο. Ο λαός του νησιού κλείνεται στα φρούρια, σύμφωνα με το σχέδιο ανάγκης. Κτήρια, ακόμα και εκκλησιές έξω απο τα τείχη κατεδαφίζονται και τα οικοδομικά υλικά μεταφέρονται μέσα στην πόλη για να μη χρησιμοποιηθούν απο τον εχθρό. ‘Ολοι τρέχουν να επανδρώσουν τα πόστα τους στις επάλξεις.
Η «Επιχείρηση Ρόδος» έχει ξεκινήσει. Ο στόλος μεταφέρει στρατό απ’ όλα τα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μαζί μηχανικούς, σκαπανείς, μιναδόρους, πυροβολητές με όλες τις πολιορκητικές μηχανές και τα σύνεργά τους –πάνω απο 100.000 μαχητές, λένε οι πηγές. Επικεφαλής είναι ο Μεσίχ Πασάς Παλαιολόγος, Έλληνας εξωμότης και κοντά του ο Δημήτρης Σοφιανός, ο Αντώνης Μελίγαλος κι ο Meister Georg Frappan, Γερμανός ειδικός στα πυροβόλα. Σουλτάνος στην Πόλη είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής.
Στις 23 του Μάη, σαν σήμερα πριν 533 χρόνια, οι Τούρκοι αποβιβάζονται χωρίς να βρούν αντίσταση στην παραλία των Τριαντών, εκεί κοντά στην Παναγιά τη Φανερωμένη, κι απο εκεί καταλαμβάνουν τον λόφο του Αγ. Στεφάνου. Την άλλη μέρα, 24 Μάη, στήνουν κανόνια και τρεις γιγάντιους καταπέλτες στο νεκροταφείο του Αγ. Αντωνίου, εκεί που σήμερα υψώνεται το τζαμί Μουράτ Ρεϊς. Απο κεί αρχίζουν να βάλλουν πάνω απο τα νερά του Μαντρακιού με στόχο το φρούριο του Αη Νικόλα, κλειδί στην άμυνα της πόλης…
Έτσι τέλειωσε και η δεύτερη ημέρα της 1ης Μεγάλης Πολιορκίας της Ρόδου απο τους Τούρκους, που θα τελειώσει ύστερα απο λίγους μήνες με τους πολιορκητές να αποχωρούν ντροπιασμένοι.
Βαγγέλης Παυλίδης ζει στο χωριό του Θα. Διαβάστε περισσότερα.
Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διακεκριμένου γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη